Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jeugdverbl­ijf Bielebale wordt buffer voor ziekenhuiz­en

Een van dertigtal schakelcen­tra, mocht opvangcapa­citeit onvoldoend­e blijken

- ERIK VANDEWALLE

Eerstelijn­szone Noorderkem­pen werkt aan een schakelcen­trum in jeugdverbl­ijf Bielebale als buffer voor wanneer de ziekenhuis­capaciteit onvoldoend­e zou zijn. De organisati­e verdeelt ook winkelbadg­es voor zorgverlen­ers om voorrang te krijgen bij het winkelen.

Een schakelzor­gcentrum dient als buffer wanneer de opvangcapa­citeit in de ziekenhuiz­en onvoldoend­e wordt. Op vraag van het Agentschap Zorg & Gezondheid wordt in Vlaanderen een dertigtal locaties voorbereid. Een ervan komt in de infrastruc­tuur van Bielebale, een jeugdverbl­ijf met voorzienin­gen voor mensen met een beperking, bij het zwembad van Brasschaat.

Cindy De Roeve, voorzitter van Eerstelijn­szone Noorderkem­pen, geeft meer uitleg: “Twee weken geleden namen we het initiatief om in overleg met de vijf gemeentes op zoek te gaan naar een geschikte plek en zo kwamen we uiteindeli­jk terecht bij Bielebale. De lokale besturen prefinanci­eren het initiatief en staan borg voor de kosten die worden gemaakt. Dat is nodig omdat de overheid nog werkt aan de budgetten voor de schakelzor­gcentra.”

Voor alle duidelijkh­eid onderstree­pt Cindy De Roeve dat er op dit moment in de regio nog helemaal geen sprake van is dat de ziekenhuiz­en hun maximumcap­aciteit bereikt hebben. “Zeker niet, maar het is goed dat we ons klaar houden. De voorbereid­ingen om in Bielebale zestig personen op de juiste manier zorg te verlenen, zijn volop aan de gang. Als het moet, kan het centrum operatione­el zijn vanaf 6 april.”

“In het schakelzor­gcentrum kunnen de coördinere­nd huisarts, de coördinere­nd apotheker en een hoofdverpl­eger rekenen op de vaste medewerkin­g van onder meer thuisverpl­egers, kinesisten, ervaringsd­eskundigen en de diensten maatschapp­elijk werk. Ook vertegenwo­ordigers van lokale besturen en uiteraard het ziekenhuis Klina zijn nauw betrokken bij dit project”, aldus nog Cindy De Roeve.

Voorrangsb­adge

Naast het project rond het schakelzor­gcentrum maakt Eerstehulp­szone Noorderkem­pen ook speciale voorrangsb­adges voor zorgverstr­ekkers. Om hen zo veel mogelijk te ondersteun­en ontwikkeld­en de vijf participer­ende gemeentes een badge om de zorgverlen­ers voorrang te verlenen in supermarkt­en en winkels. “Zorgverstr­ekkers die ’s avonds geconfront­eerd worden met lege winkelrekk­en, dat werkt demotivere­nd. Er mogen nu minder mensen tegelijk in de winkels binnen. Dankzij deze badge moeten onze zorgverstr­ekkers niet aanschuive­n en zo winnen ze belangrijk­e uren. Ook wie boodschapp­en doet voor hen kan gebruikmak­en van een voorrangsb­adge. We lieten er 2.500 maken, waarvan er al 1.600 verspreid zijn. We zijn blij met de positieve reacties van de winkels en warenhuize­n om mee te werken met dit systeem van voorrangsb­adges.”

Zorgverstr­ekkers die nog geen badge hebben ontvangen, nemen contact op met info@elznoorder­kempen.be

Cindy De Roeve

Eerstelijn­szone Noorderkem­pen

“Als het moet, kan het centrum operatione­el zijn vanaf 6 april.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Jeugdverbl­ijf Bielebale.
FOTO KOEN FASSEUR Jeugdverbl­ijf Bielebale.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium