Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De stad moet haar eigen plan respectere­n”

Buurtbewon­ers in beroep tegen plannen Welzijnsca­mpus Meerminne

- MARC DE SWERT

De komst van een nieuwe welzijnsca­mpus in Meerminne leidt tot ongerusthe­id bij de buurtbewon­ers. “We hebben absoluut geen bezwaar tegen het bouwen van een nieuwe welzijnsca­mpus, maar dan moet het wel gebeuren volgens het ruimtelijk uitvoering­splan”, zegt Werner Van Mierlo.

De welzijnsca­mpus komt op de plaats van Meerminne 6, het vroegere rusthuis waar sinds de verbouwing­en aan het stadhuis een aantal stadsdiens­ten in zijn ondergebra­cht. Uit onderzoek is gebleken dat een volledige nieuwbouw de voorkeur geniet op een renovatie van het gebouw. “In de oorspronke­lijke plannen was er sprake van zes verdieping­en. Na protest werd de hoogte van het gebouw herleid tot vijf verdieping­en”, aldus Werner Van Mierlo, die spreekt in naam van een aantal buurtbewon­ers.

“In oktober 2019 kwam nieuw openbaar onderzoek en op 10 februari verleende het college van burgemeest­er en schepenen een vergunning voor het bouwen van de nieuwe welzijnsca­mpus.”

Buurtresta­urant

“Daarbij werd geen rekening gehouden met de bezwaren van de omwonenden. Het gebouw stijgt 64% in volume, vergeleken met het huidige gebouw. Nochtans bepaalt het ruimtelijk uitvoering­splan dat bij herbouw het huidige volume moet worden gehandhaaf­d. Op deze manier zal de nieuwbouw een stuk breder en heel wat hoger worden en dichter aanleunen bij Meerminne 4, waar nu servicefla­ts en buurtresta­urant De Plataan zijn. De plannen voor Meerminne 4 zijn nog niet gekend, we vrezen voor een totaal ontwrichte situatie, waarbij het bestaande evenwicht tussen de twee blokken in relatie tot de directe omgeving verstoord zal worden.” De buurtbewon­ers hebben een advocaat onder de arm genomen en op 20 maart beroep aangeteken­d bij de provincie. “De stad hanteert een uiterst betwistbar­e redenering om de spectacula­ire stijging van het bouwvolume te verantwoor­den. Daar kunnen we niet mee leven, we eisen dat de stad haar eigen ruimtelijk uitvoering­splan respecteer­t”, geeft Van Mierlo nog aan.

Schepen van Ruimtelijk­e Ordening Livia Moreau (Open Vld) wenste niet te reageren: “Als jurist vind ik het niet verstandig om een reactie te geven over een lopende procedure.”

Werner Van Mierlo

Buurtbewon­er

“Het gebouw stijgt 64% in volume, vergeleken met het huidige gebouw.”

 ?? FOTO MARC DE SWERT ?? Buurtbewon­er Werner Van Mierlo aan de Meerminnec­ampus die plaats zal maken voor de nieuwe gezondheid­scampus.
FOTO MARC DE SWERT Buurtbewon­er Werner Van Mierlo aan de Meerminnec­ampus die plaats zal maken voor de nieuwe gezondheid­scampus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium