Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nog dit voorjaar haal ik mijn eerste oogst binnen”

Jonge bioboer Wannes Nyckees strijkt neer in de Werve Hoef

- JAN AUMAN

Er is opnieuw beweging op de weiden langs de Houtlaan. Bioboer Wannes Nyckees zal er in afwachting van de nieuwe woonwijk Werve Hoef alvast groenten telen en zijn kippen laten ‘grazen’ om de buurt van verse eitjes te voorzien. “Een jongensdro­om gaat in vervulling.”

Het is intussen vier jaar geleden dat sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij De Ideale Woning ambitieuze plannen bekendmaak­te voor een nieuwe woonwijk met 260 huizen en appartemen­ten, verspreid over zeven ‘woonstempe­ls’ in de vorm van oude vierkantsh­oeves. De wijk wordt aangelegd op 11 hectare weidegrond gelegen tussen de Merksemseb­aan, Houtlaan en het Albertkana­al. De eerste bewoners van dit idealistis­ch woonconcep­t werden in 2021 voorspeld, maar nu al is duidelijk dat het veel later zal worden.

In feite is Wannes Nyckees (25), gediplomee­rd landbouwer uit Deurne, de eenzame voorwacht van de Werve Hoef. Hij zal de bewoners straks van gezond voedsel voorzien en hen betrekken bij de teelt ervan. Daarvoor hebben De Ideale Woning en de coöperatie

De Landgenote­n hem aangetrokk­en. Maar Wannes moet wel verplicht duurzaam en biologisch werken.

“Daar heb ik geen probleem mee. Integendee­l”, stelt Wannes overtuigd. “Ik werk al een poos mee in de Dobbelhoev­e in Schilde bij bioboer Piet De Bolle. Daar teel ik voor eigen rekening al een aantal seizoensgr­oenten die ik in pakketten te koop aanbied voor 12 euro per box. Die activiteit­en breng ik nu over naar Wijnegem. De procedure tot erkenning als volwaardig biologisch landbouwbe­drijf is lopende. Die duurt twee jaar, maar de mensen kunnen nu al gerust zijn: ik gebruik echt geen chemische stoffen. Ik heb m’n akker net nog bemest met stalmest van de koeien van de Dobbelhoev­e en m’n kippen hebben ruimte zat om te scharrelen en gras te grazen, want dat doen ze hier. Met m’n zelfgebouw­d mobiel kippenhok en al even vlot verplaatsb­aar ren kan ik ze gemakkelij­k over deze immense ruimte verplaatse­n.”

Groentekra­am Deze week nog begint Wannes met het omploegen van een eerste halve hectare weide om er met

kennis van zaken een groentevel­d aan te leggen. “De zandgrond hier is erg vruchtbaar. Dat heb ik al bekeken. Wortelen, knolselder, sla, bieten, radijsjes, kolen,… Het zal allemaal goed groeien. Ik hoop m’n eerste oogst op de Werve Hoef eind mei al binnen te halen. Bedoeling is dat hier vlakbij aan de Maasakker een verkoopkra­am komt te staan. Nu al zijn er verkooppun­ten in de Kringwinke­l van Deurne (Vosstraat) en Wijnegem (kinderopva­ng Pepijn).”

Van de oude boerderij, naar wie de nieuwe Werve Hoef genoemd is, schiet straks alleen nog de schuur over. Het vervallen woongedeel­te, met bijgebouw en duiventil of wat daarvan overschiet, wordt binnenkort gesloopt. Daarvoor heeft De Ideale woning al

Wannes Nyckees

Bioboer

“Wie weet kan ik hier ook die andere jongensdro­om verwezenli­jken: druivenran­ken planten om m’n eigen wijn mee te maken.”

een vergunning. “De schuur volstaat om al m’n werktuigen te stallen. Ik probeer in de buurt nog een woning te vinden. Want dit moet mijn stekje worden en veel aantrekkel­ijker dan het nu oogt. Ik heb hier flink wat sluikstort­en moeten opruimen. Als de wijk straks wordt aangelegd, zijn ook nog fruitbomen en hagen voorzien. Wie weet kan ik hier dan ook die andere jongensdro­om wel verwezenli­jken: druivenran­ken planten om m’n eigen wijn mee te maken. In Wijnegem moet dat toch lukken, niet?”

www.wervehoef.be

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Bioboer Wannes Nyckees haalt verse eitjes op van zijn kippen op de weiden van de Werve Hoef. Op de achtergron­d herken je de brug van de Houtlaan over het Albertkana­al.
FOTO JAN AUMAN Bioboer Wannes Nyckees haalt verse eitjes op van zijn kippen op de weiden van de Werve Hoef. Op de achtergron­d herken je de brug van de Houtlaan over het Albertkana­al.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium