Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer vrouwen in straatname­n? Geen probleem in Mariaburg

Van moeder Sarov tot Maria Theresia: nu al twaalf straten met vrouwennam­en in de wijk

-

De VRT deed in januari een oproep om in de Vlaamse steden en gemeenten meer straten de naam van een vrouw te geven. In Mariaburg doet men dat al lang. De wijk, die zowel op Antwerps als op Brasschaat­s grondgebie­d ligt, telt twaalf straatname­n die naar vrouwen zijn genoemd.

In 2014 werd er een nieuwe straat gecreëerd in Ekeren vlak bij het tuincentru­m Oh’Green, het vroegere Van Gastel. Deze straat kreeg de naam Moeder Sarovstraa­t. De Wijkwerkin­g Mariaburg stelde deze naam voor en het district Ekeren ging hierop in. Moeder Sarov is Everina Borst, de echtgenote van een joodse diamantair die in de Bist woonde. In september 1942 werden ze opgepakt. Haar man werd gedeportee­rd naar Auschwitz. Zij werd vrijgelate­n, maar stierf aan haar verwonding­en. Ze kreeg een huldegraf op de begraafpla­ats in de Alfredlei. “Doodgemart­eld voor de democratie”, staat er te lezen op haar grafmonume­nt.

Verder is er nog de Maria Theresalei aan de Ekerse kant van de Kapelseste­enweg. Zij was echtgenote van Antoon Van den Weyngaert, de stichter van de wijk Mariaburg en de verzekerin­gsmaatscha­ppij Antverpia. Onder zijn impuls groeiden de wijken Mariaburg en Rustoord. Zijn echtgenote Maria Theresia Aernouts overleed in 1912.

De Annadreef en de Carolinale­i lijken op het eerste gezicht genoemd naar fictieve vrouwen, maar dat is niet het geval. Anna en Carolina waren de dochters van Mie Laureyssen die samen met haar echtgenoot Cornelius Leemans in de Molenweg de Meulenberg­hoeve uitbaatte. Recht tegenover de hoeve stond café Antverpia, de stamkroeg van Antoon Van den Weyngaert.

Om het rijtje te vervolledi­gen zijn er nog de Isabellei, Marialei, Mariaplein, Elisalei, Emmalei, Antoinetta­lei, Charlottal­ei en Mariettale­i.

 ?? FOTO RR ?? Moeder Sarov.
FOTO RR Moeder Sarov.
 ?? FOTO RR ?? Anna en Carolina, de dochters van de uitbaters van de Meulenberg­hoeve, kregen elk een eigen straat.
FOTO RR Anna en Carolina, de dochters van de uitbaters van de Meulenberg­hoeve, kregen elk een eigen straat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium