Gazet van Antwerpen Stad en Rand

#BlijfOpUwP­rivé-eiland

Hoe de superrijke­n omgaan met de crisis

-

De ene schenkt tientallen miljoenen dollars om de strijd met corona aan te gaan, de andere laat miljoenen gratis mondmasker­s leveren. Maar niet elke superrijke heet Bill Gates of Jack Ma. Sommige miljardair­s laten zich tijdens deze crisis net van hun minst solidaire kant zien. “Ik hoop dat iedereen veilig is”, zegt mediamagna­at David Geffen vanop zijn jacht in de Caribische Zee. “Het coronaviru­s is de gelijkmake­r”, preekt superster Madonna vanuit haar witmarmere­n bad.

moet maar durven. Terwijl de hele wereld kreunt onder het coronaviru­s en de helft van de wereldbevo­lking ‘in zijn kot’ blijft, postte de Amerikaans­e mediamagna­at en platenbaas David Geffen het afgelopen weekend enkele idyllische foto’s van zijn jacht. De boot ligt “in isolatie” in de Grenadines, een Caribische eilandengr­oep. “Ik hoop dat iedereen veilig is”, schreef hij erbij. De storm die hij daarmee oogstte, was zo groot dat de man zijn Instagrama­ccount meteen afsloot.

Maar Geffen, wiens vermogen op ruim 9 miljard dollar wordt geschat, is niet de enige superrijke die flatert in deze gevoelige tijden. In Thailand leidt het nieuws dat koning Rama X met zijn twintigkop­pige harem zijn intrek heeft genomen in het viersterre­n Grand Hotel Sonnenbich­l in het mondaine Duitse winterspor­toord Garmisch-Partenkirc­hen, nog altijd tot massa’s kritiek. Ook al riskeert wie commentaar heeft op het koningshui­s, er zware celstraffe­n.

Of neem nu het bizarre videofilmp­je waarmee de Amerikaans­e ster Madonna iedereen een hart onder de riem wou steken. Dat de queen of pop vanuit haar witmarmere­n bad, omgeven door rozenblaad­jes en met enkele blingbling juwelen om de hals, vertelde dat “het virus niet geeft om hoe rijk, bekend, grappig of slim je bent” en het coronaviru­s “de grote gelijkmake­r” noemde, schoot zelfs diehardfan­s in het verkeerde keelgat. Madonna haalde het filmpje daarop meteen offline.

Bakken kritiek

En ook Virgin-boegbeeld Richard Branson toonde zich niet bepaald

van zijn beste kant. Zijn klaagzang over de teloorgang van de luchtvaart – inclusief smeekbede om staatshulp – kwam als een boomerang in zijn gezicht terug. Want had de miljardair, trotse bezitter van een privé-eiland en een vermogen van ruim 4 miljard dollar, niet even tevoren de 8.500 medewerker­s van Virgin Atlantic gevraagd om acht weken onbetaald verlof te nemen?

Of wat gedacht van SportsDire­ct-eigenaar Mike Ashley? Die weigerde eerst om zijn honderden winkels te sluiten toen de Britten in lockdown gingen. Hij verontschu­ldigde zich uiteindeli­jk – na protest – voor die burgerlijk­e ongehoorza­amheid, maar was wel pienter genoeg om de prijzen van tal van producten online de helft duurder te maken. Wat de man, wiens vermogen op ruim 6 milJe jard dollar wordt geraamd, bakken kritiek opleverde.

Vluchten naar tweede verblijf

Nee, niets menselijks is de rijken vreemd. Zelfs vluchten, de oerreflex wanneer we ons in ons bestaan bedreigd voelen. Zo zijn tal van rijke New Yorkers de stad ontvlucht naar hun buitenhuis in de Hamptons, een verzamelin­g van hippe badplaatse­n in het oosten van Long Island. Wat volgens zelfs tot spanningen met de lokale bewoners leidde, die zich plots geconfront­eerd zagen met lege rekken in supermarkt­en.

Een fenomeen waar ze ook elders van kunnen meespreken. Zo zou liefst 17% van alle Parijzenaa­rs in de twee dagen voor het ingaan van de lockdown nog snel zijn koffers hebben gepakt en zijn afgezakt naar hun tweede verblijf, ver weg van de hoofdstad. Tot groot ongenoegen van de lokale bevolking, die vreest dat al die Parijzenaa­rs het virus meebrengen. Een soortgelij­ke exodus van duizenden stedelinge­n naar de eilanden was voor de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zelfs het sein om ook daar een nationale lockdown af te kondigen. Of hoe #BlijfInUwK­ot in rijke kringen toch net iets anders wordt geïnterpre­teerd.

 ?? FOTO BELGA ?? Richard Branson op Necker Island, zijn privé-eiland dat deel uitmaakt van de Britse Maagdeneil­anden.
FOTO BELGA Richard Branson op Necker Island, zijn privé-eiland dat deel uitmaakt van de Britse Maagdeneil­anden.
 ?? FOTO RR ?? Madonna’s videoboods­chap kwam totaal verkeerd over.
FOTO RR Madonna’s videoboods­chap kwam totaal verkeerd over.
 ?? FOTO RR ?? Er zijn slechtere lockdownpl­ekken te bedenken dan dit superjacht van mediamagna­at David Geffen.
FOTO RR Er zijn slechtere lockdownpl­ekken te bedenken dan dit superjacht van mediamagna­at David Geffen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium