Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aangifte krimpt door politieke impasse

- JOHAN RASKING

Het aangiftefo­rmulier voor de personenbe­lasting omvat achttien codes minder dan vorig jaar. Dat is het gevolg van een regering in lopende zaken.

Elk jaar start de federale overheidsd­ienst Financiën begin mei de procedure op voor de aangifte van de personenbe­lasting. Het is de bedoeling om dat ook dit jaar te doen, al is het niet uitgeslote­n dat de coronacris­is vertraging veroorzaak­t. Hoogstwaar­schijnlijk zal de invultermi­jn, die normaal tot begin juli loopt, worden verlengd, mogelijk zelfs tot na de zomer. Dat laatste is al het geval voor wie zijn belastinga­angifte via een mandataris (boekhouder) laat verlopen. “Hierover is nog geen enkele beslissing genomen”, zegt Francis Adyns, woordvoerd­er van de FOD Financiën. Hij erkent wel dat de normale dienstverl­ening in de regionale belastingk­antoren problemati­sch dreigt te worden. Traditione­el kunnen belastingp­lichtigen in de maanden mei en juni terecht bij ambtenaren van de fiscus voor hulp bij het invullen van hun aangiftefo­rmulier. Het gaat om honderddui­zenden burgers: zo’n toestroom is niet evident in coronatijd­en, zelfs als de lockdown voorbij zou zijn.

In afwachting heeft Financiën het nieuwe aangiftefo­rmulier (aanslagjaa­r 2020, inkomsten en uitgaven van 2019) online bekendgema­akt. Uit een analyse door fiscaal expert Jef Wellens van WoltersKlu­wer blijkt dat de ‘Vlaamse aangifte’ (bestemd voor de inwoners van het gewest Vlaanderen) dit jaar achttien codes minder omvat dan vorig jaar. Het zijn er nu nog 811. Ook in de Brusselse en Waalse formuliere­n is er een inkrimping van het aantal codes. “Dat is niet verwonderl­ijk”, zegt Wellens. “Met een federale regering in lopende zaken en het uitblijven van nieuwe regionale fiscale maatregele­n. Er zijn in totaal veertien nieuwe codes en die zijn toe te schrijven aan een handvol federale maatregele­n, zoals het vrij aanvullend pensioen voor werknemers of de belastingv­erminderin­g voor het afsluiten van een rechtsbijs­tandsverze­kering. Maar door de afschaffin­g van de federale vrijstelli­ng op opzeggings­vergoeding­en verdwijnen in één klap ook 32 codes.”

Nog geen woonbonus

Opgelet: de afschaffin­g van de Vlaamse woonbonus laat nog geen sporen na in deze aangifte. Die geldt maar voor leningen gesloten vanaf 1 januari 2020. De huidige aangifte handelt uitsluiten­d over leningen die gesloten zijn vóór 2020. Nog een aandachtsp­unt: het Grondwette­lijk Hof heeft de taks op effectenre­keningen vernietigd vanaf 1 oktober 2019. In deze aangifte moet u nog melding maken van uw effectenre­keningen tot aan 30 september.

 ?? FOTO IMAGEGLOBE ??
FOTO IMAGEGLOBE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium