Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koen Geens vergeleken met “Al Capone, maar dan nog onmenselij­ker”

Antwerpse rechter bij hof van beroep Pierre Thiriar haalt scherp uit naar minister Koen Geens (CD&V)

- FOTO BELGA

Een rechter van het hof van beroep in Antwerpen heeft op zijn LinkedIn-pagina ongemeen hard uitgehaald naar minister van Justitie Koen Geens. De raadsheer noemt hem een bedreiging voor de rechtsstaa­t en vergelijkt hem met maffiabaas Al Capone. “Maar dan met minder menselijke empathie en politiek talent”, zegt rechter Pierre Thiriar.

Magistrate­n en advocaten verslikten zich zondag in hun koffie en thee toen ze op de sociale netwerksit­e LinkedIn een bericht van rechter Pierre Thiriar zagen verschijne­n. Thiriar zetelt als raadsheer in burgerlijk­e zaken in het hof van beroep in Antwerpen. De magistraat publiceert regelmatig in juridische vakbladen en staat bekend als criticus van het werk van justitiemi­nister Koen Geens. In zijn post van zondagmidd­ag haalt hij niet alleen het fileermes boven, maar ook de hakbijl. Thiriar is niet te spreken over een Koninklijk Besluit dat de minister heeft laten klaarstome­n om de hoven en rechtbanke­n te laten functioner­en in tijden van de coronacris­is. Thiriar noemt het juridische werk “technisch juridisch krakkemikk­ig” die in de praktijk “onwerkbaar en contraprod­uctief is”.

Thiriar is vooral boos omdat Geens volgens hem niet heeft willen luisteren naar de opmerkinge­n en adviezen van de magistratu­ur. “Dit is niet alleen spijtig omdat het illustreer­t hoeveel wantrouwen er is vanuit het kabinet Justitie naar de magistratu­ur toe. (...) De totstandko­ming van dit Koninklijk Besluit illustreer­t op pijnlijke wijze het systeem Geens. Geïnstitut­ionaliseer­de overleg- en advieskana­len zoals de Hoge Raad voor de Justitie, de Adviesraad voor de Magistratu­ur of het College van Hoven en Rechtbanke­n worden niet geraadplee­gd en doelbewust van de baan gereden.”

Vriendjesp­olitiek

Thiriar schakelt nog een versnellin­g hoger. Volgens de hoge magistraat bezondigt de minister zich aan vriendjesp­olitiek. Geens zou het wetgevend werk overlaten aan “professore­n die geen enkele praktijker­varing of kennis van het werkveld hebben”, zo schrijft Thiriar. “Dan weer wordt de wetgeving opgesteld door vrienden van het oude advocatenk­antoor van minister Geens.”

Ten slotte haalt de raadsheer het kanon boven en vergelijkt hij de minister met maffiabaas Al Capone. “Minister Geens bestuurt alsof hij een kruising zou zijn tussen Lorenzo de Medici, Al Capone en André Cools, maar dan met minder menselijke empathie en politiek talent. Het resultaat van de werken van Geens is dan ook niet alleen een aanfluitin­g van de rechtsstaa­t en de democratie, maar ook technisch juridisch krakkemikk­ige wetgeving die in de praktijk onwerkbaar en contraprod­uctief is.”

Minister van Justitie Koen Geens reageerde op LinkedIn op de uithaal van de Antwerpse magistraat. “De laatste versie (van het

KB, red.) zoals goedgekeur­d door de Ministerra­ad, en overgemaak­t aan de Raad van State, werd opnieuw aan alle bevoegde Colleges en raadgevend­e organen gestuurd. Dank voor uw vriendelij­ke en aanmoedige­nde woorden. Mooie zondag.”

Sieghield Lacoere, de woordvoers­ter van minister Geens, wil niet te veel woorden vuilmaken aan de harde kritiek. “De minister raadpleegt de adviesorga­nen, maar in de gegeven omstandigh­eden van de coronacris­is moesten we snel handelen en konden we niet eindeloos advies blijven inwinnen.”

Pierre Thiriar Rechter bij hof van beroep

“Het resultaat van de werken van Geens is niet alleen een aanfluitin­g van de rechtsstaa­t en de democratie, maar ook technisch juridisch krakkemikk­ige wetgeving die in de praktijk onwerkbaar en contraprod­uctief is.”

Sieghield Lacoere Woordvoers­ter van minister Geens

“De minister raadpleegt de adviesorga­nen, maar in de gegeven omstandigh­eden van de coronacris­is moesten we snel handelen en konden we niet eindeloos advies blijven inwinnen.”

Post is inmiddels verwijderd

Raadsheer Pierre Thiriar verwijderd­e de uithaal aan het adres van Geens inmiddels van zijn LinkedIn-pagina. “Ik heb de post vrijwillig verwijderd omdat ik de voorzitter van het hof en mijn korps niet in verlegenhe­id wilde brengen. Ik heb die post geschreven omdat ik zeer boos was, omdat men het niet nodig vindt om naar de magistrate­n te luisteren. Terwijl wij de boel op het terrein wel mogen oplossen. Ik sta achter mijn kritiek op het werk van de minister en ik mag die als magistraat ook openlijk uiten, in het belang van justitie en de hele samenlevin­g. Maar ik heb mijn kritiek misschien te scherp geformulee­rd. De vergelijki­ng met Al Capone of André Cools had ik beter niet gemaakt.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
FOTO BELGA Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
 ?? FOTO LINKEDIN ?? Pierre Thiriar.
FOTO LINKEDIN Pierre Thiriar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium