Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook vrienden waren verrast toen ze Christine weer in ‘Thuis’ zagen”

Daphne Paelinck, die verrassend­e comeback maakt in Eén-soap, getroffen door coronacris­is

- FOTO DIRK VERTOMMEN

En daar was Christine weer in

Thuis. Actrice Daphne Paelinck (31) verliet de reeks vorige zomer toen ze ging bevallen. Het leek een definitief einde, maar niet dus. “Twee weken na mijn laatste scène kreeg ik al de vraag om terug te komen”, vertelt de Antwerpse, die met haar popuptheat­er zwaar getroffen wordt door het coronaviru­s. “We hebben maanden onze kop boven water kunnen houden en toen brak de crisis uit.”

Nog tot 24 april, de dag waarop

Thuis voorlopig voor het laatst te zien is op Eén, zet Christine de boel weer op stelten in de populaire Eén-soap. Ook daarna zal dat nog het geval zijn, al kan Daphne Paelinck, net als alle andere acteurs, door het coronaviru­s voorlopig geen nieuwe scènes meer inblikken. “Normaal was ik nu volop bezig geweest”, zegt ze. “Maar de opnames liggen stil en we weten niet wanneer we kunnen hervatten. Het is onvermijde­lijk in zo’n serie dat je ook intieme scènes moet spelen. Zeker als je een koppel moet spelen met een collega-acteur, sta je maar op enkele centimeter­s van elkaars gezicht. Marc Van Ranst zegt dat we iedereen als mogelijk besmet moeten zien. Ik kan begrijpen dat zoiets mensen angstig maakt.”

“De laatste dagen waren de scènes nog aangepast zodat we uit elkaars buurt konden blijven, maar ook dat bleek geen oplossing meer. We werken ook met oudere acteurs, die extra vatbaar zijn voor het virus.” En dus is alles afgeblazen. “Dit is geen ‘ik’- maar een ‘ons’-verhaal. Jammer, maar dit was de enige juiste beslissing die men kon nemen”, vindt Paelinck. “Ik zit al dagen thuis en ga amper buiten om te wandelen. Slechts één keer per week loop ik naar de supermarkt. Gelukkig hebben we onze baby nog. Mijn partner zit buitenshui­s wat mails te beantwoord­en, want in een klein appartemen­t en met een baby in huis kan je niet altijd makkelijk aan je bezigheden toekomen.”

Pittig figuur

De kijkers hadden de terugkeer van Christine in Thuis niet zien aankomen. “Da’s goe hé?”, lacht ze. “Ik vond de reacties schitteren­d. Ook in mijn vriendenkr­ing had ik het stilgehoud­en en die reageerden even verrast. Ze zagen wel dat ik mijn rosse haren terug had, maar daar gaf ik een draai aan.”

Was het altijd de bedoeling dat Christine terugkwam? “Nee. Toen mijn laatste scène opgenomen was in mei, leek het voorbij. Ik was acht maanden zwanger en moest sowieso stoppen. Maar ik was nog niet bevallen toen ik telefoon kreeg van de productie of ik wou terugkeren. Ik was blij! Ik amuseerde me zo hard op die set en was zo close met die groep, dat ik hartzeer had bij mijn vertrek”, aldus Paelinck, die destijds dolgelukki­g was dat ze de cast van

Thuis kon aanvullen. “Omdat er mensen werkten die ik al lang kende. Ik had ook al twee audities achter de rug, maar viste steeds achter het net. Niet dat het slecht was, maar er waren anderen die meer pasten in de rol die ze toen te bieden hadden. Maar dankzij die audities kwam ik wel in beeld voor de rol van Christine, een veelbespro­ken figuur.”

En nu? “Christine blijft een pittig geval. In welke gradatie kan ik niet zeggen, maar ze blijft wel haar trekjes hebben. Het gaat nog spannend worden. Mensen gaan zich niet vervelen met haar. Wellicht zal ik ook weer kijkers irriteren”, lacht ze.

Crowdfundi­ng

Een tijdje geleden startten Daphne en haar partner De Proefkonij­nen, een pop-uptheater in Antwerpen. Ook daar liggen de beDaphne

Daphne Paelinck

Actrice

“Ik was heel blij toen ze me vroegen om terug te keren in ‘Thuis’. Ik amuseerde me zo hard op die set en was zo close met die groep, dat ik hartzeer had bij mijn vertrek.”

zigheden stil en dat is een ramp voor het koppel. “We hadden er een flink bedrag uit eigen zak ingestoken om dit te realiseren”, vertelt ze. “We wisten dat we een jaar lang alles uit de kast moesten halen om dat geld te kunnen terugverdi­enen. De eerste maanden duurde het even voor alles op gang begon te komen, dus we hadden alles ingezet op dit voorjaar. Alles begon op wieltjes te lopen en hadden uitverkoch­te zalen. En dan brak de coronacris­is uit. Het was ons gelukt om op eigen krachten maanden de kop boven water te houden en dan overkomt ons dit... Onze opties zijn om er nog voor te vechten en op steun van het publiek te rekenen of gewoon de boeken te sluiten. De overheid geeft duizenden euro aan mensen die hun winkel moeten sluiten, maar wij kunnen op geen cent aanspraak maken. Alleen maar omdat de vzw die het pand huurt niemand ‘op de payroll’ heeft staan, terwijl er natuurlijk wel veel mensen zijn die door het sluiten van ons theater hun job verliezen. Waaronder wijzelf.”

Inmiddels begonnen Daphne en haar partner een crowdfundi­ng. “Want dat theater was en is onze droom. Ik had twee weken aan een stuk barstende koppijn toen de crisis uitbrak. Maar we moeten positief blijven. Ja, ook onze geplande stageweken tijdens de paasvakant­ie die ik tien jaar geleden opstartte en een belangrijk­e poot van inkomsten waren vallen weg. De zomerstage­s gaan nog door, maar is deze situatie dan opgelost? En gaan de mensen al snel terug naar de theaters willen komen? Het blijft afwachten.”

Thuis, om 20.10u op Eén TOM VETS

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO VRT ?? De kijkers zagen de comeback van Christine niet aankomen. “De mensen gaan zich niet vervelen met haar. Al zal ik wellicht ook weer kijkers irriteren.”
FOTO VRT De kijkers zagen de comeback van Christine niet aankomen. “De mensen gaan zich niet vervelen met haar. Al zal ik wellicht ook weer kijkers irriteren.”
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Daphne Paelinck en haar partner hadden een flink bedrag in hun pop-uptheater De Proefkonij­nen geïnvestee­rd: “Onze opties zijn om er nog voor te vechten en op steun van het publiek te rekenen of gewoon de boeken te sluiten.”
FOTO DIRK VERTOMMEN Daphne Paelinck en haar partner hadden een flink bedrag in hun pop-uptheater De Proefkonij­nen geïnvestee­rd: “Onze opties zijn om er nog voor te vechten en op steun van het publiek te rekenen of gewoon de boeken te sluiten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium