Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ons onderzoek helpt dokters kiezen”

Kim (34) uit Kasterlee ontwikkelt in Boston (VS) coronatest­s

- HANS OTTEN

De Verenigde Staten voeren sinds eind vorige week de wereldwijd­e lijst aan van het hoogste aantal coronabesm­ettingen. Kim Vanuytsel uit Kasterlee helpt er mee een geschikte coronatest te ontwikkele­n.

In vergelijki­ng met Europa leken de Verenigde Staten lange tijd aan de coronapand­emie te ontsnappen. Dat had voor een deel ook te maken dat het land met een groot gebrek aan testcapaci­teit kampte. “Verschille­nde factoren speelden daarin een rol, maar het komt erop neer dat de stalen die in een ziekenhuis worden genomen niet binnen een redelijke termijn verwerkt kunnen worden. Dokters hebben deze resultaten nodig om keuzes te maken in verband met isolatie van bepaalde patiënten en het gebruik van noodzakeli­jke beschermin­g”, legt Kim Vanuytsel uit.

De 34-jarige vrouw uit Kasterlee kwam enkele jaren geleden in Boston terecht nadat ze als bio-ingenieur in de cel- en gentechnol­ogie was afgestudee­rd aan de KU Leuven en gedoctoree­rd was aan het Stamcelins­tituut Leuven. “Ik vond een postdoctor­ale positie in Boston waar ik mijn expertise verder kon uitbouwen. Ondertusse­n ben ik als Research Assistant Professor verbonden aan het Center for Regenerati­ve Medicine (CReM) en het Department of Hematology and Medical Oncology aan Boston University en het verwante ziekenhuis Boston Medical Center.”

Strikte voorwaarde­n

Omdat de door de Amerikaans­e overheid erkende labo’s de toestroom aan coronatest­s niet aankunnen, begonnen academisch­e labo’s op eigen houtje eigen tests te ontwikkele­n. Maar om die te kunnen gebruiken, moeten ze aan een reeks strikte voorwaarde­n voldoen. Door de klok rond te werken, kreeg het onderzoeks­team vorige week in een recordtijd alle vergunning­en.

“We zijn dus nu met een groep doctoraats­studenten, labtechnic­i, postdocs en faculteits­leden op vrijwillig­e basis aan de slag om de stalen die we van het ziekenhuis binnenkrij­gen te verwerken. Op korte tijd konden we zo de achterstan­d wegwerken en cruciale informatie verschaffe­n om de juiste beslissing­en te nemen over patiënten. Ik heb binnen dit teamwerk de taak van ‘director of operations’, wat betekent dat ik organisato­risch alles in goede banen probeer te sturen en op regelmatig­e tijdstippe­n brandjes moet blussen. Het blijft tenslotte een uitzonderl­ijke opdracht.”

“Het Boston Medical Center heeft een vrij unieke patiëntenp­opulatie, omdat het vaak een toevluchts­oord is voor mensen die niet in de andere ziekenhuiz­en in Boston terechtkun­nen. Zo zijn daklozen niet gewapend tegen de gevolgen van deze crisis en hebben ze niet de middelen om zich in quarantain­e af te zonderen. Deze en andere kwetsbare patienten zouden lange tijd moeten wachten op resultaten als we hun stalen naar andere instelling­en moeten sturen om getest te worden. Dankzij onze eigen test kunnen we snel oplossinge­n vinden. Intussen heeft het ziekenhuis een aparte afdeling waar daklozen die positief testten veilig ondergebra­cht kunnen worden”, vertelt Kim Vanuytsel.

Zwaarst getroffen

Boston ligt in Massachuse­tts aan de oostkust van de Verenigde Staten, iets noordelijk­er dan New York. Die hele regio is het zwaarst getroffen door het coronaviru­s. De federale overheid van Amerika legde zelf algemene maatregele­n op, maar rekent vooral op initiatiev­en vanuit de verschille­nde staten zelf.

“Hier in Massachuse­tts is de situatie te vergelijke­n met België. Nietessent­iële activiteit­en zijn aan banden gelegd en de horeca is alleen open voor afhaal en thuislever­ing. Mensen worden aangeraden om thuis te blijven. Ik heb het gevoel dat de meesten hier in Boston dat ernstig nemen en de noodzaak ervan begrijpen. Dat is niet altijd het geval in andere delen van de VS. Sommige vrienden en studenten brengen bijvoorbee­ld hun quarantain­e door in hun ouderlijk huis in een andere staat en hebben de indruk dat de ernst van de situatie daar nog niet helemaal is doorgedron­gen.”

Thuissitua­tie op de voet volgen

Hoe de situatie in ons eigen land evolueert, volgt ze ook op de voet. “Initieel was ik bezorgd omdat strenge maatregele­n uitbleven, maar daar is gelukkig veranderin­g in gekomen. Mijn ouders, familie en vrienden stellen het voorlopig allemaal goed en houden zich netjes aan de regels om ieders veiligheid te garanderen. Mijn nonkel is ook tablets gaan installere­n in het rusthuis waar mijn oma verblijft zodat de inwoners in contact kunnen blijven met hun familie. Dat vond ik fijn om te horen.”

“Verder heb ik aan mijn tijd als doctoraats­student in Leuven ook veel vrienden uit Italië en Spanje overgehoud­en en die zijn angstig de ontwikkeli­ngen in hun land aan het volgen. Hopelijk hoeft het in België zo ver niet te komen. Hoe de situatie hier in de VS zal evolueren is voorlopig nog niet helemaal duidelijk.”

Kim Vanuytsel Boston University

“Hier in Boston zijn de opgelegde maatregele­n te vergelijke­n met die in België.”

 ?? FOTO XX ??
FOTO XX
 ?? FOTO ADITYA MITHAL ?? Kim Vanuytsel ontwikkeld­e samen met haar team een eigen coronatest voor het ziekenhuis in Boston.
FOTO ADITYA MITHAL Kim Vanuytsel ontwikkeld­e samen met haar team een eigen coronatest voor het ziekenhuis in Boston.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium