Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toestroom van zelfstandi­gen en studenten bij OCMW’s

Centra in provincie Antwerpen merken nu al toestroom van zelfstandi­gen en studenten

- ANDREAS ROTTY

De coronacris­is heeft ook een invloed op de financiële situatie van de mensen. De OCMW’s van de provincie Antwerpen verwachten een stijging in het aantal mensen dat steun nodig heeft, of merken die nu al in de aanvragen. Het gaat om totaal nieuwe mensen, zoals studenten of zelfstandi­gen.

“We zien het aantal mensen stijgen dat ons met vragen contacteer­t”, zegt Tom Meeuws (sp.a), Antwerps schepen en voorzitter van het Bijzonder Comité voor Sociale diensten. “Het zijn vooral de mensen die niet zeker zijn dat ze kunnen terugvalle­n op de tijdelijke werklooshe­id, die met tijdelijke contracten werkten. Het gaat om bijvoorbee­ld horecapers­oneel of studenten die met een job hun huur betalen. Allemaal mensen die het hoofd net boven water hielden en we daarvoor dus niet opmerkten.”

“Wij merken de stijging van het aantal mensen in moeilijkhe­den nog niet direct in de cijfers. Maar de toestroom zal er zeker komen”, zegt Mechels schepen van Sociale Zaken Gabriella De Francesco (Groen). “De grootteord­e kennen we nog niet. We verwachten intuïtief wel dat er zo’n 20% tot 30% meer mensen een leefloon zullen ontvangen. We hebben in Mechelen veel flexijobbe­rs, studenten en uitzendkra­chten.”

In Mol is het aantal ongeruste mensen ook aan het stijgen. “We hebben heel veel telefonisc­h contact gehad de voorbije tijd”, vertelt schepen van Sociale Zaken Wendy Soeffers (N-VA). “Het is een totaal ander soort mensen dan gewoonlijk dat met vragen zit, bijvoorbee­ld zelfstandi­gen of mensen die hun huur niet kunnen betalen.”

En het is zeker nog niet gedaan. “Laten we een kat een kat noemen”, zegt Soeffers. “De coronacris­is is ook een financiële crisis. Wij anticipere­n erop en gaan de mensen zeker bijstaan.”

Stilte voor de storm

Ook in het OCMW van Heist-opden-Berg is het alle hens aan dek. “Wij verwachten vooral een toevloed van technisch werklozen”, zegt bevoegde schepen Kelly Van Tendeloo (PRO Heist). “Dat zijn mensen die normaal een vaste job hebben en dus nooit dachten het OCMW nodig te hebben. We zien het nu nog niet in de cijfers, maar dit is volgens ons de stilte voor de storm. We bereiden onze sociaal werkers alvast voor.”

In Turnhout klinkt een soortgelij­k verhaal. “Vandaag zijn de extra vragen nog veeleer beperkt, maar onze medewerker­s van het OCMW verwachten vanaf volgende week een grote toestroom omdat dan ook de inkomsten van maart bekend zullen zijn en ze mogelijk een bijpassing of dringende steun komen vragen”, zegt schepen Kelly Verheyen (sp.a).

“Nog altijd welkom”

Antwerps schepen Meeuws doet nog een duidelijke oproep. “De mensen zijn angstig. Ze vragen zich af of ze nog wel geholpen zullen worden nu alles dicht lijkt te zijn. Ik wil het heel duidelijk maken: wij zijn zowel digitaal als fysiek nog open. Mensen zijn nog altijd welkom bij ons, om een beroep te doen op het OCMW en de uitkering te krijgen waar ze recht op hebben.”

De sp.a-schepen wil nog een les trekken uit deze periode. “Steun van het OCMW vragen kan veel meer digitaal. Maar aanvragers moeten nog altijd vele documenten bij elkaar verzamelen. En dat vragen we van de mensen die het slechtst met papieren kunnen omgaan.”

Tom Meeuws Schepen Antwerpen

“De mensen zijn angstig. Ik wil duidelijk stellen: ze zijn nog altijd welkom bij ons.”

“Meer middelen nodig”

Mechels schepen De Francesco richt zich tot de federale regering. “Omdat die toestroom er zal komen, verwachten we dat er in de bovenlokal­e bestuursni­veaus ook een tandje bijgestoke­n zal worden. We hebben meer middelen nodig om de leeflonen te kunnen financiere­n, maar ook meer middelen om zelf volk in te zetten om de toestroom op te vangen.”

 ?? FOTO DANIEL RYS ??
FOTO DANIEL RYS
 ?? FOTO JHS ??
FOTO JHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium