Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lenne (17) mag Nederlands­e grens over om paard Jacky te verzorgen

Gezin uit Berendrech­t mag na meer dan een week frustratie toch verplaatsi­ng maken naar manege in Nederland

- KRISTIN MATTHYSSEN

Na meer dan een week onduidelij­kheid kan Lenne Verloo (17) uit Berendrech­t eindelijk weer naar zijn springpaar­d Jacky. Dat staat in een manege vlak over de Nederlands­e grens, in Wouwse Plantage. Ook zijn vader Wim reageert opgelucht. “Veel langer had dit niet mogen duren. Met de eigendomsd­ocumenten van het paard en de staloveree­nkomst laat de politie ons nu toch door aan de grens.”

Bij paardeneig­enaars zijn er nog veel vragen over de do’s-anddon’ts. Als je paard dan ook nog eens aan de andere kant van de grens staat, wordt het helemaal ingewikkel­d.

“Wij wonen in Berendrech­t, in het noordelijk­e district van de stad Antwerpen”, vertelt Wim Verloo. “Onze zoon Lenne heeft een springpaar­d Jacky. Vroeger stond Jacky op manege Het Hoefijzer in Berendrech­t, maar enkele jaren geleden werd die manege verplicht afgebroken om er natuurgebi­ed te maken. Omdat er in de manege in Zandvliet geen plaats was op dat moment, zijn wij met ons paard naar een manege in Wouwse Plantage gegaan. Jacky is een springpaar­d. Hij heeft beweging nodig en moet springoefe­ningen doen zodat hij fit blijft voor wedstrijde­n, ook al ligt het wedstrijds­eizoen in Nederland al zeker tot 1 juni stil. Bovendien is Jacky een hengst. Hij is heel lief, maar hij kan niet bij de andere paarden in de wei.”

Voor Wim en Lenne was het dan ook heel frustreren­d dat ze niet meer naar Jacky konden sinds de grens op 20 maart werd gesloten. “Mocht ons springpaar­d in België staan, dan werd dit als een essentiële verplaatsi­ng gezien. Maar omdat het in Nederland staat, was dit geen essentiële verplaatsi­ng meer. Aan de op- en afrit van Zandvliet wordt er getrieerd door de politie en ook aan de parking net voor de grens werden we tegengehou­den. Vorige week zelfs een keer door ‘zwaantjes’. ‘Sorry, wij mogen u niet doorlaten’, klonk het.”

Wim Verloo kaartte zijn probleem aan bij het kabinet van minister van Binnenland­se Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V). “Die stuurde ons door naar het Nationaal Crisiscent­rum. Daar gaf men ons de raad om met de federale politie contact op te nemen. Die stuurde ons dan weer opnieuw door naar het kabinet van minister De Crem.”

Politie niet op de hoogte

Wim en Lenne raakten ten einde raad. Voor Lenne was het enorm frustreren­d, want hij studeert chemie aan de universite­it maar zit nu thuis. Afgelopen weekend kreeg Verloo dan toch duidelijkh­eid.

“Komt het door al onze telefoontj­es? Op de officiële website van de overheid werd ‘zorg voor dieren’ nu toegevoegd bij de coronamaat­regelen als essentiële reden om te reizen naar het buitenland. Ik heb dat document geprint, samen met de staloveree­nkomst en het eigendomsb­ewijs van ons paard. Het is niet nodig om een schrifteli­jk document te hebben dat de reden van de reis rechtvaard­igt, maar het is wel aangeraden, staat er te lezen. Zowel bij de heenreis als bij de terugreis worden we gecontrole­erd aan de grens, maar telkens kreeg ik de opmerking van de politie dat het goed was dat we dat document geprint hadden, want dat ze zelf nog niet wisten dat het nu toegestaan is. Zondag werden we hier aan de grens zelfs tegengehou­den door een Franstalig­e politieage­nt. De arme man verstond er niet veel van en moest raad vragen aan een collega. Het zijn moeilijke tijden voor iedereen.”

Jacky stond gelukkig na zijn bijna tien dagen platte rust nog niet op ontploffen. “De stalhouder­s hebben hem wel wat laten stappen. Hij was braaf. We bouwen nu rustig weer op. Lenne is aangeslote­n bij de Nederlands­e rijverenig­ing en brengt Jacky uit in de op één na hoogste klasse, springen Z (zwaar, red.). Het gaat om hinderniss­en van 1,10 meter. Gesprongen hebben we nog niet, maar dat zal er deze week wel van komen.”

Wim Verloo

“Mocht ons springpaar­d in België staan, dan werd dit als een essentiële verplaatsi­ng gezien. Maar omdat het in Nederland staat, was dit niet meer essentieel.”

 ?? FOTO VERLOO ??
FOTO VERLOO
 ?? FOTO RR ?? Lenne Verloo uit Berendrech­t kan opnieuw naar zijn springpaar­d Jacky in Wouwse Plantage, net over de grens.
FOTO RR Lenne Verloo uit Berendrech­t kan opnieuw naar zijn springpaar­d Jacky in Wouwse Plantage, net over de grens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium