Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De huur van mijn winkel moet ik blijven betalen”

Gepensione­erde Christian Van Praet (70) krijgt als zelfstandi­ge in bijberoep geen compensati­e

-

Christian Van Praet (70) is handelaar in bijberoep en valt nu terug op zijn pensioentj­e. “Ik krijg geen hinderprem­ie en geen vervanging­sinkomen, maar de huur van mijn winkel blijft gewoon doorlopen”, zegt hij.

Christian Van Praet is al 23 jaar uitbater van De Westernsho­p, een winkel in de Hoogstraat in Antwerpen die vroeger vooral cowboyoutf­its verkocht. Nu is hij gespeciali­seerd in allerlei soorten hoeden en petten. “Ik ben gepensione­erd en heb van deze winkel mijn bijberoep gemaakt”, zegt Christian. “Dat moest wel. Als alleenstaa­nde papa van een dochter die studeert aan de universite­it heb ik die extra inkomsten echt nodig. Na 23 jaar onafgebrok­en zeven dagen op zeven open te zijn geweest, moest ik deze maand door de coronacris­is ineens mijn zaak sluiten.”

“Als zelfstandi­ge in bijberoep krijg ik geen hinderprem­ie en geen vervanging­sinkomen”, zegt Christian. “Maar ik moet elke maand 1.600 euro aan huurgeld voor mijn zaak blijven betalen. Ook andere facturen blijven komen. Ik heb mijn hele loopbaan hard gewerkt en kreeg soms zware tegenslage­n te verwerken. Nu moet ik weer zwaar beknibbele­n. Sinds de sluiting koop ik bijvoorbee­ld vaker voordelige­re diepvriesp­roducten in plaats van verse voeding. Hopelijk kan ik mijn winkel snel terug openen.”

Quarantain­e in West-Vlaanderen

Christian vult zijn dagen met achterstal­lig papierwerk en brengt meer tijd door met zijn dochter. “Ik begrijp dat de regering een sluiting oplegt, maar mijn hond Rocky is er een beetje ambetant van”, zegt hij. “Normaal gaat hij elke dag mee naar de winkel in Antwerpen. Nu zitten we een hele dag thuis in Oudenburg

in West-Vlaanderen, terwijl hij gewend is om elke dag knuffels van heel Antwerpen te krijgen.”

 ?? FOTO RR ?? Christian Van Praet en zijn hond Rocky verblijven noodgedwon­gen in het West-Vlaamse Oudenburg.
FOTO RR Christian Van Praet en zijn hond Rocky verblijven noodgedwon­gen in het West-Vlaamse Oudenburg.
 ?? FOTO RR ?? De gevel van de Westernsho­p in de Hoogstraat in Antwerpen die Christian Van Praet al 23 jaar uitbaat.
FOTO RR De gevel van de Westernsho­p in de Hoogstraat in Antwerpen die Christian Van Praet al 23 jaar uitbaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium