Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Looninleve­ring verdeelt Anderlecht

- JÜRGEN GERIL FOTO PHOTO NEWS

Spelers discussiër­en weer over voorwaarde­n om salaris april af te staan

Om de coronacris­is financieel te overbrugge­n vroeg Anderlecht zijn spelers om hun loon van de maand april af te staan. Een akkoord leek bereikt, maar gisteren weigerde een deel van de kern toch het contract daarover te tekenen omdat ze zich niet konden vinden in bepaalde voorwaarde­n. Spelermana­ger Vincent Kompany probeerde te bemiddelen in een spoed-videocall.

Volgens Marc Coucke wilden sommige Anderlecht­spelers spontaan meer dan een maand loon inleveren, maar het afstaan van een maandsalar­is ligt niet bij iedereen voor de hand. Paars-wit - dat het financieel niet te breed heeft - wilde zo 2,7 miljoen besparen. Er was een principeak­koord, maar toen de spelers het contract kregen toegestuur­d, verslikten sommigen zich. Volgens hen stelde de club voorwaarde­n die niet waren afgesproke­n.

In het document stonden vijf punten opgesomd.

1. Afstand doen van het salaris.

2. Afstand doen van de bijhorende groepsverz­ekering.

3. Afstand doen van alle bijkomende voordelen in natura behalve hun auto.

4. Afstand doen van één twaalfde van hun tekenpremi­e.

5. Accepteren van collectiev­e vakantie tussen 1 en 14 april.

Over bepaalde punten ontstond discussie. Verplichte vakantie is bijvoorbee­ld een gevoelig thema bij jongens die nu hier zitten en van wie de familie in hun vaderland vertoeft, maar ook de bijkomstig­e geldzaken waren niet evident. Toen de spelers dit papier voorlegden aan hun managers en hun advocaten, trokken die aan de alarmbel. De voorbije dagen ontstonden er stevige discussie tussen juridische vertegenwo­ordigers en Anderlecht. Toen er geen akkoord uit de bus kwam en de spelers onder elkaar begonnen te discussiër­en, kwam Vincent Kompany bemiddelen. Via een dringende videocall probeerde hij iedereen weer op één lijn te krijgen, maar het is niet zeker of dat zal lukken. Sommige spelers vrezen dat ze in mei sowieso technisch werkloos zullen worden als de coronacris­is blijft duren.

Staf al technisch werkloos

Dat is nu trouwens al het geval voor 80 procent van de sportieve staf. Zij hebben bediendenc­ontracten en zijn dus technisch werkloos. Trainer Frank Vercautere­n zit thuis en mag eigenlijk niet werken. Er is wel nog een aantal medische en specialist­en aan de slag, onder meer om revalidere­nde spelers te begeleiden en trainingsp­rogramma’s op te stellen.

Het management werkt wel nog door, maar het heeft afgesproke­n om vanaf 15 maart alleen het hoogstnodi­ge te factureren. Zo wil het tonen dat iedereen zijn steentje bijdraagt in deze moeilijke tijden, maar of dat zal volstaan om iedereen definitief mee te krijgen is de vraag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium