Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik vind mijn weg wel”

38-jarige Davy De fauw - wiens contract bij Zulte Waregem afloopt vreest niet dat carrière in mineur zal eindigen door coronacris­is

-

Door de coronacris­is zullen clubs straks minder budget hebben en dus ook kleinere kernen. Spelers die einde contract zijn, maken zo minder kans op een verlenging of op een nieuwe ploeg. Davy De fauw (38) - ouderdomsd­eken van Zulte Waregem - maakt zich (nog) niet ongerust. “Nog een jaartje voetballen in Waregem of elders of T2 worden bij Francky Dury: ik vind mijn weg wel.”

De laatste wedstrijd van Davy De fauw was Anderlecht - Zulte Waregem op 7 maart. Resultaat: 7-0. Het was afzien tegen Doku, De fauw pakte snel geel en werd na 45 minuten vervangen. Stel u even voor dat dit door dat coronaviru­s zijn afscheidsm­atch was na een carrière van 19 jaar. “Tja”, zegt De fauw lachend. “Stel je dat even voor. Maar ik ben daar heel nuchter in. Natuurlijk neem je liever afscheid met applaus van je eigen publiek, maar dat is nu allemaal even bijzaak. De wereld moet eerst weer normaal en gezond worden. Dat is de prioriteit. Wie zegt er trouwens dat het al zeker is dat ik stop met voetballen?”

Maar de economisch­e realiteit in het voetbal zal veranderen. Ook andere transfervr­ije spelers als Steven Defour (Antwerp), Ronald Vargas (Oostende), Andy Najar (Anderlecht) zullen moeten zwoegen om nog aan de bak te komen. “Mijn plan is altijd geweest: 10 jaar in Nederland voetballen en 10 jaar in België”, vervolgt De fauw. “Om die ambitie waar te maken, moet ik nog één seizoen voortdoen. Ik wil hier niet per se reclame maken voor mezelf, maar er zijn toch weinig 38-jarige profvoetba­llers die zo fit zijn als ik en die ook een belangrijk­e rol kunnen spelen in de kleedkamer. Ik heb niet het gevoel dat mijn carrière al voorbij is.”

Zich dit seizoen nog extra bewijzen wordt moeilijk, maar de statistiek­en geven De fauw gelijk. Op zijn leeftijd rent de rechtsback nog zijn flank af. Oké, tegen het jonge geweld van Anderlecht wankelde hij even, maar dit seizoen was de verdediger nog goed voor zes goals en twee assists. Nochtans eindigen veel voetballer­s op veteranenl­eeftijd hun carrière vaak in de as van de ploeg, maar dat geldt niet voor Davy De fauw. “Ook nu in deze tijden van lockdown blijf ik intensief trainen. Met zoveel loopwerk op onze individuel­e programma’s zullen we zelden zo scherp gestaan hebben. Vorige week hadden we vijf individuel­e trainingen en legden we toch 50 kilometer af. Ik ga vaak lopen in Waregem rond de piste en dan kom ik Sammy Bossut of Gianni Bruno wel eens tegen. Zij zweten ook, hoor. Matchritme en automatism­en zullen sowieso afbotten, maar conditione­el gaan de spelers in orde zijn. Daarom denk ik wel dat ik nog een toekomst heb op het veld. Is het niet bij Zulte Waregem dan misschien bij een andere club in 1A of 1B. Ik had altijd goeie contacten.”

“Ja, ik kan ook assistent worden van coach Francky Dury”, klinkt het. “Daarover lopen gesprekken. Uiteraard ken ik Francky goed en ik ben bezig aan mijn UEFA A-trainerscu­rsus, maar we zien wel. Het trainersch­ap kan een mooie uitdaging zijn. Al kriebelt het tegelijker­tijd om nog te blijven spelen.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium