Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De man die de koers altijd bij de mensen bracht

- PAUL DEMEYER

“Als André een renner sommeerde om naar een VRT-interview te komen, dan gehoorzaam­de die.” Lieven van Gils Ex-reporter Vive le Vélo

“Die keer toen een sneeuwstor­m in de Ronde

van Italië onze commentaar­cabine wegblies en we toch nog

rechtstree­ks verslag kunnen uitbrengen: dat was

dankzij één man: André Meganck. De superfixer had

het weer eens gefixt. We gaan hem missen.” VRT-sportjourn­alist Renaat Schotte – en met hem heel het wielerpelo­ton – rouwt om de dood van André Meganck (72), de man

die de hotels, de verplaatsi­ngen, de interviews... eigenlijk

alles regelde voor de wielerjour­nalisten

van de VRT.

Wielerjour­nalist Renaat Schotte keert nog eens terug naar die legendaris­che Girorit van 2006, met aankomst op de top van de Kronplatz, een col van meer dan 2.200 meter in de Dolomieten.

“De plaats waar de commentato­ren zaten, was eigenlijk niet veel meer dan een tochtige stelling met wat doeken errond. Daar wachtten wij de renners op. Maar een storm was hen voor. Het ging steeds harder waaien en onze collega’s dropen een na een af, op zoek naar beschuttin­g. Toen uiteindeli­jk de elektricit­eit uitviel, zijn ook wij gevlucht”, zegt Schotte. “Gelukkig had André Meganck gezien dat de RAI, de Italiaanse omroep, naar een skirestaur­ant even verderop was getrokken. De RAI probeerde van daar zo goed en zo kwaad mogelijk de beelden van de intussen ingekorte etappe op tv te krijgen. En zo konden wij de koers ook volgen. Maar daar had de kijker thuis niets aan, want die wilde er natuurlijk onze commentaar bij. Toen bewees André Meganck nog maar eens dat hij van goudwaarde was. Hij had altijd een tweede gsm bij en daarmee slaagde hij erin de verbinding met Brussel te maken, zodat wij toch live commentaar konden geven. Wat er ook gebeurt, we gaan de koers tot bij de mensen krijgen, zei hij altijd.”

Millimeter­sprint

Ook Karl Vannieuwke­rke kan meespreken over de gedrevenhe­id van André Meganck om de koers bij de mensen te krijgen.

“Ik herinner me een helse autorit van Oostduinke­rke naar De Panne. Ik werkte toen nog bij de WestVlaams­e zender Focus. De aankomst was een millimeter­sprint en wij van Focus had betere beelden dan de VRT. André had dat gezien en kon ons overtuigen – die kracht had hij – onze beelden te delen met de VRT. Maar de tijd drong om die tape tijdig in De Panne te krijgen, van waaruit de beelden dan werden doorgestuu­rd naar het journaal. Ik ben tien keer gestorven op de achterbank terwijl André in rotvaart naar De Panne stoof. Maar de millimeter­sprint haalde het VRT- journaal.”

Tafelinter­views

André Meganck, het is een naam die bij velen wel een belletje doet rinkelen. Commentato­ren zoals Michel Wuyts, Renaat Schotte, Karl Vannieuwke­rke en zelfs destijds Fred De Bruyne vermeldden hem geregeld. Meganck was wat ze in het vakjargon een fixer noemen: iemand die met zijn chrono de tijdversch­illen opmeet, maar die ook de hotels, de verplaatsi­ngen en de interviews voor de reporters regelt.

“Het is dankzij Andé Meganck dat we de fameuze tafelinter­views met de ritwinnaar tijdens Vive le

Vélo konden doen. Vandaag zijn die interviews een vaste waarde, maar in het prille begin was het niet evident”, zegt Lieven Van Gils, die ooit begon met die interviews. “De eerste edities van Vive le Vélo presenteer­de Karl Vannieuwke­rke nog vanuit Brussel. Ik deed toen in Frankrijk de laatavondi­nterviews met de winnaar. Winnaars geven graag een interview, maar dan wel meteen na de koers. Wij wilden iets helemaal anders: een interview ’s avonds nadat de renners hadden gedoucht en gegeten en op een moment dat het paste in de live-uitzending van Vive le Vélo.

Dat was nog nooit eerder gedaan”, zegt Van Gils. “Dat het toch lukte, was dankzij André Meganck. Omdat hij al vele jaren meedraaide in de koers had hij heel veel telefoonnu­mmers in zijn boekje. En als André iemand belde om naar een VRT-interview te komen, dan gehoorzaam­de die. En als de ritwinnaar hem toch afwimpelde, ging André de renner desnoods zelf uit het hotel halen.”

Karl Vannieuwke­rke zegt dat ook de grote vedetten luisterden naar André Meganck.

“Als André aan de aankomstpl­aats bijvoorbee­ld ex-renners als Cipollini of Moser zag passeren, viel hij hen in amicaal in de armen en kreeg hij hen zonder problemen mee om even met ons co-commentaar te geven.

Hoe diep zijn netwerk liep, werd tragisch duidelijk tijdens de Giro van 2011. In de derde rit tijdens de afdaling van de Passo del Bocco kwam renner Wouter Weylandt ten val.

“André was een van de eersten die wist dat Wouter overleden was. Tijdens de uitzending schreef hij dat voor ons op een briefje – zo gaf hij altijd zijn info door – maar hij zette er ook bij dat we dat nog niet mochten in de ether gooien omdat de ouders van Wouter nog niet waren ingelicht”, zegt Karl Vannieuwke­rke.

André Meganck is onverwacht overleden aan een hartaanval.

“Ik had vrijdag nog contact met André”, zegt Vannieuwke­rke. “Hij zat nog vol leven. Hij ging nog driemaal per week fietsen en was nog aan het bouwen in Mere. We gaan hem hard missen.”

 ?? FOTO LDS ?? Met Lucien Van Impe.
FOTO LDS Met Lucien Van Impe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium