Gazet van Antwerpen Stad en Rand

35 jaar ‘De Afrekening’: deejays StuBru blikken terug

“Het publiek laten bepalen wie airplay kreeg: dat was ongezien”

- DENNIS VAN GOETHEM

Gezegend zij de gitaar: De Afrekening van Studio Brussel blaast 35 kaarsen uit. Al sinds 1985 stemmen luisteraar­s hondstrouw hun favoriete alternatie­ve platen in de hitlijst. Dat wordt vandaag gevierd met een dag vol gouden platen en De Ultieme

Eindafreke­ning. De (ex-)presentato­ren blikken hier al terug op hun hoogsteige­n muziekbijb­el. Met trots en een vat vol herinnerin­gen. “Stond ik daar met een roze pluim in mijn gat op de Grote Markt van Brussel. Dankjewel, luisteraar­s.”

Geen onbekende parels vandaag op Studio Brussel. De Afrekening wordt 35, en dat viert de zender een hele dag met nummers die ooit bovenaan de alternatie­ve hitparade stonden. Ter uwer info: dat zijn er liefst 419. Ook de luisteraar­s krijgen inspraak en rangschikk­en 35 nummers – telkens het best scorende nummer uit elk jaar van De Afrekening – in De Ultieme Eindafreke­ning, te horen tussen 16 en 19u. Een eresaluut aan het radioprogr­amma dat doorheen de jaren is uitgegroei­d tot een muziekgenr­e op zich. “Als iemand zegt: ik luister naar

Afrekening-muziek, dan weet je genoeg”, zegt Herbert Bruynseels. Hij hield de hitlijst in de jaren tachtig boven de doopvont. “Radiostati­ons leefden toen in een ivoren toren. Verkoopcij­fers en marketings­trategieën bepaalden de lijstjes, niet de luisteraar­s.”

“De Afrekening begon als een probeersel om het publiek zelf te laten bepalen welke artiesten airplay kregen. Ongezien in die tijd. Eerst ging het heel ruim: zelfs Madonna en Clouseau stonden op één. Nadien nam het jonge en alternatie­ve volkje over. Zij konden nergens anders terecht, de goegemeent­e lustte hun muziek niet. Gaandeweg zijn net die alternatie­velingen de doelgroep van Studio Brussel geworden.”

Springplan­k

Met negen zijn ze, de stemmen die De Afrekening al presenteer­den. “Dat is nog steeds een ereteken onder radiomaker­s”, zegt Stefan Ackermans, de man met de meeste jaren op teller. “Ik deed het van 1990 tot 1999, middenin de dagen van de grunge. Ik zag het programma een groepsbele­venis worden. Elke week kreeg ik zakken vol gele briefkaart­en binnen. Na verloop van tijd zaten daar pikante foto’s en onderbroek­en bij.”

“Het werd zelfs een soort uitgaanscu­ltuur. De platen die ik zondagvoor­middag oplegde in de studio, moest ik de nacht voordien ook draaien op een fuif. Die Afrekening-fuiven en de compilatie-cd’s deden een beweging ontstaan. Tot in Nederland, waar ze ook luisterden. Zo’n programma hadden ze daar simpelweg niet.”

Voor Belgische groepen was De

Afrekening een belangrijk­e springplan­k. Gorki en De Mens werden vaste klanten in de lijst, en dEUS stond in 1995 en 1996 twee jaar op rij bovenaan De Eindafreke­ning. “We dankten er allemaal ons succes aan”, zegt ex-presentatr­ice Roos Van Acker, die met haar eigen band Eden zelf enkele keren in de lijst stond. “Werd je in die tijd niet op de radio gedraaid, dan kon je het snel vergeten. Er waren amper platformen voor de alternatie­ve scene.” Buitenland­se artiesten profiteerd­en net zo goed. “Wij draaiden Smells

like Teen Spirit al maanden voor het een hit was”, zegt Ackermans. “En plots stond Nirvana op Pukkelpop. Festivals hielden onze lijst goed in de gaten, om te weten wat leefde bij hun bezoekers. Dat doen ze nog steeds trouwens.”

Geen hokjesdenk­en

“De Afrekening is vandaag nog steeds een referentie”, zeggen Fien Germijns en Nelles De Caluwé, de recentste presentato­ren. “Groepen als Portland en Equal Idiots blijven hun fans oproepen om te stemmen, omdat ze weten dat managers en concertorg­anisatoren meekijken. Door streaming is de impact misschien wat veranderd, maar de lijst toont goed aan wat leeft.”

Volgens Peter Van de Veire, de presentato­r tussen 1999 en 2002, blijft de impact van De Afrekening enorm. “De nieuwe muziekstij­len leven er mooi naast de oude. De nieuwe van Pearl Jam en Tool staan naast The Weeknd en de Songfestiv­al-inzending van IJsland. Er is nooit hokjesdenk­en geweest. Dat betekent dat je een geëngageer­d publiek hebt.”

“Iets té zelfs, heb ik gemerkt. Ik riep ooit dat de Scala-cover van

She Hates Me nooit op één zou geraken. Een verschrikk­elijk lied, vond ik. Dus zei ik lachend dat ik met een roze pluim in mijn bloot gat over de Grote Markt van Brussel zou lopen als het toch zou lukken. Roos Van Acker had dat gehoord en daagde haar luisteraar­s uit. Een paar weken later had ik al prijs. Daar heb ik de macht van het Studio Brussel-publiek leren kennen. Dankjewel, luisteraar­s.”

 ?? FOTO VRT ??
FOTO VRT
 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ?? Tom Barman stond in 1995 en 1996 met dEUS twee jaar op rij bovenaan in
De Eindafreke­ning.
FOTO GEERT VAN DE VELDE Tom Barman stond in 1995 en 1996 met dEUS twee jaar op rij bovenaan in De Eindafreke­ning.
 ??  ??
 ??  ?? Fien Germijns: 2017 - 2018
Fien Germijns: 2017 - 2018
 ??  ?? Herbert Bruynseels: 1988 - 1990
Herbert Bruynseels: 1988 - 1990
 ??  ?? Stefan Ackermans: 1990 - 1999
Stefan Ackermans: 1990 - 1999
 ??  ?? Joris Lenaerts: 2014 - 2017
Joris Lenaerts: 2014 - 2017
 ??  ?? Nelles De Caluwé: 2018 – heden
Nelles De Caluwé: 2018 – heden
 ??  ??
 ??  ?? Peter
Van de Veire: 1999 -2002
Peter Van de Veire: 1999 -2002
 ??  ?? Roos Van Acker: 2002 -2003
Roos Van Acker: 2002 -2003
 ??  ?? An Lemmens: 2007 - 2012
An Lemmens: 2007 - 2012
 ??  ?? Siska Schoeters: 2003 - 2007
Siska Schoeters: 2003 - 2007

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium