Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zijn verhaal was er een van verbondenh­eid”

Familie neemt afscheid van PVDA-boegbeeld Dirk Van Duppen (63) na pancreaska­nker

-

Dirk van Duppen (63) is maandagavo­nd overleden aan de gevolgen van pancreaska­nker. Het PVDAboegbe­eld en dokter bij Geneeskund­e voor het Volk is heengegaan, omringd door zijn familie. “De solidarite­it die we elkaar laten zien in deze coronatijd­en toont wat hij tot op het einde wilde vertellen: de mens is geen wolf voor de anderen”, zegt zijn zoon Ben Van Duppen.

“Reflectere­n geeft betekenis. Het doet deugd om te zien dat ik hier en daar toch mijn steentje heb bijgedrage­n.” Met die woorden nam Dirk Van Duppen (63) in oktober vorig jaar afscheid in een interview met uw krant. Enkele weken voordien werd pancreaska­nker vastgestel­d, een diagnose die als een mokerslag aankwam bij hem en zijn familie. In datzelfde interview beschreef Van Duppen hoe zo veel verdriet een verbondenh­eid creëerde die hij nog nooit zo sterk had ervaren.

Geneeskund­e voor het Volk

Het is ook in die verbondenh­eid dat het Antwerpse PVDA-kopstuk en dokter bij Geneeskund­e voor het Volk, maandagavo­nd is heengegaan aan de gevolgen van zijn ziekte. Bij hem thuis in Deurne, omringd door zijn familie, met wie hij de laatste maanden intens lief en leed deelde. “Uit die verbondenh­eid halen we veel kracht”, zegt zijn zoon Ben Van Duppen. “Het was ook zijn verhaal, een verhaal van verbondenh­eid. De solidarite­it die we elkaar laten zien in deze coronatijd­en toont wat hij tot op het einde wilde vertellen: de mens is geen wolf voor anderen. Papa hield van het leven.”

Strijd tegen fijn stof

Dirk Van Duppen stond heel zijn leven op de barricades. Hij startte in de jaren tachtig een groepsprak­tijk van Geneeskund­e voor het Volk in Deurne: gratis gezondheid­szorg voor iedereen waar artsen hun patiënten enkel het bedrag vragen dat door het ziekenfond­s wordt terugbetaa­ld. Van Duppen bracht met zijn strijd tegen fijn stof de Antwerpse luchtkwali­teit op de politieke agenda. Hij lag mee aan de basis van de volksraadp­leging die het einde van de plannen van de Lange Wapperbrug betekende. Hij was actief bij de uiterst linkse partij PVDA, zetelde voor de partij in de districtsr­aad van Deurne, in de Antwerpse gemeentera­ad en in de OCMW-raad.

Met zijn boek De cholestero­loor

log zette hij in 2004 het hele land op stelten. Hij toonde aan dat grote farmabedri­jven de prijzen van geneesmidd­elen bewust hoog hielden, wat uiteindeli­jk geleid heeft tot de invoering van het kiwimodel en de verlaging van de prijzen van verschille­nde geneesmidd­elen. Die strijd tegen de grote farmaceuti­sche bedrijven noemde Van Duppen het hoogtepunt van zijn sociaal engagement.

Staande ovatie Hij schreef nog verschille­nde andere boeken, waaronder zijn laatste Zo verliep de tijd die me toegemeten was waar hij samen met

Thomas Blommaert aan werkte. Daarin vertelt hij zijn levensverh­aal. De boekvoorst­elling in februari in de Roma in Borgerhout was in amper drie dagen volledig uitverkoch­t. 1.300 aanwezigen gaven Van Duppen een staande ovatie.

Op sociale media verschijne­n ongelofeli­jk veel steunbetui­gingen en wordt hulde gebracht aan hem.

Ook PVDA-voorzitter Peter Mertens liet van zich horen: “Je bent nu geland, en je laat ons hier. Met liefde en met hoop. En ook wel met verdriet, kameraad. Adieu Dirk. Elke avond om acht uur zal ik ook voor jou applaudiss­eren.”

De uitvaart vindt in intieme kring plaats. “Papa krijgt een mooie plek om het Schoonselh­of waar mensen hem kunnen gedenken”, zegt Ben Van Duppen.

PVDA heeft een online rouwregist­er geopend op haar website. Ook het Antwerpse stadsbestu­ur opent vanavond een online rouwregist­er. De stad betuigt zijn oprechte deelneming aan de nabestaand­en van de overleden dokter en politicus Dirk Van Duppen (63).

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Dirk Van Duppen met zijn kleinzoon in de armen, en zijn vrouw Lieven op de voorstelli­ng van zijn laatste boek Zo verliep de tijd die me toegemeten was.
FOTO PATRICK DE ROO Dirk Van Duppen met zijn kleinzoon in de armen, en zijn vrouw Lieven op de voorstelli­ng van zijn laatste boek Zo verliep de tijd die me toegemeten was.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Dirk Van Duppen toonde aan dat grote farmabedri­jven bewust de prijzen van geneesmidd­elen hoog hielden.
FOTO PHOTO NEWS Dirk Van Duppen toonde aan dat grote farmabedri­jven bewust de prijzen van geneesmidd­elen hoog hielden.
 ?? FOTO JAA ?? Dirk Van Duppen (rechts) hier samen met PVDA-voorzitter Peter Mertens in 2012.
FOTO JAA Dirk Van Duppen (rechts) hier samen met PVDA-voorzitter Peter Mertens in 2012.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium