Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wolf komt dichter: gespot in Herentals en Mol

Doortocht minder gevaarlijk voor jongvolwas­sen dieren door lockdownma­atregelen

- TOMMY MAES

Volgens het meldpunt Welkomwolf.be is er minstens één nieuwe wolf op pad in de Antwerpse Kempen. Zo dook er gisterenmo­rgen een wolf op in een betoncentr­ale aan het Albertkana­al in Herentals. Ook in Mol werden sporen gevonden die mogelijk van een wolf zijn.

Voor de medewerker­s van betoncentr­ale Centerbeto­n in Herentals was het gisterenoc­htend even schrikken toen ze een wolf op het bedrijvent­errein zagen. “Bij de opstart van de centrale heeft een van de collega’s de wolf opgemerkt toen het dier tussen de vrachtwage­ns liep”, vertelt Marnix Van Hoeck van Centerbeto­n. “Even later zag een andere collega de wolf langs het Albertkana­al lopen. De wolf heeft ons terrein nadien via de toegangspo­ort verlaten. De beelden van onze beveiligin­gscamera hebben we doorgestuu­rd naar het meldpunt Welkomwolf.be, dat ons bevestigde dat het om een wolf ging. Schrik hebben we zeker niet gehad, maar uiteraard ben je wel onder de indruk van deze onverwacht­e gebeurteni­s.”

Ook pootafdruk­ken in Mol

Bij Groenvoorz­ieningen Geys Natuurtuin­en in Mol werden dan weer sporen gevonden die vermoedeli­jk van een wolf zijn. “Naast een poel in onze voorweeken­d

Jan Loos

Meldpunt Welkomwolf.be

“Mensen moeten geen schrik hebben als ze een wolf tegenkomen. Hou gewoon afstand en probeer indien mogelijk een foto te nemen.”

beeldtuin ontdekten we maandagmor­gen een aantal pootafdruk­ken”, vertelt zaakvoerde­r Michel Geys. “Jan Loos van Welkomwolf is ondertusse­n ter plaatse geweest. Volgens hem is de kans heel groot dat de pootafdruk­ken van een wolf zijn.”

Het meldpunt Welkomwolf.be ontving de laatste dagen meerdere meldingen van wolven en vermeende wolven uit de provincie Antwerpen. “In het geval van Herentals gaat het zo goed als zeker om een wolf”, vertelt Jan Loos. “In Mol ging het om individuel­e pootafdruk­ken die alle kenmerken hebben van een wolf. Om volledig zeker te zijn, moeten we een veel langer spoor kunnen volgen en nauwkeurig opmeten. In het van 21 en 22 maart hebben we wel twee meldingen binnengekr­egen van doodgebete­n schapen in het grensgebie­d van Mol, Retie, Geel en Dessel, waarbij we een verband kunnen leggen. In Retie werden er DNA-stalen verzameld, maar het duurt wellicht nog maanden voor de resultaten daarvan bekend zijn. De kans is groot dat er een nieuwe wolf in de Kempen rondzwerft. Misschien zelfs twee, want we kregen de afgelopen dagen ook meldingen vanuit Rijkevorse­l.

Daar hebben meerdere waarnemers een wolf gezien in landbouwge­bied. Er werd zelfs een wazige foto gemaakt, maar op basis daarvan kunnen we niet 100% zeker uitmaken of het om een wolf gaat.”

Nieuw leefgebied

Volgens Loos is er geen oorzakelij­k verband tussen de lockdownma­atregelen en de aanwezighe­id van wolven. “Ook voor de coronacris­is kregen we meer meldingen van wolven”, zegt hij. “Het is wel zo dat deze periode jongvolwas­sen wolven op zoek gaan naar een nieuw leefgebied. Omdat er bijvoorbee­ld minder verkeer is, maken de lockdownma­atregelen die doortocht minder gevaarlijk voor hen. In ieder geval moeten mensen geen schrik hebben als ze een wolf tegenkomen. Hou gewoon afstand, probeer indien mogelijk een foto te nemen en geef de waarneming door aan het meldpunt Welkomwolf.be.”

www.welkomwolf.be

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO'S RR ?? De wolf is gisterenmo­rgen gefilmd door de bewakingsc­amera van de betoncentr­ale Centerbeto­n in Herentals.
FOTO'S RR De wolf is gisterenmo­rgen gefilmd door de bewakingsc­amera van de betoncentr­ale Centerbeto­n in Herentals.
 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium