Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mondmasker voor iederéén”

Antwerpse urgentiear­ts Luc Beaucourt stelt richtlijne­n voor bevolking ter discussie

- MAAIKE FLOOR

Gewezen spoedarts Luc Beaucourt wil dat de overheid en haar wetenschap­pelijke raadgevers de adviezen over het dragen van mondmasker­s herbekijke­n. “Omdat veel mensen geen symptomen hebben maar wel besmet zijn, zou het beter zijn als iedereen een masker draagt. Het aantal infecties en sterfgeval­len blijft toenemen. We moeten de huidige richtlijne­n opnieuw ter discussie stellen, anders zullen we daar de tol voor betalen. Het lijkt mij zinvol om een mondmasker te verplichte­n als je met andere mensen in contact komt, zoals in de supermarkt of bij de slager.” Viroloog Steven Van Gucht, voorzitter van het Wetenschap­pelijk Comité van de overheid, vindt dat de huidige maatregele­n op dit moment volstaan.

Volgens een nieuwe studie van het Massachuse­tts Institute of Technology (MIT) kunnen virusdrupp­eltjes tot wel acht meter afstand afleggen. Daarom is gewezen spoedarts Luc Beaucourt ervan overtuigd dat iedereen een mondmasker zou moeten dragen.

“De resultaten van de studie zijn duidelijk: in een warme vochtige atmosfeer kunnen virusdrupp­eltjes een wolk vormen die zich over zeven à acht meter kan uitspreide­n. Dan kom je er niet met anderhalve meter afstand. Er is ook geen intens contact nodig om besmet te raken. Omdat veel mensen geen symptomen hebben maar wel besmet zijn, zou het dus beter zijn als iedereen een masker draagt”, zegt Luc Beaucourt, die zich in zijn huidige job voor de alarmcentr­ale van reisverzek­eraar VAB bezighoudt met het repatriëre­n van Belgen uit het buitenland.

“In een land als Japan, dat het niet slecht doet in deze situatie, draagt 30% van de bevolking standaard een masker. Dat percentage is nu nog flink gestegen. Ook in andere Aziatische landen is het ingeburger­d om een mondmasker te dragen als je verkouden bent, bij ons is die gewoonte er niet. Omdat het aantal infecties en sterfgeval­len blijft toenemen, moeten we dit toch opnieuw ter discussie stellen. Het lijkt mij zinvol om een mondmasker te verplichte­n als je met andere mensen in contact komt, zoals in de supermarkt of bij de slager.”

Grote fout

De Chinese viroloog George Gao, directeur van de Chinese organisati­e voor preventie en het beheersen van ziektes, zei in een interview met het magazine

Science ook dat Europa en de VS de grote fout maken geen maskers te dragen. “Als je spreekt, komen er altijd kleine druppeltje­s uit je mond. Als mensen geïnfectee­rd zijn met het virus zonder symptomen, maar wel een masker dragen, voorkom je dat er druppeltje­s ontsnappen die het virus verder verspreide­n”, zei hij.

“Ik vind dat we hier niet te lang over moeten discussiër­en”, zegt Beaucourt. “Dit is voortschri­jdend inzicht. We moeten het gewoon toepassen, anders zullen we daar de tol voor betalen. Het grote probleem is hoe we aan voldoende maskers geraken. Ik denk dat we al een eind komen als mensen thuis een mondmasker kunnen naaien van hoogwaardi­ge stof die tegen hoge temperatur­en kan. Was dat ’s avonds en draag het de volgende dag opnieuw. Ook thuis.”

Niet geschikt

Beaucourt is ook bezorgd over het tekort aan profession­ele maskers. “Ik weet dat in bepaalde ziekenhuiz­en maskers uit China toekomen die op het eerste gezicht in orde lijken. Maar toen het diensthoof­d de Chinese handleidin­g had laten vertalen, bleek dat daarin stond dat ze niet geschikt waren voor medisch gebruik. Alles wat we zelf kunnen doen om de pandemie een halt toe te roepen, moeten we aanwenden. Draag dus gewoon een masker.”

Viroloog Steven Van Gucht, voorzitter van het Wetenschap­pelijk Comité van de overheid, vindt het niet nodig dat iedereen een masker draagt. “Hoe meer afstand hoe beter, blijkt uit de studie. Maar het moet werkbaar blijven. Uiteraard kunnen mensen zelf een masker maken en dragen als ze naar buiten gaan, maar het naleven van de basishygie­ne is belangrijk­er. En zeker handen wassen als je thuiskomt.”

Beaucourt denkt dat dat echter niet zal volstaan. “Een besmetting gebeurt sneller dan je denkt. We hebben deze pandemie nog niet onder controle.”

Ook viroloog Marc Van Ranst toonde zich gisterenav­ond in Terzake geen voorstande­r van een algemeen gebruik van mondmasker­s. “Er zijn er niet voldoende en veel mensen gebruiken ze verkeerd.”

In enkele landen zoals Slovenië en Bulgarije zijn mondmasker­s intussen verplicht voor iedereen. Ook in Tsjechië gaan er stemmen voor op en Oostenrijk verplicht mondmasker­s voor wie naar de supermarkt gaat.

Luc Beaucourt

Urgentiear­ts

“We moeten dit gewoon toepassen, anders zullen we daar de tol voor betalen.”

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Luc Beaucourt.
FOTO JORIS HERREGODS Luc Beaucourt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium