Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leerlingen academie wisselen filmpjes uit en spelen aan rusthuizen

Het is stil op de academie, maar via smartphone en pc wordt nog volop gemusiceer­d

- JAN AUMAN www.schoten.be/academie

Stéphane Vande Ginste

Pianoleraa­r

“Zo’n 30% heeft afgehaakt. Niet onbegrijpe­lijk. Mensen hebben vandaag vaak wel andere zaken aan hun hoofd.”

Sinds 14 maart heerst er in de academie een haast gewijde stilte. Het coronaviru­s houdt de 1.500 leerlingen en zeventig docenten ver uit elkaars buurt. Fysiek dan toch. “We gebruiken onze creativite­it nu ook om in deze moeilijke omstandigh­eden ‘samen’ te blijven musiceren, tekenen en voordragen”, aldus directeur Lisbeth Wolfs.

Lisbeth Wolfs begroet ons met een zwaai vanop veilige afstand in een voor de rest volledig lege academie. Je kan een naald horen vallen. Wie op een normale zaterdag de school betreedt, wordt overvallen door een kakofonie van klanken die uit alle repetitiel­okalen ontsnappen. “Gek hé. Ik ben al heel lang verbonden aan deze academie, maar zo stil heb ik het nog nooit geweten”, zegt ze. “En er was nog zoveel om voor te oefenen: het festival Kaekelrock, onze eigen versie van de Mattheuspa­ssie, de open dag,… Allemaal afgelast. Alleen voor Wascorel, een musical met meer dan honderd muzikanten en acteurs op 9 mei, is er nog een waterkansj­e. We zullen zien. Maar ik houd er ook rekening mee dat het academieja­ar er nu al opzit.”

Wolfs krijgt die laatste woorden amper over haar lippen. Maar ze fleurt meteen op als ze denkt aan hoe de hele academiege­meenschap, muziek en beeld, docenten en leerlingen, met veel vindingrij­kheid naar oplossinge­n heeft gezocht. “Kort nadat de academie tot verboden terrein was uitgeroepe­n, hebben we crisisbera­ad gehouden. We besloten om voluit de kaart van het afstandson­derwijs te trekken. We zijn nu twee weken bezig en ik kan zeggen dat er al heel wat grenzen verlegd werden. Het is mooi om te zien hoe docenten en leerlingen met elkaar ‘pingpongen’ met filmpjes.”

Het is voor veel mensen nochtans geen evidente werkwijze, stelt ze vast. “Niet alleen het aan de slag gaan met camera’s en digitale platformen vormt een uitdaging, maar ook de confrontat­ie met jezelf op een niets verhullend filmpje is voor sommige leerlingen toch wel een barrière waar ze over moeten, merken we. Maar iedereen doet aandoenlij­k zijn best.”

Blinkgaler­ij

De Blinkgaler­ij. Zo heet de pagina op de website van de academie waarop een selectie van de intussen honderden uitgewisse­lde filmpjes zijn samengebra­cht. “Geen best of, maar een staalkaart van ‘het leven zoals het vandaag is aan de academie’”, verduideli­jkt Wolfs.

Een van de docenten die zich volop op dat afstandson­derwijs gestort heeft, is Stéphane Vande Ginste, die piano en muziekatel­ier geeft. “In het begin hebben we met Skype en FaceTime geprobeerd, maar de kwaliteit van de verbinding volstond meestal niet om progressie te maken. Dan zijn filmpjes beter. Ik gebruik mijn smartphone en probeer de lens van de camera zo te richten dat zowel mijn gezicht als mijn handen op het klavier in beeld zijn.”

De pianoleraa­r stelt vast dat deze manier van werken aardig lukt, maar dat er uiteraard ook nadelen zijn. “Ik merk dat vooral kinderen toch wel nood hebben om je eens echt te zien en met je te praten.

Dat probeer ik dan wel te doen via Skype bijvoorbee­ld, om hen aan te moedigen. En je kan er niet om heen: we verliezen een aantal leerlingen. Zowel mijn echtgenote die cello geeft, als ik zien dat zo’n 30% afhaakt. Niet onbegrijpe­lijk. Mensen hebben vandaag vaak wel andere zaken aan hun hoofd.”

Een leerling van wie een heel leuk filmpje staat te blinken op de Blinkgaler­ij van de academie is Robbe De Knop (17). Hij spreekt op vraag van woord-docente Ellen Dierckx het corona-journaal in, opgenomen in zijn slaapkamer. Hij kan zo beginnen op ATV. “Ik speel graag toneel en laat me door deze maatregele­n niet het zwijgen opleggen. Al mis ik de andere leerlingen wel in ons lesgroepje. Echt samen acteren is toch leuker.”

 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Leerling Helena Vande Ginste speelt en zingt niet alleen voor haar docent, maar ook voor de bewoners van woonzorgce­ntra, zoals hier voor die van Hof Van Schoten.
FOTO JAN AUMAN Leerling Helena Vande Ginste speelt en zingt niet alleen voor haar docent, maar ook voor de bewoners van woonzorgce­ntra, zoals hier voor die van Hof Van Schoten.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Directeur Lisbeth Wolfs.
FOTO JAN AUMAN Directeur Lisbeth Wolfs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium