Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zorgbedrij­f scherper: servicefla­ts nu ook letterlijk op slot

Sloten vervangen, deurbellen uitgeschak­eld… Zorgbedrij­f scherpt strenge maatregele­n verder aan

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Het Zorgbedrij­f gaat nog een fikse stap verder in de strikte maatregele­n voor zijn assistenti­ewoningen. Op plaatsen waar het Zorgbedrij­f niet met zekerheid kan zeggen dat bewoners te allen tijde in hun woning blijven, werden de sloten van de gemeenscha­ppelijke buitendeur­en vervangen of de codes van de toegangsba­dges gewijzigd. Op sommige plaatsen zijn ook de belletjes van de assistenti­ewoningen zelf uitgeschak­eld.

“Deze verstrengd­e ingrepen liggen in lijn met het bericht dat we vorige week maandag, 23 maart, hebben gecommunic­eerd over de lockdown van onze assistenti­ewoningen”, zegt directeur Johan De Muynck. “We hebben toen gezegd dat we niet willen dat bewoners nog binnen en buiten gaan. We merken dat die regels op de meeste plaatsen worden gerespecte­erd, maar niet overal. Daarom hebben we beslist om over te gaan tot stevigere ingrepen bij die servicefla­ts waarvan we weten dat men zich niet aan de regels houdt en bij de servicefla­ts waar we geen zicht hebben op het naleven van de regels.”

Het Zorgbedrij­f zegt zijn verantwoor­delijkheid tegenover zijn bewoners te willen opnemen. “We willen consequent zijn. Ofwel zijn we verantwoor­delijk voor de mensen die in onze servicefla­ts wonen en willen we over de tools beschikken om in te grijpen. En dan krijg je maatregele­n als deze. Ofwel zeg je: nee, dit zijn privéwonin­gen. Maar dan hoeven wij ons niet meer te verantwoor­den voor bewoners die ziek worden of overlijden.”

De Muynck verwijst daarbij naar servicefla­ts De Fontein in Borgerhout. Daar stierven tussen 18 en 23 maart vijf bewoners aan het coronaviru­s. “Op dat moment worden wij ter verantwoor­ding geroepen. Sindsdien hebben we het debat over verstrengd­e maatregele­n op gang getrokken”, aldus De Muynck.

Nachtwacht­er

Maandag is het Zorgbedrij­f van start gegaan met het vervangen van sloten en het veranderen van de toegangsba­dges. Waar de overgang tussen privétuin en openbaar domein onduidelij­k was, plaatste het Zorgbedrij­f linten of hekken.

Bewoners die zich toch naar buiten begeven, kunnen na 18u enkel terug binnen door het callcenter van het Zorgbedrij­f te contactere­n of door de nachtwacht­er te bellen. Voor 18u zal een medewerker van de servicefla­ts hen binnenlate­n. “Buiten slapen, moeten ze natuurlijk niet. Maar we willen wel tonen dat het voor ons menens is: blijf in uw kot, dat geldt voor ons allemaal.”

Dat er tegenkanti­ng komt op de ingrepen, had De Muynck verwacht. “We krijgen reacties uit twee hoeken. Een groot deel is blij en zegt: groot gelijk dat je dit doet. Anderen vinden dat we de bewoners niet mogen verhindere­n om binnen en buiten te lopen. Daarom blijven we het debat over wat al dan niet collectief afdwingbaa­r is voeren.” Want mag het Zorgbedrij­f deze ingreep zomaar doorvoeren? “Ik geef toe dat we een flinterdun­ne lijn bewandelen.”

Boodschapp­endienst

Praktisch betekent dit dat bewoners van de servicefla­ts voor hun boodschapp­en beroep moeten doen op de boodschapp­endienst van het Zorgbedrij­f, tegen betaling. Of hun bestelling­en moeten doorgeven aan een winkel in de buurt. “Maar ze kunnen ook warme maaltijden en drankjes bestellen in de cafetaria tussen 14u en 16.30u”, zegt De Muynck nog. “Ook het wassalon blijft open, de postbedeli­ng blijft gegarandee­rd en familieled­en die boodschapp­en of pakketjes willen bezorgen, kunnen dat tussen 8 en 10u of tussen 14u en 16.30u.”

Johan De Muynck

Directeur Zorgbedrij­f

“We krijgen reacties uit twee hoeken. Een groot deel is blij en zegt: groot gelijk dat je dit doet. Anderen vinden dat we de bewoners niet mogen verhindere­n om binnen en buiten te lopen.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Servicefla­ts De Oever in de Korte Ridderstra­at.
FOTO JAN VAN DER PERRE Servicefla­ts De Oever in de Korte Ridderstra­at.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium