Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doden tellen, een onmogelijk­e opgave

- Dirk Hendrikx brieven@gva.be

In alle leed en angst aangericht door het coronaviru­s kwam het overlijden van een meisje van 12 gisteren toch nog als een schok. Omdat de dood van een kind altijd diep raakt en omdat kinderen normaal, godzijdank, gespaard worden door het coronaviru­s en er amper ziek van worden.

Het is een absolute uitzonderi­ng, zeggen de wetenschap­pers. Een tragische gril van het noodlot, als een ongeluk dat altijd kan gebeuren, maar dat nu niet gebeurd zou zijn als de pandemie er niet was geweest. De tol van het coronaviru­s loopt intussen gestaag verder op, voorlopig nog met een grimmige onafwendba­arheid. Misschien hebben we nooit eerder dag na dag op deze manier aantallen van sterfte en ziekenhuis­opnames gevolgd, grafiek na grafiek, trend na trend, analyse na analyse, aan de hand van de gids-viroloog.

Een opmerkelij­ke vaststelli­ng kwam er gisteren van de uitvaartse­ctor. In de algemene sterftecij­fers is er voor de maand maart geen coronapiek te ontwaren. In maart vorig jaar waren er door de grieppiek toen zelfs méér overlijden­s. Het herinnert eraan dat mensen nu eenmaal sterven. In België overlijden jaarlijks zo’n 105.000 mensen. Het coronaviru­s kostte tot gisteren aan 705 landgenote­n het leven.

In Italië, dat al meer dan 11.000 coronadode­n telt, overleden in 2017 649.061 mensen. In Duitsland, 682 coronadode­n, waren er dat 933.000.

Nog één toevoeging in deze macabere cijferdans: elke dag krijgen in ons land gemiddeld 120 mensen te horen dat ze kanker hebben. Eén op de drie kankers kent een dodelijke afloop. Wie kanker overleeft, ondervindt er vaak nog langdurige gevolgen van.

Moeten we de coronacris­is dan maar relativere­n? Overdrijve­n we met die lockdowns? Niet dus. Omdat de pandemie op planetaire schaal pijlsnel omhoog blijft schieten – in de meeste landen staan we nog maar aan het begin – en omdat de besmetteli­jkheid van het virus in combinatie met de medische complicati­es de ziekenhuiz­en overbelast. Dat is en blijft de eerste zorg: de druk op het gezondheid­ssysteem spreiden. In New York, stad der steden, hebben ze al een veldhospit­aal opgericht in tenten in Central Park. Een jaar geleden zou dat zelfs in een film een belachelij­ke overdrijvi­ng hebben geleken. Donald Trump zegt nu rekening te houden met 100.000 doden in Amerika (2.813.503 overlijden­s in 2018) en hij slaat zich op de borst dat dit een goed resultaat zou zijn, te danken aan zijn leiderscha­p. De vaste arts-expert op CNN noemt dit het bestcasesc­enario, als vanaf nu echt alles mee zit. Nee, we hebben het laatste nog niet gezien van het coronaviru­s.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium