Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze ging razendsnel achteruit. Het was een kwestie van een paar uur”

Eerste jonge slachtoffe­r in ons land: 12-jarig meisje overleden

-

Uitzonderi­ngen

De familie van een 12-jarige meisje dat in Gent overleed na een besmetting met het coronaviru­s, zag maandag thuis hoe haar gezondheid plots razendsnel achteruitg­ing. Volgens de familie was het een kwestie van een paar uur vooraleer de ziekte het kind fataal werd. Tot overmaat van ramp ontstonden er problemen toen ze de noodcentra­le belden: er daagde geen ambulance op.

“Het meisje is drie dagen voordien ziek geworden. Haar moeder is daarop met haar naar de huisdokter gestapt”, vertelt een vriendin van de familie. De 12-jarige R. en haar familie zijn van Ghanese afkomst en wonen al dertig jaar in ons land. Haar ouders waren gisteren te aangeslage­n om te reageren. “De huisarts stuurde het meisje terug naar huis, om daar uit te zieken. En effectief: de dagen erop ging het beter met haar. Ze at, speelde en keek tv zoals andere kinderen.”

“Ze was ook een heel gezond kind”, zegt de vriendin. “Ze had geen zwakke gezondheid. De familie begrijpt nog steeds niet wat er is misgelopen, en hoe haar dit is kunnen overkomen.” Pas op maandag ging het weer bergaf. “Ze is plots heel ziek geworden en maakte koorts. Volgens haar familie ging het allemaal razendsnel. In een paar uur tijd zakte ze weg.” ’

Geen ambulance

De familie, die zelf geen auto heeft, belde een ambulance om het kind naar het ziekenhuis te brengen. Volgens verschille­nde bronnen liep daarbij iets mis, want de ambulance daagde niet tijdig op aan het huis van de ouders. Ze moesten een buurman vragen om hen naar het ziekenhuis te brengen.

Erwin Hertens, directeur van de 112-centrale, bevestigt dat er een oproep is geweest. “Ze belden naar de 101-centrale, die bemand wordt door de federale politie. Maar hun oproep was onverstaan­baar voor de calltaker. De mensen waren duidelijk in paniek en ze schreeuwde­n naar elkaar.

We hebben de opname herbeluist­erd en het is moeilijk te verstaan.”

De calltaker probeerde tot drie keer toe terug te bellen naar de familie, maar kreeg hen niet meer aan de lijn. Nochtans kan de noodcentra­le bij een oproep van een vaste lijn, en soms zelf bij de oproep met een gsm, de locatie van de oproeper bepalen. Waarom is er dan geen ambulance of een politiepat­rouille ter plaatse gestuurd? “Dat wordt nog onderzocht”, zegt Hertens.

Het meisje liep school in de Gentse Freinetsch­ool De Harp. Het schoolteam staat de ouders, de klasgenote­n en de leerkracht­en bij.

Hoe kan het dat een 12jarig gezond meisje bezwijkt aan corona?

“Het is een zeer zeldzaam geval en we staan er versteld van”, zei klinisch bioloog Emmanuel André geëmotione­erd tijdens de dagelijkse persconfer­entie. “Het klopt dat dit een zeer grote uitzonderi­ng is”, zegt virologe Leen Delang (KU Leuven). “Dit is zeer droevig nieuws, maar het was niet uit te sluiten. Want hoe weinig het er ook zijn, er bezwijken wel degelijk jonge mensen aan het coronaviru­s.”

Volgens Delang waren er in China ook al meldingen van mensen die jonger dan 30 waren, die stierven ten gevolge van corona.

Terwijl toch altijd gezegd wordt dat kinderen beter om kunnen met de gevolgen van het virus? “Dat is ook zo: zij ontwikkele­n nog altijd veel minder symptomen dan ouderen”, zegt Delang. “Maar je hebt altijd uitzonderi­ngen. Aan de gewone griep sterft elk jaar ook een heel kleine groep mensen die nog jonger zijn dan veertig.” CEDRIC LAGAST, BERT STAES, JAN CLAEYS EN TOM LE BACQ

 ?? FOTO FVV ?? Aan de Gentse school van het meisje wordt een knuffel achtergela­ten.
FOTO FVV Aan de Gentse school van het meisje wordt een knuffel achtergela­ten.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium