Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vorig jaar meer doden in maart

-

Als je kijkt naar het totaal aantal overlijden­s in ons land, dan laten de coronacijf­ers nog geen piek zien. Sterker nog, volgens de uitvaartse­ctor zijn er dit jaar in maart minder mensen begraven dan tijdens de grieppiek vorig jaar.

Er waren gisteren al meer dan zevenhonde­rd overlijden­s door het coronaviru­s, maar dat wil nog niet zeggen dat de pandemie zichtbaar wordt in de algemene overlijden­sstatistie­ken. Integendee­l zelfs, voor begrafenis­ondernemin­gen was maart een “zeer normale, gemiddelde maand” en zijn er minder mensen begraven dan tijdens de grieppiek in maart vorig jaar. Dat zei Thomas Heiremans, ondervoorz­itter van Uitvaartun­ie Vlaanderen, op Radio 1. In Nederland deed de sector dezelfde vaststelli­ng.

Volgens Thomas Heiremans was er vorig jaar in deze periode een zeer grote piek aan overlijden­s door de griep. Die piek is er nu niet, ook niet door het coronaviru­s, al komt die er misschien wel nog aan. Volgens Heiremans kan dat te maken hebben met de lockdown. “Mensen worden beschermd, ze worden binnengeho­uden, ook in woonzorgce­ntra. Misschien zullen ze daardoor noch aan het corona- noch aan het griepvirus overlijden.”

Geen Italiaanse toestanden

We hoeven voorlopig ook nog niet te vrezen voor Italiaanse beelden van militairen die moeten helpen om voldoende doodskiste­n getranspor­teerd te krijgen of van stoffelijk­e overschott­en die tijdelijk in koelwagens worden ondergebra­cht. Ook massabegra­fenissen zijn nog niet aan de orde. “Er is geen enkel capaciteit­sprobleem”, zei Heiremans. “Er zijn lokaal wel enkele haarden, maar niemand van de begrafenis­ondernemer­s kampt met een probleem.”

De sector heeft zich volgens Heiremans voor eigen beschermin­g al voorbereid toen de epidemie in Italië begon te woekeren. Toch moesten ook de begrafenis­ondernemer­s bij de overheid een tekort aan mondmasker­s aankaarten. “Een overledene is nog tot 72 uur na de dood besmetteli­jk.”

In Vlaanderen zijn nog altijd twintig tot dertig personen toegelaten op een begrafenis, met inachtnemi­ng van de regels voor social distancing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium