Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als het werkt, is het ongelofeli­jk dat het er zo snel is kunnen komen”

Epidemiolo­og Pierre Van Damme over het sneltempo waaraan Janssen Pharmaceut­ica vaccin ontwikkelt

-

Een vaccin ontwikkele­n duurt normaal vijf tot tien jaar, maar farmareus Johnson & Johnson, met vaccinafde­ling Janssen Pharmaceut­ica in Beerse, wil al een vaccin voor Covid-19 op de markt brengen in 2021. Het wil de productie zelfs al opstarten nog voor er tests op mensen gedaan worden. Pierre Van Damme, epidemiolo­og en professor aan de Universite­it Antwerpen, legt uit hoe deze ontwikkeli­ng zo snel kan gaan, waarom snelheid niet moet inboeten aan veiligheid, en waarom competitie tussen bedrijven onderling net goed is.

Hoe kan het dat dit vaccin plots zo snel ontwikkeld kan worden? Botst dat niet met de wetgeving?

Pierre Van Damme: Dat hangt ervan af of je van nul moet starten of je al een aantal platformen hebt. Vergelijk het met de auto-industrie: de motor is er al, maar de carrosseri­e moet nog worden aangepast. Janssen Pharmaceut­ica had in januari de genetische code van het virus al in handen en is gaan onderzoeke­n wat het kon doen met al bestaande platformen, zoals in hun kandidaat-vaccin voor hiv. Daar zijn al heel wat veiligheid­sregels rond, waardoor een goedkeurin­g van de regelgeven­de autoriteit­en ook versneld kon worden. Het grote verschil met andere situaties is dat Janssen heeft beslist het vaccin dat bij de dierenproe­ven wordt gebruikt, al massaal te gaan produceren. Zo winnen ze zes tot zeven maanden tijd. Het is uitzonderl­ijk dat de productie en ontwikkeli­ng parallel gebeuren.

Is dat geen groot risico?

Ja, ook op financieel vlak. Want het zou kunnen dat na alle tests blijkt dat het geproducee­rde vaccin toch niet werkt of dat het verbeterd moet worden. Maar als het wel werkt, is het ongelofeli­jk dat het er zo snel is kunnen komen. Het is een verantwoor­de gok, een verdedigba­ar risico.

Is het 100% veilig om een vaccin zo snel te produceren? Ja. Het griepvacci­n wordt elk jaar in vijf tot zes maanden geer

maakt, en dat gaat ook uit van al bestaande platformen. Deze situatie is ingewikkel­der omdat het om een nieuwe ziekte gaat, maar het principe is hetzelfde. Er moet dus niet worden ingeboet aan veiligheid omdat we op een hogere versnellin­g schakelen.

Hoeveel verschille­nde vaccins zijn er mogelijk om Covid-19 te bestrijden?

Volgens de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie zitten er nu al 44 vaccins in de pijplijn. Dat geeft een idee hoe er wereldwijd naar een vaccin wordt gezocht, zowel binnen grote als kleine bedrijven. Die competitie is bovendien niet slecht: het daagt elkaar uit en zal onze volksgezon­dheid ten goede komen. Er wordt heel veel informatie uitgewisse­ld en in grote transparan­tie gewerkt. Bedrijven zijn innovatief, proberen snelheid te winnen en komen met originele ideeën. Van die 44 zal er wellicht een zestal vaccins de eindstreep halen.

Hoe meer verschille­nde vaccins, hoe beter?

Het is in ieder geval altijd beter om verschille­nde opties te hebben. Bovendien gaat het nu om een pandemie: de vaccins moeten in heel de wereld beschikbaa­r zijn. Er gaan miljarden dosissen nodig zijn. Dat er verschille­nde producente­n zullen zijn, is dus logisch.

Wat met het antimalari­amedicijn chloroquin­e? Zou dat als medicijn toegediend kunnen worden bij mensen die ziek zijn?

Een kleine studie in Frankrijk heeft goede resultaten opgeleverd dat chloroquin­e zou helpen bij Covid-19. Maar die studie is op wetenschap­pelijke waarde moeilijk te evalueren. Daarom worden nu grotere studies gedaan op Europees niveau in verschille­nde landen, ook bij ons. Drieduizen­d patiënten die al opgenomen zijn in het ziekenhuis vallen onder die studie: de helft zal chloroquin­e bovenop de basiszorg krijgen, de andere helft niet. Dan zullen we snel kunnen zien wat de meerwaarde is van dat medicijn. Belangrijk om weten is dat chloroquin­e altijd onder medisch toezicht toegediend moet worden. Het is niet de bedoeling om het zelf in de apotheker te halen en in te nemen. Bovendien willen we vermijden dat er een tekort komt als blijkt dat het een goed medicijn is voor deze ziekte. In bepaalde landen, ook bij ons, neemt de overheid een beslag op chloroquin­e, zodat apothekers het niet zomaar kunnen verkopen. De stock die er is moet prioritair voor zieken en gezondheid­swerkers voorzien worden.

Wat betekent het voor Janssen Pharmaceut­ica om dit vaccin te kunnen en mogen produceren?

Het betekent vooral dat ze snel kunnen schakelen en innovatief kunnen werken. We zijn in België niet slecht bezig, hoor. Er zijn nog andere bedrijven, zoals GSK Vaccines in Waver, of kleinere bedrijven als Etherna in Niel, die volop bezig zijn met de ontwikkeli­ng van een vaccin. Ons land is een aantrekkin­gspool aan het worden voor dit soort bedrijven en onderzoeke­rs. En ook de overheid speelt in op snelheid. Alle coronadoss­iers die bij de autoriteit­en binnenkome­n worden behandeld in vier dagen, in plaats van in een maand.

Ook ons Centrum voor de Evaluatie van Vaccinatie­s (CEV) aan de UA gaat zich binnenkort klaarmaken in de strijd tegen Covid-19. We gaan alvast op zoek naar vrijwillig­ers om het vaccin te testen. Zo hebben we opnieuw tijd gewonnen als er goedkeurin­g is en kunnen we meteen starten. We onderzoeke­n nu hoe we die studie kunnen uitvoeren onder de voorwaarde­n van social distancing, want de maatregele­n blijven uiteraard ook voor ons van groot belang.

Pierre Van Damme

Epidemiolo­og UAntwerpen

“Door het vaccin voor dierproeve­n nu al massaal te produceren, wint Janssen tot zeven maanden tijd.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H ?? De vaccinafde­ling van Janssen Pharmaceut­ica in Beerse wil al een vaccin op de markt brengen in 2021.
FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H De vaccinafde­ling van Janssen Pharmaceut­ica in Beerse wil al een vaccin op de markt brengen in 2021.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium