Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie verzegelt Probumat

Eerste Antwerps bedrijf in de ban omdat het “heimelijk openbleef voor particulie­ren”

- JORIS VAN DER AA

De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever heeft Probumat laten verzegelen door de politie. De Merksemse groothande­l in bouwmateri­alen zou de maatregele­n om de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan herhaaldel­ijk hebben proberen omzeilen. Het is het eerste Antwerpse bedrijf dat verzegeld wordt omdat het de coronarege­ls overtreedt.

Probumat is een bouwmarkt die vooral leverancie­r aan bouwbedrij­ven wil zijn. Behalve een enorm magazijn van dertigduiz­end vierkante meter op de Oostkaai heeft het ook een winkel waar particulie­ren materiaal kunnen aanschaffe­n. Het bedrijf is in handen van ondernemer Yassine Akodad, die de zaak opstartte onder de naam Bouwcenter Merksem. Probumat vergaarde in Antwerpen enige naambekend­heid als (hoofd)sponsor van zaalvoetba­lclub FT Antwerpen, waar Akodad ook een tijd in het bestuur zetelde.

Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) heeft beslist om Probumat te sluiten en te laten verzegelen omdat het bedrijf van Akodad “meermaals heeft geprobeerd” de maatregele­n te omzeilen die de federale overheid heeft afgekondig­d om de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan.

De verzegelin­g is het gevolg van een controleac­tie op 24 maart van het Coronateam van de Antwerpse politie. Nadat een burger had gemeld dat Probumat heimelijk zou verkopen aan particulie­re klanten, wat volgens de maatregele­n van de regering is verboden, werden twee patrouille­s (een anonieme wagen en een gewoon interventi­evoertuig) ter plaatse gestuurd. De politie stelde vast dat op dat moment vijf klanten aanwezig waren in het magazijn. Omdat het vermoeden bestond dat particulie­re klanten ook via het magazijn toegang tot het bedrijf kregen, werd een Nederlands­e klant bij het verlaten van het bedrijf gevolgd en 350 meter van de zaak staande gehouden. De man bekende dat hij als particulie­re klant bij Probumat was geweest voor aankopen. Tegen de betrapte klant werd proces-verbaal opgesteld voor een niet-essentiële verplaatsi­ng.

Iemand op de uitkijk

Het was niet de eerste keer dat er bij Probumat inbreuken tegen de coronamaat­regelen werden vastgestel­d. Op 14 maart al moest de zaak worden gesloten op bevel van de politie. Op 23 maart kwam er de melding van een buurtbewon­er dat er veertig personen in de winkel aanwezig waren, maar toen de politie ter plaatse kwam, kon alleen worden vastgestel­d dat de winkel gesloten was en het magazijn open. Volgens de politie zette Probumat iemand op de uitkijk om te waarschuwe­n voor controles. Op 24 maart keerde de politie daarom terug met een anoniem voertuig om het bedrijf in de gaten te houden.

Bedrijfsle­ider Yassine Akodad betwist tegenover de stad niet dat op 24 maart een particulie­re klant een aankoop heeft gedaan, maar dat was volgens hem niet meer dan een vergissing van de verkoper. Dat zijn zaak op 14 maart op bevel van de politie werd gesloten, betwist hij wel. Volgens Akodad had hij, op de dag dat de maatregele­n van kracht werden, zelf het initiatief genomen om zijn zaak te sluiten. Dat er op 23 maart klanten zouden zijn geweest, ontkent hij: “Die dagen waren wij gesloten”, voerde hij tijdens zijn verweer aan.

Probumat is de eerste handelszaa­k in Antwerpen die werd verzegeld wegens inbreuken op de coronamaat­regelen. Eerder werden al wel een shishabar en een café gesloten.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Politielin­t aan de poort.
FOTO DIRK KERSTENS Politielin­t aan de poort.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium