Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Virushumor stopt als je zelf iemand met corona kent”

Ook vandaag, op 1 april, puilen uw sociale media nog uit van filmpjes, foto’s en memes

- GREG VAN ROOSBROECK

Karolien Poels

Professor communicat­iewetensch­appen UA

“We zoeken uitwegen om betekenisv­ol om te gaan met het verlies van controle.”

We kunnen geen WhatsAppgr­oep openen of er staan twintig memes en video’s te wachten die bulderlach­en met de coronacris­is. Maar dat spelletje blijft niet duren. “Hoe meer mensen iemand kennen met het virus, hoe minder er gelachen zal worden”, zegt Karolien Poels, professor communicat­iewetensch­appen aan de UAntwerpen.

Een legodoos met figuurtjes die wc-papier verzamelen, een plattegron­d van een huis dat toont waar we de komende dagen zoal naartoe kunnen of een filmpje van een kerel in quarantain­e die pacman speelt met voorbijrij­dende auto’s. Samen met het coronaviru­s verspreidt zich ook een exuberant aantal memes en video’s die lachen met ziekte of lockdown.

Maar dat blijft niet zo. Karolien Poels, professor in de communicat­iewetensch­appen, verwacht dat er steeds minder gedeeld zal worden. “Steeds meer mensen zullen iemand kennen uit de nabije omgeving die thuis zit met het virus of zelfs gehospital­iseerd moet worden. Dan wordt sommige humor wellicht wat misplaatst. De creativite­it zal door de aanhoudend­e isolatie evenwel niet afnemen en dat is maar goed ook. Humor is een uitstekend middel in een stresseren­de situatie als deze coronacris­is. Bovendien zegt een beeld meer dan woorden.”

Met alle Chinezen

De professor, op dit moment een thuiswerke­nde mama met thuiszitte­nde kinderen, haalt een filmpje aan dat ze vorige week ontving. “Een moeder die het dagschema van haar kinderen kapot scheurt en aan de fles gin begint. De mama’s in onze WhatsAppgr­oep vonden dat allemaal hilarisch. Het was een bewijs dat niet alleen zij, maar iedereen het moeilijk heeft om thuis te werken terwijl daar ook kinderen lopen. Zoiets zien doet deugd en werkt relativere­nd.”

Dat er zo veel afbeelding­en en video’s worden uitgewisse­ld, soms tot wel tientallen per dag, komt voor een groot stuk omdat we de controle en de vrijheid over ons dagelijks leven kwijt zijn. “We zoeken naar uitwegen om daar betekenisv­ol mee om te gaan. En we hebben er uiteraard ook meer tijd voor. Bovendien mag je de grootte van deze crisis niet onderschat­ten. Die loopt van China over Europa tot in de Verenigde Staten. De hele wereld zit er met twee voeten in en dat heeft ook een mooi gevolg: iedereen begrijpt dezelfde grap meteen.”

Pipi en kaka

Het ene onderwerp komt nog vaker terug dan het andere. Er is de opgelegde quarantain­e met de gevolgen voor gezin of partner. En er zijn de niet te tellen grapjes over het hamsteren van wc-papier. “Mensen lachen graag met situaties die ze niet verwacht hadden of niet goed kunnen plaatsen”, zegt Poels. “Ze schrikken ervan dat mensen als een bezetene toiletpapi­er beginnen te kopen. Dus gaan we dat proberen een plaats te geven met humor.”

Er wordt ook gegrapt met situaties die doorgaans ernstig zijn. “Telewerken bijvoorbee­ld. En de zaken die dan kunnen misgaan. Onlangs zag ik een filmpje met tien collega’s in een onlineverg­adering. Eentje had de camera nog aanstaan terwijl die naar de wc ging. Het is pipikaka-humor, maar hij werkt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO UANTWERPEN ??
FOTO UANTWERPEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium