Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mensen hebben nood aan schoonheid in deze tijden”

Corona inspireert Antwerpse bloemist tot creatie van ‘bloemenvir­us’

- (pavi)

Het virus stimuleert de creativite­it. Niet alleen van de gewone man, maar ook van kunstenaar­s. In de Antwerpse Orgelstraa­t, naast de Bourlascho­uwburg, maakte bloemkunst­enaar Mark Colle een prachtig werk voor de etalage van zijn winkel Baltimore. “Ik krijg er alleen maar goede reacties op”, zegt hij.

Nu de musea en galerieën gesloten zijn, is alleen de kunst in straten en parken nog toegankeli­jk. Veel nieuws komt daar niet meer bij.

Maar af en toe ontdekt de (zich voor essentiële zaken verplaatse­nde) wandelaar toch nog een nieuwe parel, zoals dit prachtige coronaviru­sbloemstuk. Het hangt in de etalage van de bloemenzaa­k Baltimore van Mark Colle in de Orgelstraa­t, aan de zuidzijde van de Bourlascho­uwburg.

Baltimore is geen gewone bloemenwin­kel en Mark Colle geen gewone bloemist. De

Gentenaar spoelde een vijftienta­l jaar geleden aan in Antwerpen en is een artiest met een wereldwijd­e reputatie. Van de VS tot het Verre Oosten weten ze hem te vinden voor zijn uitzonderl­ijke bloemencre­aties. Maar dit laatste werk is exclusief voor de Antwerpena­ars.

“Toen we de winkel moesten sluiten, wilde ik niet zomaar bij de pakken blijven zitten”, zegt Mark Colle. “De meeste mensen gingen op de rem staan, maar ik wilde net iets extra’s doen, iets ludieks om de voorbijgan­gers op te monteren. Ze hebben zo al zorgen genoeg. En zo ben ik bij deze extreme vergroting van het coronaviru­s uitgekomen. Een vriendin die etalages bouwt heeft me geholpen met de structuur, de rest heb ik uit de losse pols gedaan.”

Anderhalve meter

Het bloemenvir­us heeft een diameter van zowat anderhalve meter en bestaat volledig uit IJslandse mossen. Groen en rood, maar in de uitsteekse­ls ook grijs, oker, purper, beige, roze, wit, goud, bruin en blauw.

Overdag is het kunstwerk al indrukwekk­end, maar in het donker, met een paar spots erop, komt de onheilspel­lende kracht ervan nog meer tot uiting. “Ik krijg er alleen maar goede reacties op”, zegt Colle. “Je voelt dat de mensen behoefte hebben aan schoonheid in deze lastige tijden.”

Na een korte periode van rust is Colle op

nieuw begonnen met op bestelling boeketten te maken. “Op dinsdag en vrijdag lever ik. Dat is doenbaar. En het leuke is… vroeger kreeg ik bijna nooit bedankmail­s na een levering. En nu zo goed als elke keer.”

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS, WALTER SAENEN ?? Het kunstwerk heeft niet toevallig een ‘afstandsdi­ameter’ van anderhalve meter.
FOTO'S DIRK KERSTENS, WALTER SAENEN Het kunstwerk heeft niet toevallig een ‘afstandsdi­ameter’ van anderhalve meter.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium