Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik mis mijn zondagse koffie op café met vrienden”

-

Zanger Will Ferdy (93) woont vier hoog in een servicefla­t op Linkeroeve­r. “Ik mis mijn vrienden. Dat doet pijn. En mijn koffie op zondag op café. Alle dagen zijn hetzelfde.”

Will Ferdy’s stem klinkt nog krachtig en allesbehal­ve krakend. “Voor de lockdown ging ik nog geregeld met vrienden naar een concert. Ik heb een abonnement op de Opera. Op zondag ging ik elke week een koffie drinken met een vriend. Dat mis ik zeker. Ik heb vier zeer goede vrienden met wie ik nu wel vaak bel. Tot voor een paar weken deed ik zelf mijn boodschapp­en. Nu gaat een vriendin, Lizette, voor mij naar de winkel. Ik mail mijn boodschapp­enlijstje door en zij zet alles beneden klaar. Met mijn zes buren hier op mijn verdieping heb ik soge wieso weinig contact. Sinds de cafetaria gesloten is, brengt het verzorgend personeel de warme maaltijd aan de deur. Omdat ik weet dat die mensen het nu heel druk hebben, blijft het beperkt tot ‘bedankt’ en ‘alles in orde?’”

Will houdt er een eigen dagplannin­g op na. “Ik ga nooit voor middernach­t slapen en sta ’s morgens nooit voor 11u op. Als ze mijn maaltijd brengen, heb ik meestal nog maar net mijn ontbijt op. Ik warm mijn maaltijd ’s avonds op in de microgolfo­ven. Na 14u houd ik ook altijd een middagslaa­pje.”

Corona maakt me ‘ambetant’

“Eenzaamhei­d is iets verschrikk­elijks. Ik voel me weleens alleen, maar eenzaam nog niet. Ik realiseer me dat er veel ouderen zijn die nooit telefoon krijgen. Dat is veel erger. Ik heb nog een 80-jarineef in De Pinte wonen. Samen met zijn vrouw fietst hij. Ook zij bellen geregeld om te vragen hoe het met mij gaat.”

Overdag luistert de zanger trouw naar Klara. “Al vind ik het schandalig dat Klara nooit Nederlands­talige nummers speelt, buiten Liesbeth List deze week eens. ’s Avonds kijk ik naar het nieuws,

Familie en soms naar The Voice

Kids. Of corona mij angstig maakt? Eerder ambetant. Ik verzet mijn zinnen ook door aan mijn

Ferdytjes en Datjes te schrijven, mijn maandelijk­se nieuwsbrie­f, waarop iedereen door een mail te sturen naar info@willferdy.be kosteloos kan inschrijve­n.”

Dat de kapper dicht is, is voor Will Ferdy geen ramp. “Ik heb net mijn haar superkort laten knippen. Al mijn krullen zijn weg. Een nieuwe look.”

 ?? FOTO RR ?? Will Ferdy met zijn kortgeknip­te krullen op zijn balkon.
FOTO RR Will Ferdy met zijn kortgeknip­te krullen op zijn balkon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium