Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eigenlijk leef ik al tien jaar in lockdown”

-

1,7 miljoen kijkers maakten in 2018 in het televisiep­rogramma

Taboe van Philippe Geubels kennis met de positieve mindset van Ken Delissen (39). Ken woont in De Vrije Vlinder in Brasschaat, een zorginstel­ling voor volwassen motorisch gehandicap­te personen waar nu ook geen bezoek meer welkom is. “Eigenlijk leef ik al tien jaar in een soort lockdown”, zegt hij.

Sportleraa­r Ken Delissen brak in 2009 in de school in Sint-Job waar hij lesgaf zijn rug op een trampoline. Hij raakte van tenen tot kin verlamd. “Eigenlijk leef ik al tien jaar in een soort lockdown. Mijn bewegingsv­rijheid is beperkt. Terug naar de essentie gaan, genieten van de kleine dingen: dat is wat ik heb moeten leren en wat ik iedereen nu ook zie proberen te doen. Er is weer tijd voor het eigen gezin.”

“Mijn cocon is nu nog wat kleiner geworden. Wij mogen nog in de cafetaria eten. De gangen en de kamers zijn hier heel ruim om goed met de rolstoelen te kunnen manoeuvrer­en. We mogen ook nog altijd op het terras.”

Dubbel gevoel

Vorig jaar vertelde Ken dat hij door zijn zwakke longen elke winter opgelucht is als de griepgolf voorbij is. “Misschien is het een voordeel dat mijn longen het al tien jaar gewend zijn om beademd te worden. Ik heb minder kans om corona door te geven, want ik kan niet hoesten of mijn gezicht aanraken. Ik probeer zo positief mogelijk te denken.”

“Alle loftuiting­en voor het zorgperson­eel vanuit de politiek geven mij wel een dubbel gevoel. Je mag niet vergeten dat de regering net zwaar wilde snoeien in de zorg. Hopelijk wordt straks niet vergeten wat die mensen vandaag allemaal voor ons doen. Wij hebben hier een fantastisc­he verpleegst­er Lenka, die heel begaan is met ons. De ergotherap­eut zorgt ervoor dat alle bewoners kunnen skypen. Mijn relatie is intussen afgesprong­en, maar mijn ouders – die ook in de kwetsbare categorie zitten – videochatt­en. Mijn zus doet hun boodschapp­en. En ook met vrienden en vriendinne­n is er veel contact. Ik heb veel vrienden uit de buurt die iets komen afgeven als ze hier voorbijfie­tsen of joggen, ook voor het personeel. Dat gaat van paaseitjes tot aardbeien. Ik denk dat ik tien kilo zal bijgekomen zijn als de coronacris­is voorbij is.”

 ?? FOTO BART VAN DER MOEREN ?? Ken Delissen in De Vrije Vlinder.
FOTO BART VAN DER MOEREN Ken Delissen in De Vrije Vlinder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium