Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blijf in uw kot, kieken

-

De coronacris­is wordt stilaan een reality check voor mij. Ik die dacht dat ik probleemlo­os zou overleven in mijn bubbel, word kattig en narrig. Dat zit zo: normaal ben ik een workaholic. Door de coronacris­is is er minder ruimte in de krant. Dit is een oefening, nee, een strafkamp, in Beschränku­ng.

Mijn grootste troost is dat ik een thuiswerkb­ureau met een arcadisch uitzicht heb. Om aan de drukte te ontsnappen, kocht ik vorig jaar een hutje, zeg maar een zonevreemd fiftieshui­s, letterlijk op de hei, want zo heet de straat hier. Het was een stresseren­de periode, nu exact twaalf maanden geleden, want ik moest in ijltempo mijn vorig huis pal in een dorpskom verkopen. Maar het lukte en in deze blijf-in-uw-kottijd ervaar ik die keuze elke dag als een genade.

Terwijl ik dit uittik, kijk ik vanop de eerste verdieping over de velden op twee mammoetbom­en in de verte. De kolkende en kakelende stroom wielertoer­isten voor mijn deur – want op dat vlak blijk ik wel op een goudader te wonen – is opgedroogd. Als een eremiet, in mijn kluis, mijn beschutte werkplaats. Ik zou hier zelfvoorzi­enend kunnen leven. Er staat een oude serre, achteraan ligt nog een lapje braak waar ik groenten kan planten, maar waar ik net als vorig jaar een bloemenwei wil zaaien.

Op de markt in Heist-op-den-Berg kocht ik een grote grijze Brahmahen die mijn zijdehoent­jes gezelschap houdt en die mij dagelijks op een ei trakteert. Het enige probleem is dat ik haar sinds kort elke ochtend uit het bos moet gaan roepen, omdat ze ontdekt heeft dat ze kan vliegen. Vermits er geen volk over de vloer mag komen, moet ik haar zonder assistenti­e kortwieken. “Men knipt de slagpennen”, lees ik op een gespeciali­seerde kippenwebs­ite. “Het kortwieken is geheel pijnloos, er zit namelijk geen gevoel in de slagpennen. Hierdoor is het te vergelijke­n met het knippen van haren bij mensen. De kip zal tijdens het vliegen uit balans raken.” De volgende ochtend zit ze weer aan de overkant van de draad. Heb ik iets gemist? Ik consulteer opnieuw de website. “U kunt best aan één zijde kortwieken. Door de slagpennen aan beide vleugels te verwijdere­n, zal een kip wel nog haar evenwicht kunnen bewaren en in noodsituat­ies alsnog kunnen vluchten.” Verkeerde kapper dus, maar zij hééft tenminste nog een kapper.

MORGEN: Wim Daeninck

 ?? KRISTIN MATTHYSSEN ?? REPORTER
In ons land gelden strenge maatregele­n om het coronaviru­s in te dijken. Ook uw krant leeft die strikt na. Op de redactie loopt nog amper volk rond.
Wie kan werkt van thuis. Onze journalist­en vertellen dagelijks
hoe zij de coronacris­is doormaken.
KRISTIN MATTHYSSEN REPORTER In ons land gelden strenge maatregele­n om het coronaviru­s in te dijken. Ook uw krant leeft die strikt na. Op de redactie loopt nog amper volk rond. Wie kan werkt van thuis. Onze journalist­en vertellen dagelijks hoe zij de coronacris­is doormaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium