Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Grote en ongeziene crisis”

Antwerpse haven pessimisti­sch

- (cm)

Na een eerste kwartaal met lichte groeicijfe­rs staat de Antwerpse haven voor ongezien zwaar weer. Dat is de conclusie van Directeur Internatio­nale Netwerken Luc Arnouts tijdens een webcast naar meer dan tweehonder­d volgers uit de hele havensecto­r.

“Voor Antwerpen zijn intussen 32 afvaarten (van grote containers­chepen, red.) geschrapt. In Rotterdam zijn het er 56”, aldus Luc Arnouts. “Er zit wat meer groei in de eetwaren en de e-commerce, maar dat compenseer­t niet. In de breakbulks­ector (het stukgoed,

red.) gaan we al langer door zware tijden. En de trafiek van tweedehand­sauto’s is bijna stilgevall­en. Tot slot horen we van de spelers dat de stocks zich opbouwen doordat er minder behoefte is aan chemicalië­n in het hinterland.”

Alle ingrediënt­en aanwezig

Arnouts maakt de vergelijki­ng met de wereldwijd­e economisch­e crisis in 2008-2009. Toen viel de haventrafi­ek met zo’n 16% terug. “De economie kromp in zijn geheel 2%. Nu verwacht bijvoorbee­ld KBC dat de economie 9,5% kan terugvalle­n. De economisch­e impact kan dus enorm zijn. Je hebt samen met terugvalle­nde olieprijze­n alle ingrediënt­en voor een absoluut grote en ongeziene crisis.”

In een minipoll tijdens de webinar gaf 60% van de stemmende bedrijven aan beperkte hinder te ondervinde­n van de coronacris­is, 30% zag een grote impact en 7% zag er geen impact. 1% moest volledig de activiteit­en staken.

 ?? FOTO RR ?? Luc Arnouts.
FOTO RR Luc Arnouts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium