Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gebrek aan noodplan leidt tot ruzie

Italië verwijt Nederland “benepen nationaal egoïsme” en waarschuwt voor breuk binnen EU

- PETER MIJLEMANS

Corona doet ook de EU daveren op haar grondveste­n. In een open brief waarschuwe­n Italiaanse burgemeest­ers, gouverneur­s en wetenschap­pers ervoor dat de Unie uit elkaar zal vallen als er niet snel een noodfonds tegen corona komt. Nederland is daarbij kop van Jut omdat het land een klein groepje trekt dat een financieel noodplan blokkeert. “Egoïstisch, en het toont een gebrek aan ethiek.” Terwijl China, Rusland en zelfs Cuba hulp naar Italië sturen, is het binnen de Europese Unie ieder voor zich.

Al sinds eind vorige week wordt vanuit Italië met scherp geschoten op Nederland. Premier Mark Rutte is daar de stuwende kracht achter het verzet tegen een noodplan. Met zogenoemde ‘coronabond­s’ zouden landen die in zware problemen zitten, de mogelijkhe­id moeten krijgen om Europees geld te lenen. Het systeem is gebaseerd op een solidarite­itsmechani­sme tussen rijke en arme landen. Hoe hoger de schuld, hoe lager de rente is. En hoe lager de schuld, hoe hoger die is. Vooral Italië, maar ook Spanje, zullen miljarden nodig hebben om corona boven te komen. En net die Zuid-Europese landen zaten al krap bij kas. Maar Rutte houdt voet bij stuk: niet met ons belastingg­eld. De Nederlands­e minister van Financiën, Wopke Hoekstra (CDA), draaide het mes nog eens in de wonde door de Zuid-Europese landen de les te spellen. In de voorbije economisch­e heroplevin­g had men maar meer buffers moeten opbouwen, klonk het.

“Weerzinwek­kend”, reageerde de Portugese minister van Financiën op die uitspraken. David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, dreigde op zijn beurt met een boycot tegen Nederlands­e producten. “Wie gaat jullie tulpen nog kopen na de crisis?”, is overal te horen. Die verwijzing is niet toevallig. Nederland blokkeert na

melijk noodhulp, maar vraagt intussen wel Europese financiële steun om zijn siertelers te helpen. Noodkreet in Duitse krant

Gisteren verscheen in de Frankfurte­r Allgemeine Zeitung een paginagrot­e advertenti­e gericht aan de Duitsers. Twaalf gouverneur­s en burgemeest­ers uit de zwaarst getroffen Italiaanse regio’s waarschuwd­en dat de EU het grootste slachtoffe­r zal worden van de coronacris­is. “De Unie heeft nu niet de middelen voor een gezamenlij­k antwoord op de crisis. Maar als ze nu niet bewijst dat ze bestaat, dan zal ze ophouden te bestaan.” Daarom moet er zo snel mogelijk een noodfonds komen, maar Nederland vindt dat “te vroeg”.

In de brief vragen de schrijvers aan de Duitse regering om de Nederlands­e houding niet te volgen. “Het is een voorbeeld van gebrek aan ethiek en solidarite­it. Jullie plaats is aan de kant van de Europese instelling­en. Niet als volger van benepen nationaal egoïsme.” Er wordt ook nog gewezen op het feit dat Nederland een afwijkend fiscaal beleid voert, om “de belastingi­nningen van de belangrijk­ste Europese landen te ontnemen”. “Het zijn onze openbare begrotinge­n en de sociaal zwakkeren in onze landen die daarvoor de prijs moeten betalen.” Tegelijker­tijd herinnert men de Duitsers eraan dat de schulden van het land na de Tweede Wereldoorl­og werden kwijtgesch­olden.

Duits bondskanse­lier Angela Merkel is geen fan van de coronabond­s, maar is wel bereid om het Europees Stabilitei­tsmechanis­me (ESM) in te zetten. Het dateert nog uit de tijd van de financiële crisis en bevat nog 400 miljard euro. Maar een beslissing is door de onenigheid op de lange baan geschoven. Voor noodingrep­en is het nog te vroeg, vindt Rutte.

De Italiaanse president Sergio Mattarella haalde in een toespraak ook al ongemeen fel uit naar Nederland en Duitsland. “Ik hoop dat iedereen, voordat het te laat is, volledig de ernst van de bedreiging voor Europa begrijpt.”

Het enthousias­me voor de EU is in Zuid-Europa – en zeker in Italië – flink geslonken, populistis­che en extreemrec­htse partijen profiteren daarvan.

Het is dan ook al de derde keer dat het land middenin een crisis wandelen wordt gestuurd. Na de financiële crisis moest Italië net als Spanje zwaar bloeden van de EU, en tijdens de migratiecr­isis lieten de andere lidstaten het land eveneens in de steek.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De Italiaanse president Sergio Mattarella haalde in een toespraak fel uit naar Nederland.
FOTO EPA-EFE De Italiaanse president Sergio Mattarella haalde in een toespraak fel uit naar Nederland.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Nederlands premier Mark Rutte vind het te vroeg voor noodingrep­en.
FOTO EPA-EFE Nederlands premier Mark Rutte vind het te vroeg voor noodingrep­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium