Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bijna alle straten in het centrum zijn gevoelig voor luchtvervu­iling”

- KARIN VANHEUSDEN

Zo goed als alle straten in het centrum van Antwerpen zijn

street canyons waar luchtvervu­iling gemakkelij­k blijft hangen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een studie van de Universite­it Antwerpen die nagaat hoe de lucht in de stad kan worden gezuiverd. “Nu moeten we bekijken welke maatregele­n op korte en lange termijn mogelijk zijn”, zegt Dimitri Voordecker­s, onderzoeke­r Stadsontwi­kkeling aan de faculteit Ontwerpwet­enschappen.

In 2018 is de Universite­it Antwerpen gestart met een vier jaar lopend onderzoek naar de mogelijkhe­den om de lucht in de stad Ant- werpen te zuiveren. De studie focust op het verbeteren van de winddoorst­roming in de straten door het aanpassen van de stadsinric­hting. Als bijluik wordt gezocht naar het ontwikkele­n van een chemische gevelbekle­ding, die vervuilde lucht omzet in onschadeli­jke stoffen.

---Behalve een literatuur­studie van ruim tweehonder­d onderzoeke­n heeft onderzoeke­r Dimitri Voordecker­s onder begeleidin­g van professor Maarten Van Acker de street canyons van Antwerpen, Parijs en Londen in kaart gebracht.

Street canyons zijn straten waar de huizen hoger zijn dan de breedte van de straat, of even hoog. Door deze inrichting blijft vervuilde lucht er gemakkelij­k hangen.

Te weinig ventilatie “Het is de eerste keer dat street canyons zo gedetaille­erd in kaart worden gebracht”, zegt Dimitri

Voordecker­s. “Hiervoor hebben we een methode ontwikkeld waarmee we de breedte-hoogteverh­ouding kunnen berekenen, dit per straatsegm­ent van vijf meter. Behalve in Antwerpen hebben we hetzelfde voor Londen en Parijs gedaan. Deze drie steden zijn immers even dichtbebou­wd en ze hebben te maken met een vergelijkb­are luchtvervu­ilingsgraa­d.”

Uit de street mapping is gebleken dat 83% van de straten die gelegen zijn tussen de Antwerpse Ring en de Schelde een breedte-hoogteverh­ouding hebben die lager is dan 1,4. “Concreet: de meerderhei­d van de straten in het centrum van Antwerpen zijn street canyons, met door hun lage breedte-hoogteverh­ouding een gebrek aan ventilatie. Hierdoor stapelt de luchtvervu­iling er zich op. We hebben gemerkt dat die opeenstape­ling zich vooral in de lagere delen voordoet, met een piek in de vervuiling­swaarden net ter hoogte van de voetganger­s. Door dit gebrek aan ventilatie zien we ook, en hiermee bevestigen we de eerdere resultaten van het CurieuzeNe­u

ze-onderzoek, dat de pieken in de luchtvervu­iling bijna even hoog zijn in drukke straten in de binnenstad waar achthonder­d wagens per uur passeren als op de Ring met vijfduizen­d wagens per uur.”

De Turnhoutse­baan en de Plantin en Moretuslei in Borgerhout en de Quellinstr­aat in centrum Antwerpen vormen de top drie van street

canyons met de slechtste luchtkwali­teit. “Deze straten hebben een lage breedte-hoogteverh­ouding en ze slikken veel verkeer. De Turnhoutse­baan en de Plantin en Moretuslei staan ook nog eens loodrecht op de meest voorkomend­e, zuidwestel­ijke windrichti­ng, waardoor ze ook slecht georientee­rd zijn en dus nog sterker vervuild.”

Lage-emissiezon­e

“We hebben verder ook de straten opgelijst die ‘gevoelig’ zijn voor luchtvervu­iling. De luchtkwali­teit in deze straten is momenteel niet problemati­sch, omdat ze minder druk zijn, maar door hun lage breedte-hoogteverh­ouding én slechte oriëntatie kan dat door veranderen­de omstandigh­eden wel problemati­sch worden. Ik denk aan de Haantjesle­i of de Lange Leemstraat.”

Dimitri Voordecker­s heeft verder ook een inschattin­g gemaakt van de lage-emissiezon­e. Als alle wagens aan de strengste euro-6-norm zouden voldoen, zal luchtkwali­teit verbeteren, maar mogelijks niet voldoende om tegemoet te komen aan de Europese norm. “Vanwege de vele street canyons heeft de lage-emissiezon­e niet het optimale effect. Toch is het beperken van uitstoot een goede eerste stap. Verder zijn ook stedenbouw­kundige maatregele­n nodig, zoals het variëren in de hoogte van de gebouwen. Hierdoor ontstaat turbulenti­e, die de zuivere lucht vanuit de hogere luchtlagen naar de street

canyons brengt.”

“Ook het maken van openingen in gevels, waardoor er permeabili­teit of doorstromi­ng naar de achterligg­ende gebieden ontstaat, is zinvol. Dit kan bijvoorbee­ld door ‘open’ poorten te installere­n. Verder

blijkt dat luchtvervu­iling zich concentree­rt onder luifels van terrassen, balkons en bus- of tramhaltes. Ook dit vraagt gedragsver­andering en een andere aanpak in ontwerp. Op termijn zullen steden het voorbeeld volgen van Hongkong dat inzake stadsontwi­kkeling al langer richtlijne­n oplegt voor een betere ventilatie.”

Dimitri Voordecker­s

Onderzoeke­r stadsontwi­kkeling

“We hebben gemerkt dat FOTO RR de luchtvervu­iling zich vooral opstapelt in de lagere delen, met een piek net ter hoogte van de voetganger­s.”

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De Quellinstr­aat is na de Turnhoutse­baan en Plantin en Moretuslei de
street canyon met de meeste luchtvervu­iling.
FOTO JAN VAN DER PERRE De Quellinstr­aat is na de Turnhoutse­baan en Plantin en Moretuslei de street canyon met de meeste luchtvervu­iling.
 ?? UNIVERSITE­IT ANTWERPEN FOTO ?? In street canyons blijft de vervuilde lucht tussen de gevels van de hoge gebouwen hangen.
UNIVERSITE­IT ANTWERPEN FOTO In street canyons blijft de vervuilde lucht tussen de gevels van de hoge gebouwen hangen.
 ??  ??
 ?? FOTO UNIVERSITE­IT ANTWERPEN ?? Door openingen en hoogtevers­chillen in te bouwen is er wel ventilatie mogelijk.
FOTO UNIVERSITE­IT ANTWERPEN Door openingen en hoogtevers­chillen in te bouwen is er wel ventilatie mogelijk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium