Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Er wordt hoog van de toren geblazen

- Elien Van Wynsberghe

Er wordt hoog van de toren geblazen in Borgerhout. Geblazen. Gezongen. Gemusiceer­d eigenlijk. Want sinds een week neemt een muzikant elke dag plaats in de torenkamer van het districtsh­uis op het Moorkenspl­ein, bij valavond wanneer het applaus voor de zorg zachtjes is uitgestorv­en. Nu ja. Applaus. Gefluit. Getoeter. Laat ons zeggen dat hier behoorlijk wat kabaal wordt gemaakt voor onze zorgverlen­ers. Een schoon momentje dat het samenhorig­heidsgevoe­l rond den achten even flink aanwakkert.

En sinds een week wordt dat schoon momentje dus nog met een paar minuten verlengd. Want nadat de laatste claxon op de Turnhoutse­baan zijn stem heeft laten horen, zijn daar de torensessi­es. Korte muzikale intermezzo’s, live vanop het balkon aan de toren van ’t districtsh­uis die de Borgerhout­enaren een hart onder de riem moeten steken in wat stilaan toch maar eenzame tijden aan het worden zijn. Saxofoon, Bansuri fluit, elektrisch­e cello, accordeon. Nummers van zichzelf of van een ander, gestoken in een eigen, zacht jasje. Een dekentje voor het slapengaan. In normale tijden zouden voorbijgan­gers halt houden en lichtjes verrast naar boven kijken. Zouden bewoners even naar buiten komen en caféganger­s hun stemmen dempen. Maar vandaag is niet gewoon en zijn er geen caféganger­s en bijna geen passanten en blijven de bewoners rondom het plein beter in hun kot.

Gelukkig is daar Facebook en spelen deze begaafde muzikanten niet enkel voor zichzelf en voor de muren van het lege districtsh­uis, maar delen ze hun muzikale slaapmutsj­e digitaal via de pagina van het district Borgerhout.

Een mooi initiatief dat hopelijk even lang blijft duren als onze dagen in quarantain­e. Of misschien zelfs een beetje langer? Zodat toevallige passanten verbaasd kunnen opkijken, caféganger­s de stemmen dempen en bewoners even samen naar buiten komen.

 ?? FOTO WAS ??
FOTO WAS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium