Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Openbare barbecues definitief verwijderd

“Komen ook na de coronacris­is niet terug”

-

De stad Antwerpen heeft al haar publieke barbecues weggehaald. Vorige zomer verwijderd­e de stad er al zeven van de vijftien. En nu dus ook de rest. “Op het vlak van hygiëne en voedselvei­ligheid kunnen we dit niet meer verantwoor­den”, zegt schepen van Buurtonder­houd Fons Duchateau (NVA).

In juli vorig jaar verwijderd­e de stad zeven van de vijftien openbare barbecues van haar openbaar domein, onder meer de veelgebrui­kte exemplaren in Park Spoor

Noord. De reden was dat de barbecues niet meer veilig zouden zijn en dat ze bovendien voor veel overlast zorgden omdat grote groepen bewoners er gebruik van maakten, soms tot laat in de nacht, wat het voor de stadsdiens­ten moeilijk maakte ze proper te houden.

Schepen van Buurtonder­houd Fons Duchateau zei toen het systeem van de publieke barbecues te willen herdenken, zodat iedereen er gebruik van zou kunnen maken, zonder overlast. Duchateau gaf ook mee dat het de be

doeling was om de zeven verwijderd­e exemplaren te vervangen in het najaar van 2019. Vandalisme

Maar die plannen zijn dus gewijzigd, want ook de overige barbecues zijn intussen verwijderd. “Enkel de barbecue in de Cadixwijk staat er voorlopig nog, want die ligt binnen een werfzone”, zegt de schepen. “Het is ook niet de bedoeling dat we de barbecues na de coronacris­is terugplaat­sen. Qua hygiëne, voedselvei­ligheid en vandalisme kunnen we dit systeem meer verantwoor­den. Als je ziet hoe die plaatsen soms werden achtergela­ten...”

De stad wil nu overstappe­n op een nieuw uitleensys­teem. “We gaan meer barbecuese­ts aankopen en die ter beschikkin­g stellen voor straatfees­ten en evenemente­n. We zullen daarvoor geen waarborg vragen, maar natuurlijk is iedereen verantwoor­delijk voor het materiaal dat hij of zij uitleent”, aldus Duchateau.

Gezinnen of beperkte vriendengr­oepen kunnen dus geen gebruik meer maken van de barbecues van de stad Antwerpen. “Ze zullen enkel worden uitgeleend voor iets grotere aangelegen­heden.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Gedaan met openbaar barbecueën in Antwerpen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Gedaan met openbaar barbecueën in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium