Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Containerp­arken open, maar niet in Antwerpen

Stad biedt ophaaldien­st aan huis aan

-

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft beslist dat de recyclagep­arken weer open mogen vanaf dinsdag 7 april. De stad Antwerpen houdt ze voorlopig toe, maar biedt een ophaaldien­st aan huis aan.

Minister Demir besloot de deuren over heel Vlaanderen te sluiten vanaf 17 maart. Het bleek dat te veel mensen tijdens de coronamaat­regelen naar de recyclagep­arken gingen en er dus besmetting­sgevaar ontstond. Vanaf volgende week dinsdag mogen ze van de minister weer open onder een aantal voorwaarde­n. Mensen moeten de afstandsre­gels respectere­n, cash betalingen zijn verboden en slechts een bepaald aantal personen wordt tegelijk toegelaten. Burgemeest­ers moeten voor politionee­l toezicht zorgen. “We blijven de mensen vragen om niet naar het recyclagep­ark te gaan als dat niet écht nodig is. Als ze nog kunnen uitstellen, doen ze dat best. Op die manier blijft de situatie beheersbaa­r”, aldus Demir. Asbestafva­l wordt niet ontvangen omdat daarvoor beschermin­gsmateriaa­l moet gebruikt worden dat elders nodig is.

De stad Antwerpen laat verstaan de recyclagep­arken nog niet te openen. “Heel wat bewoners hebben de afgelopen dagen thuis geklust en willen graag overbodige spullen wegbrengen. Gelet op de coronamaat­regelen willen we daarbij lange wachtrijen vermijden”, zegt schepen van Stads- en Buurtonder­houd Fons Duchateau (N-VA). “We hebben beslist om een service aan te bieden waarbij het recyclagep­ark naar de bewoners komt.”

Steenpuin

Vanaf maandag 6 april zal de stad twee diensten aanbieden. Ten eerste kan steenpuin en brandbaar grofvuil opgehaald worden aan huis bij wie een afspraak maakt op het nummer 03.221.13.33. Steenpuin wordt tot maximaal een kubieke meter gratis opgehaald en brandbaar grofvuil tegen een verminderd tarief.

Ten tweede wordt snoeiafval samen met gft opgehaald bij de wekelijkse huisvuilop­haling. Een afspraak is voor het snoeiafval niet nodig, maar de stad vraag het compact samen te binden.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De Antwerpse containerp­arken blijven voorlopig dicht.
FOTO PATRICK DE ROO De Antwerpse containerp­arken blijven voorlopig dicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium