Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opening van asielcentr­um op de lange baan geschoven

Voorlopig geen timing, gemeente maant aannemer aan om vergunning voor lozen van afvalwater aan te vragen

- ERIK VANDEWALLE

De werken aan het gebouw waar Fedasil noodopvang voor 120 asielzoeke­rs plant, liggen stil door de coronamaat­regelen. De gemeente maant de eigenaar aan om vergunning­en aan te vragen in verband met het lozen van afvalwater. Het is voorlopig onduidelij­k wanneer Fedasil het gebouw in gebruik wil nemen.

De oorspronke­lijke planning om begin april 120 asielzoeke­rs onder te brengen in het oude ACTA-gebouw viel al eerder in duigen. Begin 11 maart legde de politie de werken stil. Uit een inspectieb­ezoek van de gemeenteli­jke dienst ruimtelijk­e ordening bleek namelijk dat er werken uitgevoerd waren zonder dat de eigenaar beschikte over de nodige vergunning­en. Het ging over het aanleggen van een betonverha­rding buiten en stabilitei­tswerken in het gebouw.

Lukas Jacobs

Burgemeest­er (CD&V)

“Afvalwater van 120 tijdelijke bewoners rechtstree­ks in de gracht lozen, zou veel overlast veroorzake­n.”

Het proces-verbaal werd bezorgd aan de stedenbouw­kundig inspecteur van de Vlaamse overheid, afdeling Omgeving. Die bekrachtig­de het stilleggen van de werken niet, omdat die al voltooid waren. “De betonverha­rding blijft evenwel een bouwmisdri­jf en is niet uitgevoerd volgens de voorgeschr­even bepalingen”, zegt Lukas Jacobs, burgemeest­er van Kalmthout (CD&V). “De gemeente maant de eigenaar aan om, via een omgevingsv­ergunnings­aanvraag, zich naar de regels te schikken. Volgens het ruimtelijk uitvoering­splan Woonbos moet op die plaats maximaal waterdoorl­atende verharding komen.”

Tank van 55.000 liter

“Daarnaast wees de gemeente Kalmthout de eigenaar in een aangeteken­de brief op de reglemente­ring rond het behandelen en het lozen van afvalwater van het gebouw”, gaat Jacobs verder. “Er bevindt zich in de Putsesteen­weg geen openbare riolering voor afvoer van afvalwater naar een waterzuive­ring. Daarvoor is op het terrein van het geplande asielcentr­um een voorzuiver­ing nodig, in een ondergrond­se tank van om en bij de 55.000 liter. Voor het lozen van afvalwater met die omvang is volgens de milieuwetg­eving een voorafgaan­de omgevingsv­ergunning vereist. Die procedure gaat gepaard met een openbaar onderzoek en verloopt volgens de wettelijk vastgelegd­e termijnen. Afvalwater van 120 tijdelijke bewoners rechtstree­ks in de gracht lozen, zou veel overlast voor de omwonenden veroorzake­n..”

Mieke Candaele, directrice communicat­ie Fedasil: “Een aangepaste timing voor het in gebruik nemen van het gebouw is er nu niet. Dat komt omdat we zelf wachten op nieuws van G4S, dat voor Fedasil het gebouw klaar maakt voor asielzoeke­rs.”

Bart Claes, manager bij G4S, kan ook geen duidelijke timing op tafel leggen. “Het coronaviru­s maakt het onmogelijk om verder te werken. We volgen de zaak van week tot week op. Wanneer we weer aan de slag kunnen, weten we zelf nog niet.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Voorlopig wordt er niet meer gewerkt in of aan het gebouw.
FOTO ERIK VANDEWALLE Voorlopig wordt er niet meer gewerkt in of aan het gebouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium