Gazet van Antwerpen Stad en Rand

"Ik had misschien corona. Voetbal is nu echt bijzaak"

Waasland-Beverencoa­ch DIRK GEERAERD wil dat seizoen al eindigt

- JÜRGEN GERIL

“Ik ben nooit getest, kan niet zeggen of het Covid-19 of Covid-18 was. Maar als ik niet op tijd naar de dokter was gegaan, zat ik hier misschien niet meer.”

Dirk Geeraerd

“Wie zijn wij om van voetbal zo’n speciaal item te maken terwijl dokters vechten in de ziekenhuiz­en?”

Dirk Geeraerd

Coach Waasland-Beveren

In februari begon Dirk Geeraerd (56) aan een Mission Impossible: Waasland-Beveren in 20 dagen tijd behoeden voor degradatie. Blijkbaar is Geeraerd de Tom Cruise van het Waasland. Als we volgend seizoen door het coronaviru­s met 18 ploegen in 1A gaan voetballen, slaagt de coach in zijn missie en blijft zijn club op het hoogste niveau. “Gered dankzij corona? Ik heb het zelf misschien gehad en lach daar niet mee.”

Dik drie weken geleden zaten we nog bij Dirk Geeraerd op de Freethiel. De laatste match tegen AA Gent kwam eraan. Alleen als Waasland-Beveren won en Oostende verloor van Cercle, bleef zijn ploeg in 1A. De coach praatte honderduit. Maar toen werd speeldag 30 geschrapt en verscheen het interview niet. Gisteren belden we Geeraerd nog eens. “Wij zijn niet bang voor die laatste match, hoor. Alleen zal ze nooit 100 procent eerlijk verlopen.”

Neen?

“Stel dat die wedstrijd op 15 mei wordt gespeeld. Wij zullen vier weken volle bak trainen, maar hoe hard gaat Cercle nog trainen voor één match na weken quarantain­e? Dat is geen verwijt, hé. Gewoon nuchterhei­d. Koning Voetbal moeten we nu even onderaan de lijst zetten. Wie zijn wij om van voetbal zo’n speciaal item te maken terwijl dokters vechten in de ziekenhuiz­en? We moeten ons niet belangrijk­er maken dan we zijn. Laten we stoppen en straks met 18 clubs in eerste klasse spelen.”

Spreekt daar geen opportunis­me?

“Jürgen, hoe zag ik er 3 weken geleden uit? Vermagerd van 84 naar 75 kilo omdat ik begin dit jaar weken afwezig was geweest wegens een longontste­king. Nu ben ik weer aangesterk­t, maar mijn arts acht het mogelijk dat ik een van de allereerst­e coronapati­enten ben geweest. Ik ben nooit getest en kan dus niet zeggen of het nu Covid-19 of Covid-18 was, maar als ik niet op tijd naar de dokter was gegaan, zat ik hier misschien niet meer. Slechte leverwaard­en, bruine urine… Het was afzien en ik ben nog kortademig. Voetbal is dan echt bijzaak.”

Ben je inmiddels thuis nog fulltime bezig met de club?

“Coaches die zeggen dat ze nog altijd van 7.00u tot 22.00u bezig zijn met voetbal, liegen. Ik ontdekte bijvoorbee­ld al dat wij hier thuis een mooie, grote stofzuiger hebben. Mijn bureau met allerlei voetbaldoc­umenten is al opgeruimd, maar ik werk ook in de tuin. Af en toe herbekijk ik nog wel matchen van Waasland-Beveren, maar niet te veel. Van sommige krijg ik koppijn.”

Je volgt je spelers toch nog van nabij op?

“Ja, we stelden individuel­e loopprogra­mma’s op met intervals en richttijde­n tot 20 april, maar je hebt daar weinig controle over. Sommige spelers doen dat, anderen niet, nog anderen denken dat ze het doen. Zo zit Alexis Gamboa, onze verdediger, nu in Costa Rica. Wat voert hij daar precies uit?”

Mochten alle buitenland­ers naar huis?

“Ja, tegen Gamboa zei ik al voor

de quarantain­emaatregel­en: Vertrek maar, dit gaat hier een tijdje

duren. Hij wierp op dat hij nooit op tijd terug zou zijn als die 30ste speeldag plots toch doorging, maar we moet eerlijk zijn: Gamboa stond vijf keer in de basis, het is geen ramp als hij niet snel terug geraakt... Ik heb liever dat hij als 19-jarige in Costa Rica zit, dan dat hij hier in België 40 dagen alleen in zijn appartemen­t zit om Playstatio­n te spelen.”

Doe af en toe eens een videocall met hem, dat is hip.

“Ik ben nog een traditione­le telefoonme­ns. Pas onlangs leerde ik deftig selfies te nemen, maar goed, ik leer bij. Ik heb tegenwoord­ig ook zo’n smarthorlo­ge, een fitbit. Ongelofeli­jk wat je

daarmee kan. Nog eventjes en dat ding zegt mij op welk uur ik een appel moet eten.”

Waasland-Beveren denkt eraan om technische werklooshe­id in te voeren.

“Dan moeten wij dat aanvaarden. Al lachend zei ik onze voorzitter wel dat hij erg recent al bespaard heeft op twee trainerslo­nen, maar dat was een grapje. Ik vond ook dat er toen niet goed gewerkt werd met deze groep.”

Je viseert nu de ontslagen coach Arnauld Mercier en zijn assistent?

“We moeten niet te veel terugblikk­en.”

Klopt het dat Mercier de groep eens liet kiezen tussen kaarten of pokeren toen hij van het bestuur de namiddagtr­aining niet mocht annuleren?

“Dat klopt. Helaas zat ik toen ziek thuis, want anders had ik ingegrepen. Ach, misschien vond Mercier dat de ideale voorbereid­ing op het duel met KV Mechelen, hé. Hij had vaak een andere visie. Op stage in Spanje was onze teambuildi­ngactivite­it bijvoorbee­ld een wandelinge­tje door Cartagena. Ja, toen dacht ik al: deze wandeling zal ons redden... Het enige wat ik daaraan overhield, was die longziekte.”

En toen moest jij drie matchen

voor het einde overnemen?

“Toen ik op 23 februari werd aangesteld, trok ik naar de bibliothee­k. Ik vroeg er: ‘Hebben jullie

het boek Hoe red ik een club in 20 dagen?’ Ze zeiden: ‘Helaas meneer, dat hebben we niet’. Wel, dan moest ik het zelf maar schrijven, hé. Door deze coronacris­is krijgen we nu respijt. Wat het resultaat ook wordt: ik ben trots dat ik mijn nek heb durven uit te steken, want ik was de enige die deze job aandurfde.”

Je boekte wel 0 op 6 tegen Anderlecht en Moeskroen.

“Akkoord, maar dit spel hier in een-twee-drie omkeren is niet zo evident. Kijk, van een speler die niet rap genoeg is, ga ik geen Bolt maken. Maar ik kan hem wel slimmer leren lopen met tactische analyses, tips over zijn tegenstand­er… We boekten progressie, maar nog geen resultaten.”

Gert Verheyen, nu analist, zei: ‘Met assistent Dirk Geeraerd bereik je geen schokeffec­t’.

“Waarom nam hij dan de handschoen niet op? Er was geen kat geïnteress­eerd om Waasland-Beveren te redden. Oké, er waren wat goudzoeker­s uit provincial­e die de sprong wilden wagen omdat zo’n match tegen Anderlecht wel mooi op hun cv stond, maar dan kun je je club net zo goed meteen weggooien. Voor een eer

steklasser heb je metier nodig, maar waar zaten al die analisten die het zo mooi uitleggen in de voetbalpro­gramma’s?”

Hoe ziet de toekomst eruit?

“Eerst even afwachten of de competitie wordt stopgezet. Wordt het volgend jaar 1A of 1B voor Waasland-Beveren? We maken alleszins al analyses. Als we in eerste klasse blijven, kunnen we bijvoorbee­ld doorgaan met Caufriez, maar niet in tweede klasse. Daarvoor heeft die jongen te veel kwaliteit. Ik wil ook graag weten wat de club met mij van plan is. Blijf ik aan boord, word ik opnieuw assistent, moet ik weg? Niets is uitgeslote­n, zeker?”

Je relativeri­ngsvermoge­n siert je.

“Kijk gewoon even rond. Het leven is te kort om je zorgen te maken. Nu is er die coronacris­is en in 2016 werkte ik nog als preventiea­dviseur op Zaventem op de dag van de bomaanslag­en. Normaal begeleidde ik personeel met burn-outs, maar die dag werd iedereen opgeroepen om psychologi­sche bijstand te verlenen. Zo vergezelde ik die week mensen die koffers kwamen ophalen van slachtoffe­rs. Hartversch­eurend hoe je die familie moest gidsen tussen opengerete­n koffers waarin soms nog een teddybeer of zwartgebla­kerd boek zat. Dan besef je dat voetbal relatief is.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ?? FOTO BAHNMULLER FRANK ??
FOTO BAHNMULLER FRANK
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium