Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie durft te profiteren van Kompany?

Speler-manager wil tekengeld ploegmaats uit eigen zak betalen, maar dat is ook strategisc­he keuze

- (jüg)

De discussie om één maand loon af te staan bij Anderlecht is nog niet beslecht. Het struikelbl­ok blijkt vooral het inleveren van een twaalfde van het tekengeld voor dit seizoen. Vincent Kompany probeert de impasse te doorbreken. De speler-manager wil diegenen die hun tekengeld niet willen laten vallen uit eigen zak betalen. Dat is ook een manier om ploegmaats over de streep te trekken. Wie wil de kapitein laten betalen?

Anderlecht heeft het financieel niet te breed en de coronacris­is maakt het alleen maar zwaarder. Daarom zijn de supporters alvast verrukt door het wilde weldoeners­gebaar van Vincent Kompany. Puur clubliefde klinkt het daar.

Kompany heeft inderdaad een hart voor Anderlecht, maar hij zit ook in een moeilijke positie. Het was de speler-manager die zijn team overtuigde om het loon voor de maand april af te staan, maar toen de spelers het contract te zien kregen; voelden sommigen zich wel bedrogen. Het was vooraf niet duidelijk gecommunic­eerd dat ze ook een twaalfde van hun tekengeld voor dit seizoen zouden moeten afstaan. En dat terwijl daarna nog tijdelijke werklooshe­id dreigde. Kompany verloor zo een beetje krediet en zat tussen twee vuren.

Hij moest het oplossen met het bestuur en gisteren kwam vanuit die hoek een nieuw voorstel. Over het inleveren van het salaris in april, de bijhorende groepsverz­ekering en de voordelen in natura (behalve hun auto) kon niet gediscussi­eerd worden. Ze kregen wel de garantie dat ze niet tijdelijk werkloos zullen worden, maar vooral de oplossing voor het tekengeld sprong in het oog.

500.000 euro?

Blijkbaar stelde Kompany voor om dat uit zijn eigen zak te compensere­n voor al diegenen die die premie niet willen verliezen. Als heel de kern niet meegaat in dat verhaal - die kans is erg klein - kan dat bedrag oplopen tot maximaal 500.000 euro. Tegenwoord­ig steken clubs steeds meer tekengeld in het loonpakket omdat ze daar dan geen groepsverz­ekering op moeten betalen. Alleen is dat bij sommige voetballer­s veel meer dan bij anderen. Denk dan vooral aan de grote contracten.

De Anderlecht­spelers moesten wel even slikken, want de begeleiden­de tekst liet niets aan de verbeeldin­g over. “Aan jullie de keuze. Maar wie vasthoudt aan het tekengeld, is niet solidair.” Met andere woorden: wie Kompany laat betalen, wordt met de vinger gewezen. Achter dit nobel gebaar schuilt dan ook een strategisc­he bedoeling. Want wie zal durven te profiteren van de aanvoerder, de inspirator, de Rode Duivel?

Een echt vrije keuze is er niet meer, maar het blijft wel een riskante zet. Het blijft kiezen voor of tegen Vincent Kompany. Als er één revolteert, kan dat nefast zijn voor de groepsdyna­miek.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium