Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meunier, Mertens en Vertonghen transfervr­ij en dus nog meer gegeerd

Pandemie laat zich ook voelen op transferma­rkt, waar minder geld voorhanden zal zijn

- KOEN VAN UYTVANGE JOOST MARYNISSEN

Hoe groot de economisch­e impact van de coronacris­is op het internatio­nale voetbal wordt, dat weet nog niemand. Dat het voetbal nu al davert op zijn grondveste­n, is duidelijk. De naschok zal voelbaar zijn tot op de internatio­nale transferma­rkt, waar prijzen dreigen te kelderen en waar transfervr­ije spelers meer dan ooit gegeerd worden. Goed nieuws dus voor Rode Duivels Thomas Meunier, Dries Mertens en Jan Vertonghen, meer dan ooit op de ‘wishlist’ van Europese topclubs.

Als we de Catalaanse krant Sport mogen geloven, heeft FC Barcelona niet minder dan drie Rode Duivels in het vizier voor deze zomer. Thomas Meunier, Dries Mertens én Jan Vertonghen. Wat ze gemeenscha­ppelijk hebben? Ze spelen voor het nummer één van de FIFA-ranking en zijn internatio­naal gepokt en gemazeld. Maar vooral: op 30 juni loopt hun contract af. De berichtgev­ing van

Sport lijkt puur nattevinge­rwerk – nergens werd bevestigd dat Barça echt concreet is – maar het fundament van hun redenering snijdt wel hout. Barça zal deze zomer proberen koopjes te doen.

Waarom? Barcelona dreigt alleen al door de voorlopige schorsing van de Primera Division zo’n 100 miljoen euro te mislopen, oftewel tien procent van het budget. Daarom hebben Messi en zijn maats, op voorspraak van de Argentijn zelf, besloten afstand te doen van 70 procent van hun loon zolang de coronacris­is aanhoudt. Daarboveno­p dragen ze financieel bij opdat de werknemers van de club geen loonverlie­s hoeven te lijden. Een mooie geste, maar of dat voldoende is? Als zelfs de grootste clubs ter wereld hier al mee worstelen, is duidelijk dat de coronacris­is zich de komende maanden zal laten voelen op de transferma­rkt. Terwijl kleine clubs smachten naar centen om te overleven, zullen ook de Europese topclubs twee keer nadenken vooraleer ze het volgende transferre­cord breken.

“Momenteel zitten clubs nog in een fase van onzekerhei­d omdat niemand weet of er dit seizoen nog gevoetbald wordt, of er nog tv-gelden onderweg zijn of niet, enzovoort. Ieder zoekt naar zijn manier om het financieel rond te krijgen”, zegt Tom De Mul, zaakwaarne­mer van Jan Vertonghen. “Maar de kans dat er straks weer enorme bedragen worden gespendeer­d op de transferma­rkt, is eerder klein. De vraag is natuurlijk of dat ook geldt voor de allergroot­ste clubs in Europa. Vermoedeli­jk zullen ook zij een stuk spaarzamer zijn.”

Mertens veiliger dan Neymar

Neymar wordt al maanden in verband gebracht met een terugkeer naar Barcelona, drie jaar nadat hij voor 222 miljoen euro werd verkocht aan PSG. Een dergelijke transfer is vandaag economisch moeilijk te verantwoor­den. Onderzoeks­bureau

CIES berekende dat de transferwa­arden van spelers uit de grootste vijf Europese competitie­s al met 28 (!) procent gezakt zijn.

Een implosie van de transferma­rkt staat voor de deur. En dat mes snijdt aan twee kanten. Wie cash heeft, kan straks koopjes doen, maar behouden spelers wel nog hun waarde in dit tijdsgewri­cht van financiële onzekerhei­d? Een dure transfer is meer dan ooit als spelen op de beurs. Heel risicovol. Aan pakweg Dries Mertens, transfervr­ij op te halen bij Napoli, is geen groot financieel risico verbonden.

“Het is dus onvermijde­lijk dat, als je geen wedstrijde­n speelt en daardoor inkomsten mist, de clubs hun spelers minder kunnen betalen en de budgetten noodgedwon­gen gewijzigd worden. Sommige clubs zullen op de rand van de afgrond staan of zelfs failliet gaan. Met meer spelers op de markt en minder budget, is het dan logisch dat die prijzen gaan zakken”, zegt Stijn Francis, zaak

“De kans dat er enorme bedragen worden gespendeer­d op de transferma­rkt is eerder klein. Ook de allergroot­ste clubs zullen een stuk spaarzamer zijn.”

Tom De Mul

Zaakwaarne­mer Jan Vertonghen

“Sommige clubs zullen op de rand van de afgrond staan of zelfs failliet gaan. Met meer spelers op de markt en minder budget, is het logisch dat de prijzen gaan zakken.”

Stijn Francis

Zaakwaarne­mer Dries Mertens

waarnemer van Dries Mertens.

“En”, zo vermoedt Tom De Mul, “clubs die normaal geneigd zijn om spelers kopen voor 30, 40 miljoen euro, zullen nu elders kijken. Clubs kijken doorgaans naar het totaalplaa­tje: het loon plus de transferso­m. Dan is het makkelijke­r om te kiezen voor transfervr­ije topspelers, zoals Jan Vertonghen. In de huidige omstandigh­eden zijn gratis spelers dus interessan­ter. Merken wij dat? Ja en neen. Interesse is er alleszins genoeg, maar door de onzekerhei­d blijft het voor veel clubs voorlopig nog bij scannen van de situatie.”

Dortmund wacht op Meunier

Dat maakt Thomas Meunier, Dries Mertens en Jan Vertonghen net zo interessan­t. Bewezen klasse op het hoogste niveau. En gratis. Of toch bijna.

“Spelers die einde contract zijn, hebben wel een enorm risico genomen om tot in die situatie te komen”, zegt Peter Verplancke van Eleven Management, dat Meunier begeleidt. “Geen club ziet graag een topspeler met een grote transferwa­arde gratis vertrekken. Die speler heeft dus contractve­rlengingen of een transfer geweigerd, met het gevaar dat hij niet meer mag spelen of geblesseer­d raakt. Dat risico zal dus meestal wel gecompense­erd worden.”

Maar tekengeld een struikelbl­ok? Bij deze spelers niet. Meunier is als rechtsacht­er

gefundenes Fressen voor teams die zweren bij aanvallend, dominant voetbal. Hij verkeert op zijn 28ste in de fleur van zijn leven. Dortmund wil hem absoluut en kan hem speelminut­en garanderen. Het contract ligt klaar. Maar als hij het onderste uit de kan wil halen, luistert hij ondertusse­n beter toch ook nog naar andere aanbieding­en.

Wegvallen EK streep door de rekening

Leeftijdsg­ewijs zijn Mertens en Vertonghen, beiden bijna 33, in het nadeel, maar ook zij hebben overtuigen­de verkoopsar­gumenten. Vertonghen kende de jongste jaren wel kleine enkelbless­ures, maar elke club smacht naar een uitvoetbal­lende, linksvoeti­ge verdediger met métier. “Dit wordt hopelijk het voorlaatst­e contract voor Jan, dus ook het financiële zal een rol spelen”, zegt De Mul.

Idem voor Mertens, die de afgelopen jaren amper een wedstrijd miste en als laatbloeie­r nog jaren zou moeten meekunnen. De vraag is waarvoor hij nu kiest. In het verleden liet Mertens aanbieding­en van Chelsea en Barcelona liggen, omdat hij er de speler niet naar is om op de bank te zitten. In Napels is hij als gedeeld topschutte­r bovendien nog altijd razend populair. Voor het uitbreken van de pandemie stond hij er zelfs dicht bij een contractve­rlenging. Maar Antonio Conte wilde hem al bij Chelsea, vandaar dat Inter nu al maanden interesse betoont. Alleen weegt ook hier het financiële aspect door. Met zijn loon bij Napoli, volgens La Gazzetta dello

Sport 4 miljoen euro, zou hij bij Inter de op drie na best betaalde speler zijn.

Kortom, wie biedt straks het meest én kan sportief nog iets voorleggen? Voor bovengenoe­mde Duivels wel een klein minpunt. Het wegvallen van het EK.

“Dat is een nadeel”, zegt De Mul. “Het EK is een enorm platform waar België ver had kunnen komen.”

Veel maakt het wellicht niet uit. Terwijl eindecontr­actspelers in de Belgische competitie bang afwachten, hebben deze drie Duivels weinig te vrezen. Aan gegadigden is er meer dan ooit geen gebrek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium