Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik had meer pijn dan plezier”

Maarten Van Gelder stopt als actief speler en wordt coach bij Oxaco Boechout B

-

Enkele maanden vroeger dan verwacht hangt Maarten Van Gelder (36) de basketbals­loffen aan de haak. “Ik had al beslist om na dit seizoen te stoppen, maar door het coronaviru­s is er nu iets sneller dan verwacht een einde aan mijn carrière gekomen”, zegt de Oxaco-speler.

De thuiswedst­rijd van 7 maart tegen Ieper was uiteindeli­jk de laatste basketbalm­atch van Maarten Van Gelder bij Oxaco.

“Een week later brak de coronacris­is echt los in België en werd de competitie gestopt. Een logische beslissing. Dat sommige competitie­s, zoals die van mijn kameraad Roel Moors in Duitsland of in Spanje, Italië en Frankrijk nog steeds niet definitief gestopt zijn, is eigenlijk te gek voor woorden.”

De 36-jarige forward speelde drie seizoenen in eerste klasse bij Vilvoorde en Leuven en was voor de rest van zijn loopbaan in tweede klasse aan de slag.

“De Pinte, Gent, Pitzemburg, Gembo en Oxaco, het is een hele lijst, hè. Ik kende schitteren­de momenten, met als klap op de vuurpijl de titel vorig seizoen met Oxaco. Dit seizoen was mijn afscheidst­ournee, zeg maar. Na wedstrijde­n en trainingen kreeg ik steeds meer fysieke ongemakken. Het is duidelijk dat ik met te stoppen de juiste beslissing heb genomen. Ik had immers meer pijn dan plezier.” (lacht)

Met B-ploeg naar landelijke reeksen promoveren Van Gelder blijft na zijn pensioen als speler nog wel actief in de basketbalw­ereld. “Enkele jaren geleden heb ik

mijn B-diploma als coach gehaald. Als regent lichamelij­ke opvoeding kan ik nu meteen beginnen te coachen. Mijn A-diploma zal iets voor de directe toekomst worden. Bij Oxaco word ik volgend seizoen coach van de B-ploeg, die actief is in eerste provincial­e, en van de U21. De bedoeling is om deze kerels te laten doorstrome­n naar de eerste ploeg. Op termijn willen we met de B-ploeg ook doorstoten naar de landelijke reeksen. Dat zou die jonge spelers een nog beter kader bieden om zich te ontwikkele­n.”

“Natuurlijk zal ik ook nauw samenwerke­n met coach Eddy Faus van de eerste ploeg. Beide teams zullen onder hetzelfde concept trainen en spelen. Dat is volgens mij de enige goede manier om spelers te laten doorgroeie­n.”

 ?? FOTO GOYVAERTS ?? Maarten Van Gelder.
FOTO GOYVAERTS Maarten Van Gelder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium