Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is zoals vroeger in de klas: we moeten ons in stilte bezighoude­n”

Marktkrame­r, zanger en theaterreg­isseur: drie keer getroffen door maatregele­n

- FILIP SPOELDERS

Als marktkrame­r, zanger en regisseur werd Frank Deckers uit Boechout driemaal getroffen door de maatregele­n van het coronaviru­s. “Ondertusse­n bevind ik me in een vierde stadium. Ik mis het sociale contact met klanten en toeschouwe­rs verschrikk­elijk”, zegt Frank.

drie stappen ondervond Frank Deckers de gevolgen van de maatregele­n om het coronaviru­s in te dijken. In eerste instantie zag hij de voorstelli­ng van zijn eerste album met De Kastaars, een Antwerps muzikaal duo dat hij samen met zijn zoon Bram vormt, wegvallen. “We hadden echt naar dit moment toegeleefd midden maart. Een week voor de voorstelli­ng kreeg ik telefoon van de uitbater van de zaak waar het zou doorgaan. We mochten onze cd komen verkopen maar een optreden geven was niet meer toegestaan. Enkele dagen later moesten de horecazake­n dan toch sluiten waardoor we de voorstelli­ng met pijn in het hart hebben uitgesteld. De albums blijven uiteraard nog goed maar we hebben momenteel geen enkel idee wanneer we een lancering kunnen houden. Ik denk nu richting september”, vertelt Frank.

Dameskledi­ng

Niet veel later volgde de tweede klap. “Ik sta met dameskledi­ng op de markt en ik had net de nieuwe collectie aangekocht. Ik twijfelde of ik kon blijven verkopen, maar ik had niet gedacht dat markten samen met de andere winkels moesten sluiten, aangezien we in openlucht staan. Uiteindeli­jk heb ik nog één markt in Mortsel kunnen doen. Ik bekijk nu voor welke ondersteun­ende premies ik in aanmerking kom, maar ik hoop dat we in de zomer opnieuw leuke markten mogen beleven. Voorlopig blijft de bestelwage­n jammer genoeg op zijn plaats staan. Met een webshop ga ik niet beginnen. Ik hoor van veel mensen dat kledingstu­kken makkelijk worden teruggestu­urd nadat ze bijvoorbee­ld één keer zijn gedragen. Daar ga ik niet mee beginnen.”

Als laatste in de rij moest hij ook de voorstelli­ngen van zijn theatergro­ep Joker Producties uitstellen. “Eind april en begin mei zouden we de voorstelli­ngen van De beste

vriend spelen. Ik schrijf en regisseer de verhalen van Joker Producties zelf en de repetities waren aan de gang. Voor eind april hadden we twee uitverkoch­te zalen, maar we zagen dat de verkoop voor mei helemaal stilgevall­en was. Toen ook deze activiteit­en werden verboden, heb ik meteen beslist om De beste

vriend één jaar uit te stellen. In het najaar spelen, was onmogelijk te regelen met de agenda’s van de acteurs en actrices. Door meteen duidelijkh­eid te stellen, is dit nu toch één zorg minder.”

Nu Frank zijn job en hobby’s tijdelijk zag verdwijnen, is hij verplicht om zo veel mogelijk thuis te blijven. “Ik doe boodschapp­en en voer wat klusjes uit in de tuin. Achteraf bekeken was ik beter wat materialen gaan kopen in de bouwmarkt om iets in elkaar te timmeren. Ik help ook mijn vrouw in het huishouden. Ze werkt nu van thuis uit, dus ik probeer haar niet op de zenuwen te werken. Gelukkig komen we nog altijd goed overeen.”

Mancave

Op creatief vlak probeert hij zich bezig te houden. “Ik heb een mancave ingericht waar ik nog wat kan schrijven. Ik maakte net het liedje

Den toestand over de situatie waarin we ons bevinden. Maar ik kan niet hele dagen teksten en liedjes schrijven. Het is eigenlijk zoals vroeger in de klas. Wanneer de taIn ken zijn gedaan, moeten we ons in stilte bezighoude­n.”

Voor een man die graag onder de mensen komt, valt dit zwaar. “Na het voorlopig stilvallen van mijn drie projecten voel ik me in een vierde stadium zitten, dat van het gemis aan sociaal contact. Ik mis de klanten op de markt, zoals de vaste bezoekers die er iedere week staan voor een leuke babbel. Ook met De Kastaars was het jaar heel goed begonnen. We hadden verschille­nde optredens in onze planning staan en merkten dat de mensen goesting hadden om zich te amuseren. De goede groepsgees­t van het theatergez­elschap om naar een première toe te werken, is nog zo’n gemis. Dit is allemaal weggevalle­n. Maar het belangrijk­ste nu is natuurlijk om gezond te blijven. Daarna zien we wel verder”, besluit Frank.

Frank Deckers

“Ik maakte net het liedje ‘Den toestand’ over de situatie waarin we ons bevinden. Maar ik kan niet hele dagen teksten en liedjes schrijven.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Het leven zonder de markt valt hem zwaar: “Ik mis het sociaal contact.”
FOTO DIRK KERSTENS Het leven zonder de markt valt hem zwaar: “Ik mis het sociaal contact.”
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Frank had net een album klaar met De Kastaars, samen met zijn zoon Bram.
FOTO DIRK KERSTENS Frank had net een album klaar met De Kastaars, samen met zijn zoon Bram.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium