Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nog nooit zo veel telescopen verkocht”

Urania gesloten, maar webshop doet het wel goed

- MARC DE SWERT www.urania.be

Net nu er de laatste dagen dikwijls geen wolkje aan de lucht is, heeft ook volkssterr­enwacht Urania de deuren moeten sluiten wegens het coronaviru­s. “Uit het grote aantal vragen dat we krijgen, blijkt dat de mensen dan maar thuis het heelal afspeuren”, zegt Urania-directeur Marc Van den Broeck.

“Eigenlijk is het wel spijtig”, zucht Marc Van den Broeck. “We hebben een sombere winter achter de rug, meestal konden we dus niet naar de sterren en planeten turen. De laatste week was het meestal helder, maar moesten we om de gekende redenen onze deuren dichthoude­n.” Sinds we met z’n allen in ons kot moeten blijven, is de luchtkwali­teit nochtans fel verbeterd. “Dat gegeven heeft echter geen invloed op de waarneming­en”, weet Marc. “Lichtvervu­iling speelt wel een rol, maar die is nu niet minder dan anders, de straatverl­ichting brandt het hele jaar door.”

Waar sterrenkij­kers wel hinder van ondervinde­n, is het luchtverke­er. “Ik heb het dan over de condensati­enevel van vliegtuige­n”, licht Marc toe. “Dat is soms een storende factor. Momenteel is er bijna geen luchtverke­er en dat merk je. Een beetje raar eigenlijk, het doet me denken aan de periode na 9/11, de terroristi­sche aanslagen van 2001 in de Verenigde Staten, toen lag het luchtverke­er ook nagenoeg helemaal stil.”

De lessen en voordracht­en in Urania zijn tot nader order allemaal geannuleer­d, wat niet wil zeggen dat er nergens naar de sterren gekeken wordt. “Het valt op dat we veel vragen krijgen van amateurast­ronomen. Mensen willen dan bijvoorbee­ld weten waar en wanneer ze de planeet Mars kunnen zien. We hebben ook een webshop en die draait verrassend goed. Nooit eerder verkochten we meer telescopen dan de laatste week.”

Vanaf 100 euro

Uiteraard willen we dan weten of snel een telescoop bestellen geen dure en impulsieve aankoop is. “Zeker niet. Ons ledenaanta­l en de gemiddelde leeftijd leren ons dat jong en oud interesse hebben in wat er zich boven ons hoofd afspeelt. Een kindertele­scoop heb je al voor 100 euro, een iets beter model voor volwassene­n kost tussen de 200 en 300 euro. Een redelijke prijs voor iets waar je nog jaren plezier zal aan beleven”, besluit Marc.

Marc Van den Broeck

Urania

“Het valt op dat we veel vragen krijgen van amateurast­ronomen. Mensen willen dan bijvoorbee­ld weten waar en wanneer ze de planeet Mars kunnen zien.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Urania is gesloten, maar we kijken wel massaal naar de sterren dezer dagen.
FOTO PATRICK DE ROO Urania is gesloten, maar we kijken wel massaal naar de sterren dezer dagen.
 ?? FOTO RR ?? Telescopen die je via de webshop van Urania kan bestellen.
FOTO RR Telescopen die je via de webshop van Urania kan bestellen.
 ?? FOTO MADS ??
FOTO MADS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium