Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het eerste homohuweli­jk ter wereld

- (pego)

Nederland kreeg de wereldprim­eur. Op 1 april 2001 werd daar het eerste huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht juridisch toegelaten. Of beter: huwelijken. Want de toenmalige Amsterdams­e burgemeest­er Rob Cohen verbond klokslag middernach­t meteen vier koppels in de echt. Onder het oog van hun familie, vrienden en de voltallige wereldpers gaven drie mannenpare­n en één vrouwenpaa­r elkaar het jawoord. En, volgens de laatste berichten toch, zijn ze nog steeds samen. Peter Lemke verloor zijn partner Frank Wittebrood (foto, onderaan), maar Louis Rogmans en Ton Jansen, Hélène Faasen en Anne-Marie Thus én Dolf Pasker en Gert Kasteel zijn negentien jaar later nog steeds getrouwd.

België zou pas twee jaar later volgen. Op 6 juni 2003 was de primeur weggelegd voor Marion Huibrechts en Christel Verswyvele­n (foto, bovenaan), die elkaar het jawoord gaven op het stadhuis van Kapellen.

Het strafste eerste homohuweli­jk vond plaats in het noordweste­n van Spanje, in het Galicische A Coruña, in… 1901. Voor het altaar van de nietsvermo­edende priester stonden Marcela Gracia Ibeas en Elisa Sánchez Loriga, al was die laatste vermomd als Mario, een man. Nadat hun bedrog uitkwam, moest het koppel vluchten. Officieel werd hun huwelijk nooit geannuleer­d. Hun levensverh­aal werd verfilmd. Er is overigens vandaag nog altijd een lange weg af te leggen. Volgens het laatste rapport in 2019 van IGLA, de internatio­nale belangenve­reniging voor holebi’s, trans- en interseksu­ele personen, zijn er momenteel wereldwijd amper 26 landen – op een totaal van 198 – waar het homohuweli­jk juridisch is erkend, waarvan het gros in Europa. In ZuidAmerik­a is het toegestaan in Argentinië, Brazilië, Colombia, Mexico en Uruguay. In Afrika mag het alleen in Zuid-Afrika en in Azië is het nergens erkend. In 68 landen ter wereld, allemaal lid van de VN, blijft homoseksua­liteit illegaal. In elf landen riskeer je zelfs nog steeds de doodstraf.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium