Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hitterecor­ds op Antarctica (maar niet door opwarming aarde)

Wetenschap­pers schrijven hoge temperatur­en eerder toe aan lokale fenomenen

- SOFIE GEUSENS

Antarctica heeft voor het eerst te maken gekregen met een hittegolf. Wetenschap­pers konden er een maximumtem­peratuur van 9,2 graden Celsius meten. Echt warm lijkt dat niet, maar op de meest zuidelijke plek ter wereld is het uitzonderl­ijk. En voor één keer zit de opwarming van de aarde er voor niets tussen.

Een hittegolf op een van de koudste plekken ter wereld. Het klinkt vreemd, maar dat is wat wetenschap­pers van het Australian Antarctic Program eind januari gemeten hebben. Ze rapporteer­den uitzonderl­ijk hoge temperatur­en tussen 23 en 26 januari op het onderzoeks­station Casey op Oost-Antarctica. “Daar is het een echte diepvries. Er zijn plekken langs de kust waar de temperatuu­r nooit boven nul gaat”, zegt Philippe Huybrechts, professor glaciologi­e (VUB).

Maar dat was nu wel het geval. De minimumtem­peratuur lag er enkele dagen boven de nul, de maximumtem­peratuur steeg tot boven 7,5 graden. Op 24 januari werd er zelfs 9,2 graden gemeten. Dat is 6,9 graden meer dan gemiddeld en de hoogste temperatuu­r die daar ooit gemeten werd. En dan spannen de temperatur­en die op Casey gemeten werden, niet eens de kroon. Eerder dit jaar werd op Seymore Island, voor het Antarctisc­h schiereila­nd, 20,75 graden Celsius gemeten. Dat is de hoogste temperatuu­r ooit op Antarctica.

Huybrechts waarschuwt dat we die hoge temperatur­en niet noodzakeli­jk moeten toeschrijv­en aan de opwarming van de aarde. “Die opwarming is nog niet vastgestel­d op Antarctica. Er zijn dan ook maar een beperkt aantal stations en de metingen gaan maar vijftien tot twintig jaar terug. Er zijn geen stijgende trends te zien in die temperatur­en. De stijgingen zijn alleen te zien op het Antarctisc­h schiereila­nd, en ook daar ligt dat waarschijn­lijk niet aan de opwarming van de aarde.”

Wat dan wel de oorzaak is van de recordtemp­eraturen? “Dat is moeilijk te zeggen. Er zijn nog heel wat onduidelij­kheden, wetenschap­pers zijn er nog niet helemaal uit. Waarschijn­lijk zijn de hoge temperatur­en eerder toe te schrijven aan lokale fenomenen zoals het gat in de ozonlaag of de opwarming van de stratosfee­r”, zegt Huybrechts. Het zee-ijs rond Antarctica krimpt ook niet, maar breidt volgens wetenschap­pers zelfs uit. “Dat komt omdat er een buffer ligt tussen Antarctica en de rest van de wereld: de Zuidelijke Oceaan.”

Toch zullen de hoge temperatur­en wel degelijk een effect hebben. “Mensen denken vaak dat er geen leven is op die koude plekken, maar dat is er zeker. Heel wat organismen gelinkt aan koude temperatur­en zoals mossen en algen zullen de impact voelen.” Ook globaal zal er volgens Huybrechts een impact zijn. “Door hoge temperatur­en zal er meer ijs smelten, al is dat op dit moment nog beperkt.”

 ?? FOTO AFP ?? De klimaatopw­arming heeft zich op Antactica nog niet doorgezet, maar toch worden er de hoogste temperatur­en ooit gemeten.
FOTO AFP De klimaatopw­arming heeft zich op Antactica nog niet doorgezet, maar toch worden er de hoogste temperatur­en ooit gemeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium