Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Proximus start met 5G ‘light’

30 gemeenten krijgen vandaag primeur van sneller internet, Antwerpse haven is testcase

-

Op de échte 5G – die ons tot 200 keer sneller mobiel internet belooft – is het nog even wachten, maar Proximus start vandaag (en dit is geen aprilgrap!) met een lightversi­e die toch al 30% sneller zou zijn. Al heb je er wel een nieuw abonnement én een nieuw toestel voor nodig.

Vanaf vandaag biedt Proximus in 30 gemeenten verspreid over het hele land (onder andere in Brugge, Leuven en Oostende) sneller mobiel internet aan. Sneller dan de huidige 4G, maar nog niet zo snel als de toekomstig­e 5G. Een ‘5G light’ dus, zo u wil.

Om de nieuwe dienst te kunnen gebruiken heb je niet alleen een nieuw abonnement nodig, je moet ook een nieuwe smartphone kopen. Dat kan sinds vandaag op de webshop van Proximus. “Veel keuze zal je niet hebben, want er is nog maar één toestel beschikbaa­r”, zegt digitaal expert Luc Bleyaert. Die Oppo Find X2 Pro zou 1.199 euro kosten.

Dure grap

“Voeg daar nog een maandabonn­ement van 49,99 euro per maand aan toe en het wordt toch een dure grap. Ook al omdat het aantal gemeenten waar je met 5G ‘light’ zal kunnen surfen, beperkt is”, zegt de telecomspe­cialist. Opmerkelij­k: het nieuwe netwerk is niet beschikbaa­r in het centrum van Brussel, Antwerpen of Gent. Al heeft Proximus wel een deal met Brussels Airport om het systeem daar uit te rollen en zou ook een deeltje van de Antwerpse haven als testcase gekozen zijn.

Om al die redenen vindt Luc Bleyaert het nog te vroeg om nu al de stap te zetten. “Ik zal dat in elk geval nog niet doen en wacht minstens tot het einde van het jaar”, zegt de digitaal expert. “Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dit veeleer een marketings­tunt is. Dat topman Guillaume Boutin

niet wou vertellen op hoeveel gebruikers Proximus mikt, versterkt die indruk alleen maar.”

Intussen blijft het wachten op de échte 5G-technologi­e, die ons tot 200 keer sneller mobiel internet belooft en al jaren wordt aangekondi­gd. “De 5G-licenties moeten nog geveild worden. Het was de bedoeling om dat dossier na de verkiezing­en van onder het stof te halen, maar de moeilijke formatie en het coronaviru­s hebben alles op de lange baan geschoven”, zegt Bleyaert.

 ?? FOTO RR ?? Op deze plaatsen kan u genieten van 5G ‘light’.
FOTO RR Op deze plaatsen kan u genieten van 5G ‘light’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium