Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Het onderwijs snakt naar duidelijkh­eid: wat moet er volgens u gebeuren?

-

Online toetsen afnemen

Mij maakt het niet uit, maar als er opdrachten gegeven worden moeten ze ook ergens toe dienen. Zoals nu heeft het geen zin. Nu denken veel jongeren dat ze niet verplicht zijn de aangeboden leerstof of herhaling op te nemen. Ze doen er dan ook weinig tot geen moeite voor. Zet opdrachten op punten of koppel ze aan latere toetsen die je online afneemt. Dan moeten ze wel hun best doen of ze starten in september gewoon terug in hetzelfde leerjaar als nu.

PATRICK DESCHAMPS, ANTWERPEN

Ook in juli lessen

Misschien een idee om dit schooljaar te verlengen tot eind juli. Op die manier krijgen onze kinderen de kans om het schooljaar niet verloren te laten gaan en de leerkracht­en meer tijd om hun leerstof aan de man te brengen. Hetzelfde geldt voor de bouw. Vele werven liggen stil, dus misschien ook eens het bouwverlof herzien en bedrijven toestaan om te blijven werken.

LUC VANDEWOUDE, ZOERSEL

Lesmateria­al delen

Niet alle leerkracht­en zijn even digitaal vaardig om lessen klaar te maken om online door te sturen, te laten invullen en verbeterd te krijgen. Is het geen idee om leerkracht­en die een les klaar hebben voor hun vak ook hun materiaal te delen met elkaar? Zo kunnen ze over het muurtje kijken ter inspiratie, ook over de grenzen van scholen en onderwijsn­etten heen. GSuite, OneDrive, Dropbox, ... het ís mogelijk!

KRIS PAESCHUYZE­N, ZOERSEL

100% zekerheid

Zolang er geen 100% zekerheid is over de gezondheid­srisico’s lijkt het mij gevaarlijk om de scholen te heropenen. Binnen een school of klas kun je de regels van social distancing niet handhaven, om nog maar te zwijgen van de piekmoment­en waarop alle jongeren massaal de weg opgaan om van en naar school te rijden. Als elke leerling of leerkracht in deze overgangsp­eriode met de minste symptomen geacht wordt om thuis te blijven voor de veiligheid van zichzelf en de omgeving, zit je permanent met half gevulde klassen. Het lijkt mij niet zeker of het onderwijsr­endement zo hoger ligt dan bij goed gestructur­eerd en voorbereid afstandson­derwijs. Als de tijd tot 19 april vanaf nu nuttig wordt gebruikt om afstandson­derwijs voor te bereiden, lijkt mij dit een betere keuze.

THEO SMEEKENS, ZOERSEL

Moet veilig blijven

Er is geen pasklare oplossing voor het heropstart­en van het onderwijs. De schoolpoor­ten na de paasvakant­ie vierkant open gooien, is ook geen alternatie­f: het moet in alle omstandigh­eden immers veilig blijven, voor iedereen. Digitaal leren kan soelaas brengen, maar zal in gezinnen waar geen internet of technologi­e aanwezig is of waar meerdere studerende kinderen zijn, voor bijkomende problemen en stress zorgen. Scholen deeltijds openen en in tijdvenste­rs digitaal leren aanbieden kunnen een eerste stap zijn. Dit moet haalbaar zijn, voor leer- krachten én voor de ouders. En als na enke- le weken de situatie genormalis­eerd is, kunnen de onderwijsi­nstellinge­n weer op volledige toeren draaien, eventueel aange- vuld met extra lessen op bijvoorbee­ld woensdagna­middag. Het zal niet gemakkelij­k zijn, maar moeilijk gaat ook: dat heeft deze coronacris­is bewezen.

PAUL VAN HERCK, VOSSELAAR

 ?? FOTO ANP ??
FOTO ANP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium