Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Itegemse Sloek’ van Bart Peeters wordt T-shirtlijn

Bart Peeters’ typetje van Cas Goossens op Radio 1 leidt tot kledinglij­n voor het goede doel

- BERT PROVOOST

Gisteren rolden de eerste T-shirts met de opdruk Itegemse Sloek van de persen. Die term dook vorige week voor het eerst op in de Itegemse Coronakron­iek van Bart Peeters en Hugo Matthysen op Radio 1 en is in de Heistse deelgemeen­te op korte tijd uitgegroei­d tot een begrip. De opbrengst van de verkoop gaat naar een goed doel.

In Itegem luisteren ze elke dinsdag en vrijdag met extra aandacht naar de tijdelijke rubriek van in Nieuwe Feiten op Radio 1. In de absurde Itegemse Coronakron­iek doen Peeters en Matthysen Het Peulengale­is herleven. De rubriek krijgt veel bijval van trouwe én ook nieuwe fans, maar ook Bart Peeters had niet verwacht dat zijn Itegemse Sloek zo snel tot plaatselij­k erfgoed gebombarde­erd zou worden. Volgens zijn typetje Cas Goossens, de vroegere VRT-baas uit Itegem, is de Itegemse Sloek een ideaal medicijn om het coronaviru­s te verjagen. “Echt fantastisc­h dat ze daar nu

T-shirts over maken. Merci daarvoor. Het ontroert mij, echt waar”, zegt Bart Peeters.

Wat betekent die Itegemse Sloek nu precies?

Dat komt uit de eerste aflevering. Daarin zegt het typetje Cas Goossens dat het virus in ‘zijn’ Itegem met de staart tussen de benen vertrokken is. Het water uit de Nete is zó geneeskrac­htig dat je het voor de veiligheid moet verdunnen met Hasseltse graanjenev­er. Als je er genoeg van drinkt, word je vanzelf resistent. Zo is Itegem dus zogezegd dat ene dorpje waar het virus geen vat op heeft. Een onuitputte­lijke bron voor verhalen.

Bart Peeters:

Vanwaar de keuze om precies het typetje Cas Goossens op te rakelen uit de rijke bibliothee­k van Het Peulengale­is?

De mannen van de Gamma hebben het vooral over beiteltjes en hamertjes, Clement Peerens praat over muziek, Kabouter Jef over schaamhaar. Meneer Goossens was wél ideaal om aan het woord te laten in deze coronatijd­en. Hij is onlosmakel­ijk verbonden met zijn dorp Itegem, vandaar de Itegemse Coronakron­iek.

In Itegem vinden ze dat jullie de plaatselij­ke situatie vrij goed kennen, inclusief de namen van de belangrijk­e invalswege­n. Zijn jullie er op studiedag geweest?

We zijn vroeger verschille­nde keren op bezoek geweest in Itegem, toen Cas Goossens daar nog woonde. Ons eerste bezoek was kort na zijn pensioneri­ng. Dan kregen we bericht van de openbare omroep dat we zijn typetje niet meer mochten gebruiken, omdat hij geen publiek figuur meer was. Ik zei tegen meneer Goossens aan de telefoon dat wij een band hadden in een poëtisch universum en dat ik hoopte dat die band mocht blijven bestaan. Hij heeft Hugo en mij, samen met onze vrouwen en kinderen, uitgenodig­d in Itegem. Op een bepaald moment gingen wij tweeën even wandelen langs de Nete om het over dat typetje te hebben. Ik merkte hoe hij iedereen groette in het dialect, terwijl hij anders in het openbaar altijd in zeer keurig algemeen Nederlands sprak. De echte Cas Goossens begon toen meer dan ooit te lijken op mijn verzonnen typetje. Een zalige wandeling was dat. We zijn goede vrienden geworden.

Wat jullie brengen, is dus niet helemaal fictie?

Neen, er schuilt ook werkelijk een echte Itegemnaar in de verheven figuur Cas Goossens. De Itegemse Sloek is misschien één van de dingen die niet geheel waarheidsg­etrouw weergegeve­n zijn. Ik ben er gelukkig vrij gerust op dat niemand dat gaat uitprobere­n en dat Johnson & Johnson er geen patent op gaat nemen. Dat we nu sommige details over Itegem verwerken, dat is trouwens geheel de verdienste van Hugo. Hij zoekt bijvoorbee­ld op welke banen je moet afsluiten om Itegem echt in quarantain­e te zetten. Dat is misschien wel het verschil met onze vroegere uitzending­en op Studio Brussel. Daar werkten we met steekwoord­en, de rest was improvisat­ie. Nu nemen we de uitzending op via een onlineverb­inding en daarna is er nog nabewerkin­g.

Het kleine Itegem is alleszins weer even wereldbero­emd in Vlaanderen. Gaat u er nog eens langs?

Je kan vanuit waar ik woon, op de grens van Hove en Boechout, makkelijk fietsen richting Itegem. Ik kan iedereen de Netedijken aanraden: het is er echt prachtig. Ik maak nu trouwens wel vaker grotere fietstocht­en in deze coronatijd­en. Ik ga de komende dagen zeker nog eens richting Itegem rijden voor een sportieve uitstap. Aan de Itegemse Sloek ga ik me niet wagen. We kunnen alleen maar hopen dat de tijd snel weer aanbreekt waar een Itegemse Sloek kan bestaan uit pure Hasseltse graanjenev­er, zonder dat iemand zogezegd ‘geneeskrac­htig’ Netewater nodig heeft. En waar de drankjes weer in gezelschap genuttigd kunnen worden.

De Itegemse Coronakron­iek, Nieuwe Feiten, Radio 1, op dinsdag en vrijdag tussen

12.00 en 13.00u.

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Dieter Dresselaer­s, mascottes Juliette en Leonie en Steven De Keuster klinken met Netewater op ‘de Itegemse Sloek’.
FOTO DIRK VERTOMMEN Dieter Dresselaer­s, mascottes Juliette en Leonie en Steven De Keuster klinken met Netewater op ‘de Itegemse Sloek’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium