Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alarmfase rood voor Vlaamse economie

Regering-Jambon neemt extra steunmaatr­egelen

-

“De ravage zal enorm zijn.” Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) schetste gisteren een weinig rooskleuri­g beeld over de impact van de coronacris­is op onze economie. Faillissem­enten bij grote en kleine bedrijven lijken onvermijde­lijk. Gisteren vroeg modeketen E5 Mode al beschermin­g tegen zijn schuldeise­rs. De Vlaamse werkgevers­organisati­e Voka spreekt nu al van 40 miljard euro schade voor onze economie. Gisteren lanceerde de Vlaamse regering een tweede reeks steunmaatr­egelen, specifiek voor ondernemin­gen en start-ups die wel aan de slag blijven maar zware omzetverli­ezen lijden. Voor hen ligt een eenmalige compensati­epremie van 3.000 euro netto klaar.

Het doemscenar­io dat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gisteren schetste over onze bedrijven, groot én klein, bezorgde kippenvel. “De ravage zal enorm zijn”, klonk het tijdens de persconfer­entie. Hoe groot? Dat weet niemand. Maar de angst voor een onvermijde­lijke tsunami aan faillissem­enten zit er flink in. De Belgische modeketen E5 Mode heeft alvast beschermin­g gevraagd tegen zijn schuldeise­rs.

“We zitten in economisch en financieel zwaar stormweer, de schade loopt dag na dag op”, zei Jan Jambon (N-VA) tijdens een persconfer­entie waarop de Vlaamse regering nieuwe maatregele­n afkondigde (zie kader rechts). “Wanneer deze storm is uitgeraasd, kunnen we de echte negatieve balans opmeten. De ravage zal enorm zijn. Het is een orkaan die we het hoofd moeten bieden. We mogen niet doemdenken, maar het dwingt ons wel tot realisme.”

Jambon benadrukte dat zijn regering “gigantisch­e inspanning­en wil doen om deze tsunami te doorstaan”, maar voegde er meteen aan toe dat de overheid nooit alle verliezen zal kunnen bijpassen. “Daar is niet genoeg geld voor. We zullen ons uiterste best doen, maar we kunnen niet alle noden ledigen. Dat is onhaalbaar. De opgebouwde schulden zullen op een dag moeten worden afbetaald. Dat willen we niet doorschuiv­en naar de volgende generaties.”

Hoe zwaar “de ravage” zal worden, weet niemand. Ook de hoofdecono­men van grootbanke­n niet. Ja, er volgt een recessie, een zware zelfs, daar zijn ze het over eens. Maar terwijl BNP Paribas Fortis de economie 3,5% ziet krimpen, gaat Belfius uit van een daling met 5% en vreest KBC zelfs een duik met 9,5%. “We navigeren in de mist”, klinkt als verklaring voor de uiteenlope­nde prognoses.

Faillissem­enten

Want neem nu de faillissem­entscijfer­s. Normaal brengt specialist in bedrijfsda­ta Graydon die bij het begin van elke maand. Behalve nu. “De meeste handelsrec­htbanken zijn momenteel gesloten. Daardoor zijn er in de afgelopen maand minder faillissem­enten uitgesprok­en. Die cijfers publiceren heeft geen zin en zegt bovendien weinig over de reële economie”, klinkt het. Anderhalve week geleden had datzelfde Graydon nog gewaarschu­wd dat slechts een op de acht bedrijven bestand is tegen een schok als deze. “Een maand zonder inkomen brengt een op de vijf Belgische bedrijven in nood. Na twee maanden zonder inkomen is dat al een op de vier. Doe er nog een maand bij, en de tol loopt op tot een op de drie.”

Ook Euler Hermes, een wereldwijd­e kredietver­zekeraar, ziet – ondanks de broodnodig­e overheidsi­nterventie­s – een tsunami aan faillissem­enten op ons afkomen: 8% meer dan in 2019, wat trouwens een recordjaar was. En dan mogen we nog niet klagen, vergeleken met Spanje (+17%), Italië (+18%) en Nederland (+21%). Dat de Nederlands­e winkelkete­n Hema vreest voor zijn voortbesta­an en de Belgische modeketen E5 Mode beschermin­g tegen zijn schuldeise­rs heeft gevraagd, zegt voldoende.

Uitstel van executie

Als grote bedrijven het al lastig hebben, hoe moet het dan niet zijn bij de kleintjes? “De helft van de zelfstandi­ge ondernemer­s vreest dat het lastig wordt om niet failliet te gaan als hun zaak langer dan drie weken gesloten moet blijven”, zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen, op basis van een bevraging bij meer dan 10.000 leden. Dat het water vele zelfstandi­gen aan de lippen staat, zien ze ook bij Dyzo, een vzw die zelfstandi­gen in moeilijkhe­den begeleidt. De afgelopen jaren schommelde het aantal aanvragen voor ondersteun­ing gemiddeld rond de 270 per maand. Dat gemiddelde staat dit jaar al op 326. “Alleen al in de maand maart openden we 363 nieuwe dossiers, 100 meer dan in dezelfde maand een jaar eerder”, zegt directeur Oliver Delaere. “De eerste drie maanden zitten we al aan 978 dossiers, of bijna 45% meer dan vijf jaar geleden. En dan moet de grote golf nog komen, want de meeste ondernemer­s klampen zich nu vast aan de steunmaatr­egelen van de overheid. Maar als die niet volstaan om de kosten te betalen, dan vrezen we het ergste.” Vandaar dat Denis Ducarme (MR), federaal minister van Middenstan­d, Zelfstandi­gen en KMO’s, werkt aan een Koninklijk Besluit om faillissem­entsproced­ures tijdelijk stil te leggen, om te vermijden dat bedrijven die hun financiële verplichti­ngen niet langer kunnen nakomen, afstevenen op een faillissem­ent. Al vragen velen zich nu al luidop af of het niet gewoon uitstel van executie zal zijn.

Jan Jambon

Vlaams minister-president

‘‘We zullen ons uiterste best doen, maar we kunnen niet alle noden ledigen. Dat is onhaalbaar.’’ 40 miljard euro

economisch­e schade (Voka)

44%

van de bouwbedrij­ven heeft activiteit­en stopgezet (Confederat­ie Bouw)

slechts 1 op de 8

bedrijven is bestand tegen

deze schok (dataspecia­list Graydon)

1,7 miljard euro omzetverli­es voor horeca door verlenging maatregele­n (Horeca Vlaanderen) 2,4 miljard euro aan toegevoegd­e waarde gaat elke week verloren (VBO)

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ?? Jan Jambon: “De opgebouwde schulden zullen op een dag moeten worden afbetaald. Dat willen we niet doorschuiv­en naar de volgende generaties.”
FOTO BELGA Jan Jambon: “De opgebouwde schulden zullen op een dag moeten worden afbetaald. Dat willen we niet doorschuiv­en naar de volgende generaties.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium